Tuzun Hiç Bilmediğiniz 12 Farklı Kullanım Alanı
Mutfaklarda yaygın olarak kullanılan tuz, aslında hayatın birçok alanında farklı amaçlarla kullanılabilir. İşte, tuzun hiç bilmediğiniz 12 farklı kullanım alanı:

Tuz, mutfaklarda en yaygın kullanılan malzemelerden biridir. Özellikle yemek yapımında kullanılan tuz, yalnızca mutfakta değil, başka alanlarda da işe yarayan özelliklere sahiptir. ''Tuzu mutfak dışında hangi alanlarda kullanabiliriz?'' diyenleri böyle alalım. İşte, tuzun hiç bilmediğiniz kullanım alanları:

  1. Yapay çiçekler

Tozlanan yapay çiçeklerinizi bir poşetin içine alın. Üzerine tuz döktükten sonra hafifçe sallayın. Çiçeklerin üzerindeki bütün tozlar gidecektir.

  1. Uzun vazolar

Elinizin girmediği uzun vazoları ve dar ağızlı şişeleri tuz yardımıyla temizleyebilirsiniz. Bunun için vazoya su ve tuz doldurup ağız kısmını kapatarak sallamak yeterlidir. Sonrasında saf su ile durulayabilirsiniz.

  1. Halı lekeleri

Tuzun inatçı kirleri temizleme konusunda ne kadar etkili olduğunu bilmeyen yoktur. Halıya döküne vişne suyu gibi lekeleri çıkarmak için, öncelikle soğuk suyla lekeli bölgeyi ovalayın. Ardından lekeli bölgenin üzerine tuz serpiştirin ve 10 dakika bekleyin. Leke çıkmadıysa, tekrardan ovalayabilirsiniz. İşlem bitince, halının kuruması için, üzerine havlu serebilirsiniz.

  1. Şömine temizliği

Şöminedeki küller, özellikle rüzgarlı ve soğuk havalarda odanın her tarafına dağılabilir. İşte, bu küllerin dağılmasını önlemek için üzerine tuz serpiştirebilir, ardından süpürme işlemine geçebilirsiniz.

  1. Ayakkabı kokusu

Ayakkabı kokusu denildiğinde ilk akla gelen karbonat olsa da, tuz da oldukça etkili bir malzemedir. Ayakkabının içine tuz döküp bir gece beklettikten sonra, tüm kokuların gittiğini görebilirsiniz.

  1. Karınca

Özellikle yaz aylarında görülen karınca sorunundan kurtulmak için, tamamen doğal ve zararsız bir yöntemimiz var. Karıncaların gezindiği alanlara tuz serperseniz, karıncalar yönlerini değiştirip bu alanı terk etmeye başlayacaktır. Özellikle karıncaların dışarı çıkabileceği bir alan varsa, tuzları bu yönde serpiştirerek minik dostlarımızı çıkışa yönlendirebilirsiniz.

  1. Süt lekesi

Sütü pişirirken fazla beklettiniz ve tencerenin dibinin yanmasına neden oldunuz. İşte, tam da böyle zamanlarda tencerenin içine su ve tuz ekleyip bekleterek yanık lekelerinin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  1. Kesme tahtası temizliği

Kesme tahtasını kullanıp yıkadıktan sonra üzerine tuz serpiştirin ve kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Bu sayede çiziklerin arasında giren bakterileri de temizleyebilirsiniz.

  1. Haşlanmış yumurta

Yumurtaları haşlamadan önce suyuna az miktarda tuz atın. Böylece piştikten sonra yumurtanın kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.

  1. Kireç lekeleri

Çaydanlıkta oluşan kireçleri gidermek için, bulaşık süngerine tuz serpiştirin ve çaydanlığın dibini bununla ovalayın. Tuz kireçlerin çözünmesini ve temizlenmesini sağlar. Ayrıca, çaydanlıkta kireç oluşumunu azaltmak için, iç haznede su bırakmamaya özen gösterin.

  1. Peynir

Peynirleri dolaba kaldırmadan önce, peynir kabını tuzlu suyla silin. Bu sayede peynirin raf ömrünü uzatabilirsiniz.

  1. Cilt parlaklığı

Bir miktar balın içine bir tutam tuz ekleyin. Bu karışımla vücut peelingi yapabilir ve cildinizin parlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak tuz sert bir madde olduğu için, peeling esnasında çok bastırmamaya dikkat edin.

Şunlara da göz atın;

  1. Zeytinyağının kullanım alanları
  2. Pirincin kullanım alanları
  3. Kolanın kullanım alanları
  4. Karbonatın kullanım alanları
  5. Karabiberin kullanım alanları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Hangi Burç Hangi Çorbayı Sever?
Tane Tane Bulgur Pilavı İçin 5 Önemli Püf Noktası
Labada Otu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Hamilelikte Trabzon Hurması Tüketilir Mi?
19 Kasım 2024 Masterchef: Ödül Oyununu Kim Kazandı?