Pırasa, en sağlıklı sebzeler arasında yer alsa da, ne yazık ki çok seveni bulunmuyor. Özellikle çocukların dudak büzdüğü bu sebze, doğru pişirildiği takdirde nefis mi nefis yemeklerin başrolü oluyor desek yeridir. Ancak lahana ve karnabahar gibi pırasa da pişirme aşamasında koku yapabiliyor. Pişirme aşamasında ortaya çıkan koku ve çok piştiğinde pırasanın yenmeyecek kadar yumuşak hale gelmesi, sevilmemesinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Tam da bu yüzden, pırasayı kokusuz bir şekilde pişirmek ve kıvamını tutturmak için dikkat etmeniz gereken noktaları yazımızda derledik.
Pırasanın Kokmaması İçin Ne Yapılır?
- Pırasa, zeytinyağlı, fırında veya soteleme şeklinde pişirilebilir. Pırasanın kokusunun en büyük nedeni, sap kısımlarından gelmektedir. Pırasanın sapları soğana benzer bir kokuya sahip olduğu için, kesme aşamasında gözlerinizi yakabilir. Bu yüzden zeytinyağlı ve fırında pişirmek istediğiniz pırasaları, iri iri kesmeye dikkat edin. Eğer soteleyecekseniz, ince ince kesin ve sirkeli suda bekletin. Pırasaları kesmeden önce, dış kabuklarını soymayı da unutmayın.
- Pırasa yemeği yapacaksanız, pırasaları doğradıktan sonra sirkeli suda bekletin. Sirke, pişirme aşamasında pırasanın koku salmasını önleyecektir.
- Dilerseniz, sirkeli su yerine su, limon ve 1 çay kaşığı karbonat karışımının içine de atabilirsiniz.
- Pırasanın kötü kokusunu engellemek için, soteleme aşamasında çok fazla karıştırmayın. Çünkü karıştırdıkça suyu salınır ve kıvamı bozulur.
- Pırasa yemeği yaparken mutlaka limon, portakal, greyfurt gibi narenciye sularından destek alın. Narenciye suyu hem pırasaya farklı bir lezzet katar, hem de kokuyu önler.
- Pırasa yemeği yaparken de pırasaları çok fazla karıştırmayın. Bu sayede lezzeti daha iyi olacak ve kokusu azalacaktır.
- Pırasaları sirkeli suda 5 dakika bekletmeniz yeterlidir.
- Pişirme işlemini normalden uzun tutarsanız, pırasalarınız çok yumuşar.
Şunlara da göz atın;
- Pırasalı tarifler
- Pırasa nasıl seçilir?
- Pırasa nasıl temizlenir?
- Kokusuz karnabahar nasıl pişirilir?
- Lahana kokusuz nasıl haşlanır?