Sütün Kötü Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Süt, vitamin, mineral ve protein açısından zengindir. İyi yağlar ve karbonhidratlarla doludur. Peki bozulduğu, kötü olduğu nasıl anlaşılır? İşte, sütün kötü olduğu nasıl anlaşılır:

Süt, vitamin, mineral ve protein açısından zengindir. İyi yağlar ve karbonhidratlarla doludur. Bununla birlikte, ekşi süt, midenizi bozmaktan başka sizin için fazla bir şey yapmaz. Kutunun üzerindeki tarih, sütünüzün hala iyi olması gerektiğini söylese bile, sütünüzün zamanından önce bozulmasına neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Sütün kokusunu, kıvamını ve rengini incelemek, ısıyla test etmek veya kabartma tozu ile reaksiyona girip girmediğini görmek, sütün kötü olup olmadığını size söyleyecektir. Sizler için sütün kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır anlattık. İşte, sütün kötü olup olmadığı nasıl anlaşılır:


1. Adım: Sütü İncelemek

  1. Sütün son kullanma tarihinin 7 günden az olduğunu onaylayın. Süt uygun şekilde saklanırsa, kapta belirtilen son kullanma tarihinden sonra 7 gün dayanır. Ancak, tarih geçmişse ve süt hiç kalmamışsa, sütünüzün bozuk olma ihtimali çok yüksektir.
  2. Sütün ne kadar süreceği sütteki yağ ve laktoz miktarına bağlıdır. Tam yağlı süt, son kullanma tarihinden sonra sadece 5 gün sürebilir. Bununla birlikte, laktozsuz veya yağsız süt, son kullanma tarihinden sonra 10 gün kadar sürebilir.
  3. Sütün son kullanma tarihi bir haftadan daha uzun süre geçmişse, normal görünse ve kötü kokmasa bile genellikle atmak iyi bir fikirdir.
  4. Hoş olmayan bir koku için sütü koklayın. Sütünüzü koklamak, kötü olup olmadığını anlamanın ilk ve belki de en belirgin yoludur. Taze sütün kokusu pek olmaz. Buna karşılık ekşi sütün hoş olmayan bir kokusu vardır. Sütün kokusunu aldığınızda hemen geri çekilirseniz, muhtemelen bozulacaktır.
  5. Parçacıklar veya topaklar için sütün kıvamını kontrol edin. Taze süt, pürüzsüzce dökülen ince bir sıvıdır. Tutarlılık yağ içeriğine bağlıdır. Kremler veya tam yağlı süt, yağsız sütten daha kalındır. Ancak süt düzgün hareket etmeli ve akmalıdır.
  6. Sütte herhangi bir topaklanma fark ederseniz, bozulmuştur. Topaklar genellikle dibe çöktüğünden, bunları görmek için kabın içindeki sütü çalkalamanız gerekebilir.
  7. Sütün rengini sararma veya solma açısından inceleyin. Sütü şeffaf bir bardağa dökün ve ışığa tutun. Süt hala iyi ise, saf, temiz, beyaz bir renk olacaktır. Kötü olan süt tipik olarak pis veya sarı bir tonda olacaktır.
  8. Sütün rengini belirlemekte zorlanıyorsanız, bardağın arkasına veya yanına beyaz bir kağıt koyun ve karşılaştırın. Sütün sarımsı bir tonu varsa, muhtemelen kötüdür.
  9. Sütün oda sıcaklığında bırakılıp bırakılmadığını belirleyin. Sütün taze kalmasını istiyorsanız soğuk tutulmalıdır. Oda sıcaklığında uzun süre bırakılırsa, kaç yaşında olursa olsun bozulabilir. Sütün 1 saatten fazla dışarıda kaldığını biliyorsanız, muhtemelen kötüdür.

2. Adım: Mikrodalgada Sütü Test Etmek

  1. Sütü mikrodalgaya uygun bir bardağa dökün. Sütü incelediyseniz ve hala kötü olup olmadığından emin değilseniz, test edebilirsiniz.
  2. Sütü 30-60 saniye mikrodalgaya koyun. Bir bardak sütü mikrodalgaya koyun ve 30 saniye ile bir dakika arasında ısıtın. Daha yüksek voltajlı daha büyük mikrodalgalar için daha kısa süreler kullanın.
  3. Sütü ne kadar süre ısıtacağınızdan emin değilseniz, 30 saniye ile başlayın. Süt 30 saniye sonra sıcak değilse, 30 saniye daha ısıtın.
  4. Topaklı veya yapışkan sütü atın. İnce bir sıvı olup olmadığını veya koyulaşmaya başlayıp başlamadığını görmek için ılık sütü döndürün. Süt ısıtıldıktan sonra topaklı veya yapışkan hale gelirse, bu sütün bozulduğunun bir işaretidir.
  5. Ekşi sütteki yüksek asitlik, sütteki proteinlerin birbirine bağlanmasına ve topaklar oluşturmasına neden olduğu için süt kıvrılır.
  6. Sütün ısıtıldığında üzerinde ince bir kabuk olması normaldir. Bu mutlaka sütün kötü olduğu anlamına gelmez. Bununla birlikte, cildi çıkardığınızda, altındaki ısıtılmış süt hala iyiyse ince bir sıvı olacaktır.


3. Adım: Sütün Asitliğini Test Etme

  1. 1 çay kaşığı kabartma tozunu bir tabağa dökün. Bu test için çok miktarda kabartma tozuna ihtiyacınız yok - sadece süte verdiği tepkiyi görebilmeniz için yeterli. Karbonatınızın taze olduğundan emin olun.
  2. Kabartma tozu üzerine birkaç damla süt dökün. Önceden ısıtılmış herhangi bir süt yerine doğrudan kartondan gelen sütü kullanın. Kabartma tozu ile nasıl reaksiyona girdiğini belirlemek için sadece 1 veya 2 damla süte ihtiyacınız var.
  3. Sütünüz ekşiyse kabartma tozunun kabarmasını bekleyin. Kabartma tozu taze süte hiç tepki vermez. Ekşi sütün asidik içeriği daha yüksektir, bu da kabartma tozunun karbondioksit kabarcıkları salmasına neden olur. Ne kadar çok kabarcık varsa, sütünüz o kadar asidiktir. Herhangi bir kabarcık görürseniz, sütü içmek muhtemelen güvenli değildir.
  4. Sütünüz güzel görünse veya koksa bile, kabartma tozu köpürüyorsa içmeyin.

4. Adım: Sütünüzün Ömrünü Uzatmak

  1. Sütünüzü 4 °C altındaki sıcaklıklarda saklayın. Süt her zaman soğutulmalıdır. Konteyner oda sıcaklığında uzun süre tezgahta bırakılırsa daha çabuk bozulur.
  2. Sütünüzü buzdolabının arkasında saklamak soğuk kalmasını sağlayacaktır. Sütünüzü kapıda tutarsanız kapak açılıp kapanırken sık sık değişen sıcaklıklara maruz kalacaktır. Bu, sütünüzün kullanılabilir ömrünü azaltabilir.
  3. Sütü ışığa maruz bırakmaktan kaçının. Şeffaf cam veya plastik kaplarda saklanan süt, karton veya renkli plastik kaplarda saklanan süt kadar uzun süre dayanmaz. Süt, ışığa maruz kaldığında bozulur ve hatta buzdolabı kapısının açılıp kapanması nedeniyle geçici olarak maruz kalındığında sütünüzün raf ömrü zamanla azalır.
  4. Sütünüz şeffaf bir kaptaysa, ışığa maruz kalmayı azaltmak için diğer öğelerin koruması altında buzdolabının arkasında saklayın.
  5. Süt kabını sıkıca kapatın. Havaya maruz kalan taze süt, uygun şekilde saklansa bile bozulabilir. Kapağın sıkıca vidalandığından emin olun. Çoğu durumda, sütü saklamak için tasarlanmış orijinal kabında bırakmalısınız.
  6. Orijinal kap hasarlıysa, bir sürahiye veya kapağı güvenli başka bir kaba aktarın. Sütünüzü buzdolabında bile açık sürahi veya bardakta bırakmayın. Orijinal kaptaki tarihi yenisinin üzerine yazın.
  7. Son çare olarak sütünüzü dondurun. Sütünüzü dondurucuda 3 aya kadar saklayabilirsiniz. Yalnız yaşıyorsanız veya çok sık süt kullanmıyorsanız, bu sizi süt israfından koruyacak ekonomik bir seçenek olabilir.
  8. Donmuş sütü çözmek için buzdolabına koyun veya sürahi veya kartonun üzerine soğuk su dökün.
  9. Sütü dondurduğunuzda kıvamını ve rengini biraz değiştirir. Teknik olarak hala iyi olmasına rağmen, çözüldüğünde ekşi sütün kıvamına ve rengine bile sahip olabilir. Tadı da daha az arzu edilebilir.
  10. Süt ürünü olmayan sütler ve ayran da dahil olmak üzere çoğu süt türünü dondurabilirsiniz.



Şunlara da göz atın;

  1. Sütsüz tatlılar
  2. Altın süt tarifi
  3. Arı sütünün faydaları 
  4. Sütün kullanım alanları 

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kozalaktan Yılbaşı Süsü Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Sepeti Nasıl Hazırlanır: 6 Farklı Yılbaşı Sepeti Önerisi
Biftek Mantarı Nasıl Pişirilir?
Çay Kaç Kalori: Çay Çeşitleri ve Kalorileri
2024 Google Trends: Dünyada En Çok Aranan Tarifler
Diyabeti Yönetmek İçin En İyi 7 Egzersiz