Soğuk Baklava Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Noktası
Soğuk baklava, son yılların en sevilen tatlılarından biridir. Peki, soğuk baklavanın püf noktaları nelerdir? İşte, soğuk baklava yaparken bilmeniz gereken 5 püf noktası:

40 kat özenle açılan incecik hamurun üst üste dizilmesi, fıstıkla lezzetlendirilmesi ve şerbetle buluşturulmasıyla hazırlanan baklava, özel günlerin vazgeçilmezidir. Başta bayram günleri olmak üzere lezzetli buluşmaların vazgeçilmezi olan baklavanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Ancak şerbetli tatlı yiyemeyen veya daha hafif tatlılara yönelmek isteyenler için, son yıllarda alternatif olarak gösterilen soğuk baklava oldukça revaçta. Soğuk soğuk yenen, çikolata ve kakaonun birleşiminden oluşan bu baklava, evde kolayca yapılabilir. Ancak püf noktalarına dikkat edilmezse, kuru bir şekilde kalabilir veya hamurlaşma görülebilir. Gelin, evde soğuk baklava yapmak için bilmeniz gereken püf noktalarını yakından inceleyelim. 

Püf noktalarına geçmeden önce soğuk baklava tarifini de buraya bırakalım.

Soğuk Baklavanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Önce şerbeti hazırlayın

Bildiğiniz gibi soğuk baklava yapımında klasik şerbet yerine, sütlü bir şerbet karışımı hazırlanıyor. Soğuk baklava için, ilk olarak şerbetin hazırlanması, ardından tatlının yapılması gerekiyor. Şerbet için, taze ve yağlı sütler en ideal olanı. Süt ve şeker karışımından oluşan şerbet, birkaç taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınıp soğutuluyor. 

  1. Taze yufka kullanın

Soğuk baklava için evde kendi baklava hamurunuzu hazırlayabilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa veya riske atmak istemiyorsanız, hazır baklavalık yufkalardan yardım alabilirsiniz. Yufka seçiminde en önemli kriter ise, günlük ve taze olması. Mümkünse yufkayı baklavayı yapacağınız gün alın. Yufkaları üst üste koyarken aralara tereyağı koymak gerekiyor. Ancak eritilmiş tereyağının üzerinde biriken köpükleri de mutlaka alın. Köpükleri almanın en önemli amacı, pişirme aşamasında yufkanın üzerinin yanmasını önlemektir. 

  1. Pişirmeden önce kesin

Baklava yufkalarını üst üste dizerken, kullanacağınız tepsi veya borcamın boyutuna göre ayarlayın. Katların arasına yağ karışımı sürün. 22 kat yaptıktan sonra, aralarına öğütülmüş antep fıstığı ekleyin. Geri kalan yufkaları aynı şekilde üst üste yerleştirin. En üst kata geldiğinizde, yufkaların üzerini yağlayın. Baklavayı pişirmeden önce, mutlaka bıçak yardımıyla dilimleyin. Bu sayede fırından çıktıktan sonra şerbeti daha güzel bir şekilde çekecektir. 

  1. Soğuk baklavayı dinlendirin

Baklavayı pişirdikten sonra birkaç dakika oda sıcaklığında dinlendirin. Ardından soğuyan şerbeti, sıcak tatlının üzerine azar azar gezdirin. Tüm şerbeti ekledikten sonra şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında dinlendirin. Bu sürenin sonunda buzdolabına kaldırıp soğumasını sağlayabilirsiniz. 

  1. Kakao ile lezzetlendirin

Baklavayı tamamen soğuttuktan sonra, bir kasede kakao ve pudra şekerini karıştırın. Hazırladığınız karışımı elekten geçirin ve tatlının üzerini tamamen kapatacak şekilde eleyin. Lezzetini artırmak için, üzerine rendelenmiş çikolata ve antep fıstığı tozu ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız soğuk baklavayı, dilediğiniz zaman servis edebilirsiniz. 

Şunlara da göz atın;

  1. Baklava nasıl saklanır?
  2. Ev yapımı baklava tarifleri
  3. Baklava şerbeti nasıl yapılır?
  4. Baklava şekerlenirse ne yapmalıyız?
  5. Baklava kaç kalori?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?