Çorba, sebze, bakliyat ve et ile hazırlanan bir yemek çeşididir. Genellikle başlangıç olarak sunulan çorbalar, pürüzsüz kıvamıyla kaynatılarak hazırlanır. Çorba suyunun veya içinde kullanılan malzemelerin ayrı ayrı olması istenmiyorsa, kaynatma aşamasında çorbanın bağlanması gerekir. Çorbayı bağlamak için ise terbiye yöntemi kullanılır. Çorba terbiyesinin temel malzemeleri un ve yumurta sarısıdır. Terbiye işlemi için yoğurt, süt ve limon suyu da kullanılabilir. İşte, kış aylarında mutlaka denemeniz gereken 10 terbiyeli çorba tarifi:
Kuzu paçası ve işkembeden oluşan bu çorba, kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için ideal bir tariftir. Terbiye için un, yoğurt ve yumurta kullanılır.
Karalahana, havuç, bulgur ve kuru fasulyeden oluşan bu çorba, sebze bakımından oldukça zengindir. Hastalıklara şifa olacak nitelikteki karalahana çorbası, 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Kuzu gerdan ile hazırlanan bu çorba, nohut ve buğday ile zenginleştirilir. Yumurta, yoğurt ve limon suyundan terbiye hazırlanır. Üzerine sarımsaklı pul biber sosu dökülerek servis edilir.
Kabak ve tavuk suyu ile hazırlanan terbiyeli kabak çorbası, küçük yaşlardan itibaren tüketilmesi gereken tariflerden biridir. İçerisine dereotu serpiştirebilirsiniz.
Gerdan çorbası, kuzu, koyun veya dana gerdanından hazırlanabilir. Et seçimini damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Çorbanın içerisine havuç ve patates gibi sebzeler ekleyebilirsiniz.
Porsiyonu yaklaşık 40 kalori olan palamut çorbası, mevsimin en taze palamutları ile hazırlanır. Terbiye yapımında un, yumurta ve limon suyu kullanılır.
Kereviz, patates, havuç ve soğan ile hazırlanan bu çorba, kereviz sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak niteliktedir. Porsiyonu, yaklaşık 45 kalori değerindedir.
Kıyma ve patates ile hazırlanan bu çorba, zengin içeriği ile hem besleyici, hem de doyurucudur. Pul biber ve az miktarda tarçın serpiştirilerek servis edilir.
Kuzu ciğer sevenleri böyle alalım. Yumurta ve sirke ile terbiye edilen ciğer çorbası, yüksek oranda protein içerir. Nane yaprakları ekleyerek servis edebilirsiniz.
Domates ve arpa şehriye ile hazırlanan terbiyeli şehriye çorbası, Türk mutfağının klasik tariflerinden biridir. Porsiyonu ortalama 95 kalori olan bu çorba, maydanoz eşliğinde servis edilir.
Şunlara da göz atın;