Kahvaltı sofralarının en sevilen lezzetlerinden biri olan reçeller, farklı meyvelerle hazırlanır. Özellikle çilek reçeli, vişne reçeli, şeftali reçeli en sevilen çeşitlerdendir. Mevsimin en taze meyveleriyle hazırlanan reçeller, kavanozlara doldurulur ve buzdolabında muhafaza edilir. Ancak reçel hazırlarken yapılan bazı hataların, istediğiniz lezzeti yakalayamamanıza yol açabilir. İşte, tam da bu yüzden reçel yapımında dikkat edilmesi gereken noktaları yazımızda derledik.
Eğer reçel yapımında büyük ve plastik kaplar kullanıyorsanız, reçelin lezzetinde farklılıklar görebilirsiniz. Reçelleri pişirdikten sonra, cam kavanozlar kullanmanız gerekir. Meyvelerin boyutu küçüldüğü için, küçük kavanozlar tercih edilmelidir.
Hazırladığınız reçelin lezzetini korumak ve sağlıklı beslenmek için, kavanozların önceden sterilize edilmesi gerekir. Reçelleri sterilize etmek için, önce bulaşık makinesinde yıkayıp ardından kaynar suda bekletin ve kuruması için kenarda bekletin. Dilerseniz, bulaşık makinesi yerine ocakta kaynatabilir ardından 100 dereceli fırında ısıtarak sterilize olmalarını sağlayabilirsiniz.
Eğer reçel yapmak için evde fazla kalan çürük ve ezilmiş meyveleri tercih ediyorsanız, tüm emeğiniz çöpe gidebilir. Reçel yapımında mutlaka taze ve olgun meyveler kullanılmalı, meyvelerin kabukları ise diri olmalıdır.
Reçel yaparken limon tuzu veya limon suyu eklemiyorsanız, lezzetten ödün veriyorsunuz demektir. Büyük emekler verdiğiniz reçeller kısa süre içinde şekerleniyorsa, bunun sebebi limon suyu eklememenizden kaynaklanıyor olabilir. Kaynama işleminin sonlarına doğru tencereye limon tuzu veya suyu eklemek, reçelin şekerlenmesini önler.
Reçel yapımında kullanacağınız kaşık da oldukça önemlidir. Metal kaşık reçelle tepkimeye girerek kimyasını bozabilir. Bu durumda reçelin lezzetini kaybetmesine, kısa sürede bozulmasına ve küflenmesine yol açabilir. Bu yüzden reçel yaparken, sterilize edilmiş tahta kaşık kullanılmalıdır.
Reçel kaynamaya başladığında üzerinde köpükler oluşması son derece normaldir. Ancak reçelin berrak bir kıvamda olmasını istiyorsanız, üzerinde biriken köpükleri mutlaka tahta kaşık ile alın ve atın. Ayrıca reçel yaparken 1 parça tereyağı eklemek köpüklenmesini önleyecektir.
Reçel yaparken birçok kişi göz kararıyla şeker oranını belirler. Eğer şekeri az koyarsanız reçeliniz sulanır, eğer şekeri fazla koyarsanız reçeliniz şekerlenir ve katı bir kıvam alır. Bu yüzden şeker oranı mutlaka tarifte yazılan ölçüye göre belirlenmelidir. Ancak sıkıştığınız durumlarda şu denklemi de kullanabilirsiniz; Reçelde kullanacağınız meyve çok tatlıysa, şeker oranı meyve oranına eşit olmalıdır. Az tatlı meyvelerde şeker oranı 1,5 kata, tatsız ve ekşi meyvelerde ise 2 katına çıkarılmalıdır.
Reçelin kaynama süresi tarife ve kullanacağınız malzemelere göre değişebilir. Ancak ocağın altını kapatmadan önce küçük bir test uygulayabilirsiniz. Bir miktar reçeli cam kabın içerisine alın. Reçel katı bir şekilde duruyor ve dağılmıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Eğer dağılıyorsa daha kıvam almamış demektir. Bu durumda 3-5 dakika daha kaynatmaya devam edebilirsiniz.
Reçelin uzun ömürlü olması için hava almayacak şekilde kapatılması gerekir. Ancak kavanozun kapağını kapatmak, tek başına yeterli değildir. Bu yüzden reçeli kavanozlara doldurduktan sonra kavanozları mutlaka ters çevirin ve ılıması için bekleyin.
Şunlara da göz atın;