Taze Domateslerin Lezzetini Arttırmanın 8 Yolu
Bazı sebzeler tüm yıl boyunca taze ve lezzetliyken, büyüme mevsimi boyunca taze toplanmış daha lezzetli olan pek çok sebze vardır. Mevsiminde taze toplanmış domateslerin tadı bir başkadır. Bu domateslerin tadını biraz daha arttırmak istiyorsanız bu yazı tam size göre! İşte, taze domateslerin lezzetini arttırmanın 8 yolu:

Bazı sebzeler tüm yıl boyunca taze ve lezzetliyken, büyüme mevsimi boyunca taze toplanmış daha lezzetli olan pek çok sebze vardır. Bunun nedeni, bazı sebzelerin toplandıktan sonra lezzetini kaybetmesidir. Toplandıktan sonra büyük şehirlere uzun bir mesafe kat etmeleri gerekiyorsa bu taze lezzetin bir kısmını kaybetmeleri kaçınılmazdır. Özellikle domatesler, taze yetiştirildiğinde ve olgunluğun zirvesinde tüketildiğinde ekstra tatlı, lezzetli ve suludur. Bu nedenle, büyüme mevsimi boyunca, bu kırmızı, olgun güzelliklerin sadece dilimlenmiş veya çok az baharatla tadını çıkarmayı düşünebilirsiniz. Taze domateslerin lezzetli umami etlerini güçlendirmeden lezzetlerini artırmanın birkaç yolu vardır.

Başlamak için sağlam bir temele sahip olmak için olgun domatesleri nasıl seçeceğinizi öğrenerek başlayın. Kokulu olmalı ve derin bir renge sahip olmalıdırlar. Kokusuz ve yıkanmış domatesler olgunlaşmamış olma eğilimindedir ve çok daha az tada sahiptir. Yumuşak olmalılar, ancak hafifçe sıkıldıklarında pelteleşmemeliler; ve neyse ki, domatesiniz olgunlaşmamışsa, hasat edilmiş olsa bile asma üzerinde olgunlaşabilir. Buradan, soslar, çeşniler ve tamamlayıcı eşleştirmeler kullanarak lezzetini nasıl artıracağınıza karar verebilirsiniz. Sadece unutmayın, eğer domates yüksek kalitedeyse, aşırı ağız sulandıran ilavelere ihtiyaç duymayabilir.

  1. Tuz Ve Karabiber

Kimyonun nasıl koktuğundan, kekiğin nasıl göründüğünden veya kırmızı biberin tadının nasıl olduğundan emin olmasanız bile, muhtemelen bir tuz ve karabiberin domatese çok yakışacağını bilirsiniz. En basit aşçılar için bile, iki çeşni kaçınılmazdır ve hatta mutfağa son dakika geliştirmeleri için çoğu restoranın masasında bulunabilir. Biber baharatlıdır, tuz ise dokunduğu her şeyin lezzetini arttırır. Ve tuz ve sodyum insan yaşamı için gerekliyken, biber gezintiye çıkmak için yanı başında. Peki, tuz ve karabiberi bir araya getiren ilk kişi kimdi? Tüm dünyaya yayılan ve büyük bir popülariteye sahip olan cennette yapılan bu maçın sorumlusu Fransızlar gibi görünüyor.

Bu ikili, taze domateslerinizin lezzetini arttırmada çok önemli bir rol oynayabilir. Sulu sebzenizi kalın dilimler halinde kesmeyi ve hem deniz tuzu hem de taze çekilmiş karabiber ile çok nazikçe baharatlamayı düşünün. Her iki malzemeyi de rahat bırakın ve domatesin doğal lezzetlerini yükseltmek için sihirlerini yapmalarına izin verin. Bu eşleştirme sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda biber estetik bir doku katarak meze veya garnitürün de oldukça güzel görünmesini sağlar. Aslında, domateslerinizi geliştirmek için seçtiğiniz herhangi bir sos veya sosla, ek olarak bir tutam tuz ve karabiber eklemekten çekinmeyin.

  1. Zeytinyağı Ve Balzamik İle Gezdirin

Tuz ve biber kadar klasik bir lezzet varsa o da zeytinyağı ve balzamiktir. Kombinasyon hem tat hem de ağız hissi açısından oldukça güçlüdür ve bu lezzetli sıvıların taze domateslerin lezzetini artırması şaşırtıcı değildir. Yüksek kaliteli bir sızma zeytinyağı, ekibi tek başına taşıyabilir. İnce çiçeksi ve meyvemsi, hoş kokulu, biberli alt tonlarda olmalıdır. Zengin ağız hissi tereyağlı, pürüzsüz ve yağlı olmalıdır. Tatlar ve aromalar çok daha yoğun olacağından, taze bir kavanoz aldığınızdan emin olun. Taze domateslerin üzerine sızma zeytinyağı gezdirin ve biraz daha fazla lezzet arıyorsanız balzamik sirkeyi ekleyin.

Balzamik sirkeyi diğer sirkelerden bu kadar farklı kılan şey, tamamen işlenme şekliyle ilgilidir. Gerçek bir balzamik yaratmak oldukça uzun bir süreç, bu yüzden kendi balzamiğinizi yapmaya çalışmaktansa bir tane satın almanız daha iyi. İncir, nar, çikolatanın keskin alt tonları ve hafif bir dumanlılık ile inanılmaz derecede tatlı. Çoğu sirke gibi oldukça keskin ama aynı zamanda inanılmaz derecede tatlı. Aslında, zengin zeytinyağı ile bu kadar güzel bir uyum sağlamasına izin veren balzamik yoğunluğudur. Zeytinyağlı taze dilimlenmiş domateslerin üzerine balzamik sirke gezdirirken sakin olun. Sadece küçük bir miktar uzun bir yol kat edecek ve domateslerin doğal tatlarını bastırmak istemezsiniz.

  1. Taze Fesleğen Ve Tuz

Hem domates hem de fesleğen, Akdeniz mutfağının temel unsurlarıdır. Pek çok tarif, özellikle pizza ve makarna söz konusu olduğunda, iki malzemenin üst üste binmesini kullanır, ancak bunların taze olarak eşleştirildiğinde en iyi sonucu verdiklerini düşünüyoruz. Narin yeşil bitki tatlıdır ve nane ve anason tonlarında hafif baharatlıdır. Kendiniz yetiştirebileceğiniz harika bir bitkidir ve arka bahçenizde (iklim ve mevsime bağlı olarak) veya mutfağınızda gelişebilir. Oldukça hoş kokulu, parlak ve hassastır. Fesleğen'in ferahlatıcı tadı, domatesin zengin umamisi ile mükemmel bir şekilde eşleşir. Narin yaprakları yumuşak ve sulu domates dilimlerini rahatsız etmez, bunun yerine doğrudan dokuya karışır.

  1. Kurutulmuş Kekik Serpin

Kuru kekik, hafif naneli, biberli ve hoş bir şekilde acıdır ve sadece birkaç pul ile bir yemeğe yepyeni bir lezzet katabilir. Kurutulmuş kekiğin lezzetini en üst düzeye çıkarmanın püf noktası, onu bir tabağa eklemeden önce elinizde hafifçe öğütmek. Bir dahaki sefere dilimlenmiş taze domatesin tadını çıkarırken bu tekniği deneyin.

  1. Pesto Sürün

Tıpkı fesleğen taze domateslerin lezzetini etkilediği gibi, karmaşıklık söz konusu olduğunda bir adım daha ileri gitmek için bir seçenek var. Fesleğen, makarna sosu bölümünün dışında genellikle gözden kaçan soslardan biridir, ancak mutfak dünyasında farklı uygulamalara sahip olabilir. Aynı zamanda oldukça uyarlanabilir ve fesleğenli pesto yapmanın temellerini biliyorsanız, sonsuz varyasyonlar üretebilirsiniz. Fesleğen, çiğ sarımsak, tuz, karabiber ve fındık temeli ile başlayın. Klasik olarak tereyağlı çam fıstığı kullanılır, ancak cevizlerin etli bir tadı vardır ve kaju fıstığı daha yumuşak ve daha iri olabilir. Arzu ederseniz ve doku ve tadı değiştirmek istiyorsanız, bir fındık kombinasyonu kullanın. Yüksek kaliteli sızma zeytinyağı kullanın ve ekstra ısırgan bir tat yaratmak için besin mayası, parmesan veya limon suyu ekleyin. Genel olarak, sos yağlı, yoğun, otlu ve keskin olmalıdır.

Lezzetlerini artırmak için taze dilimlenmiş domateslerinizin üzerine sadece hafif bir miktar fesleğenli pesto sürün. Pesto güçlü olduğu için, domatesin ince notalarını bastırmaktan kaçınmak isteyeceksiniz. Soğutulmuş pesto zeytinyağı nedeniyle katılaşma eğiliminde olduğundan ve domateslere o kadar kolay erimediğinden, oda sıcaklığında pesto kullanın.

  1. Taze Sarımsak

Çiğ sarımsak yoğundur, o konuda kimse sizinle savaşmaz. Ve bir kez tüketildiğinde, yakın çevrenizde sohbet edeceğiniz herkes ne yediğinizi bilecek. Çiğ sarımsak, kavrulmuş sarımsaktan daha baharatlı ve daha az tatlıdır, bu nedenle genellikle onu pişmiş olarak sevmemize şaşmamalı. Bununla birlikte, çiğ sarımsak için bir zaman ve yer var ve taze dilimlenmiş domatesler tam da bu tarife uyuyor.

Bir diş sarımsak alın, ikiye bölün ve kesilen kenarı dilimlenmiş domatesinizin üzerine sürün. Yoğun lezzet, domatesi aşırı güçlenmeden ince bir şekilde demleyecektir. Aslında, özü o kadar incelikli olabilir ki, onu zar zor alırsınız, ancak domatesinize ekstra bir lezzet katmak için yeterlidir. Farklı sarımsak çeşitleri vardır, bu nedenle çiğ kullanmak için bir çeşit seçerken seçici olmayı düşünün.

  1. Tahin Gezdirin

Tahin, fıstık ezmesi gibi kalın, yağlı ve yapışkandır, ancak suyla çırpılarak kremsi bir sos haline getirilebilir. Her seferinde biraz su ekleyin ve hareket etmesini sağlamak için bir çatal veya çırpma teli kullanın. İlk başta su ve yağ ayrılacak ve doku hoş görünmeyebilir. Sadece renk parlaklaşana ve sıvı pürüzsüz ve çiselemek için yeterince ince olana kadar çırpmaya devam edin. İnceltilmiş tahini bir kaşıkla hafifçe damlatın ve dilimlenmiş domateslerinizin üzerine gezdirin ve tamamen vegan ve süt içermeyen yağlı, sulu kombinasyonun tadını çıkarın.

  1. Taze Dereotu Ve Zeytinyağı

Taze otlarınki gibi canlandırıcı ve narin tatlardan biri. Örneğin dereotu, narenciye ve anason tonlarıyla çimenli bir tada sahiptir. Yaprakları son derece yumuşaktır, hem ağızda hoş bir his hem de güzel bir estetik yaratır. Domatesler de çok hassas olduğu için, bitki, dokuyu korkunç bir şekilde değiştirmeden tada mükemmel bir şekilde karışır. Dilimlenmiş domatesinize yüksek kaliteli sızma zeytinyağı sürmeyi ve süslemek için taze dereotu kullanmayı deneyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Domatesli tarifler
  2. Domates nasıl dondurulur?
  3. Kışlık domates sosu nasıl yapılır?
  4. Domates kabukları nasıl değerlendirilir?
  5. Domates sosu hazırlamanın püf noktaları

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı