Patatesleri Hava Fritözünde Kızartırken Yapılan 9 Hata
Patatesi ister kızartıyor olun, ister fırında, ister püre olarak tüketin, patatesler hemen hemen herkesin favori lezzetlerinden biridir. Peki hava fritözünde patates kızartırken sıklıkla yapılan hatalar nelerdir? İşte, patatesleri hava fritözünde kızartırken yaptığınız 9 hata:

Patatesi ister kızartıyor olun, ister fırında, ister püre olarak tüketin, patatesler hemen hemen herkesin favori lezzetlerinden biridir. Son zamanlarda patates kızartması yapmanın favori yollarından biri hava fritözünde hazırlamaktır. Bu şekilde kızartılan patateslerde çok daha az yağ kullanılır. Az yağ karşılığında çıtır bir patates elde edilir. Ancak hava fritözünde patates kızartırken yapılan hataları sizler için derledik. İşte, patatesleri hava fritözünde kızartırken yaptığınız 9 hata:

  1. Fritözün Ön Isıtılmaması

Hava fritözleri, geleneksel bir fırınla aynı işlevi görmeyebilir, ancak nasıl çalıştıkları konusunda oldukça fazla geçiş vardır. Örneğin, hava fritözünüzü fırınınızı önceden ısıttığınız gibi önceden ısıtmak, çıtır çıtır ve lezzetli bir patates elde etmenin sırrı olabilir. Hava fritözlerinin önceden ısıtılmasına gerek olmadığı sıklıkla söylense de, pek çok aşçı önceden ısıtılmamış bir fritözden elde edilebilecek daha yumuşak sonuçlar arasında, fritözde veya fırında zaman geçirmiş olanlara daha yakın olan, önceden ısıtılmış bir fritözden gelenlerle karşılaştırıldığında kesin bir fark fark etmiştir.

  1. Fritözün Aşırı Doldurulması

Hava fritözünüzü halihazırda patates için kullanıyorsanız, büyük olasılıkla cihazınızın tüm ihtiyaçlarını karşılamışsınızdır. Değilse, hava fritözlerinin birçok farklı şekil ve boyutta olduğunu unutmayın ve bir aşçı olarak özel ihtiyaçlarınızın ne olduğunu aklınızda tutmak, aşırı doldurma sorunlarını daha ortaya çıkmadan önlemenize kolayca yardımcı olabilir. Düzenli olarak bir grup için yemek pişiriyorsanız, daha büyük bir fritöz almak iyi bir harekettir, mutfakta sınırlı depolama alanınız varsa küçük bir fritöz isteyebilirsiniz. Sahip olduğunuz fritözün boyutu ne olursa olsun, patatesleri aşırı doldurmak ve en iyisini ummak kesinlikle tavsiye edilmez ve kolayca önlenebilir.

Özellikle kızarmış patateslerin, çıtır çıtır bir yüzey ve yumuşak iç kısımların dokusal dengesini elde etmenin faydasını göz önünde bulundurarak, patates yüzeylerine mümkün olduğunca fazla hava akışının isabet etmesini ve orta kısımlarının az pişmiş olmasını önlemelisiniz. Ne yazık ki, aşırı doldurmanın sonucu tam olarak budur, bu nedenle yemek pişirirken hava fritözünüz için önerilen yiyecek miktarını göz önünde bulundurmak en iyisidir. Daha büyük partilerinizi kısmak yerine parçalara ayırmak için biraz daha fazla zaman ayırın. Zaman kazandırıyor gibi görünebilir, ancak iş tat almaya gelince kesinlikle tat eksikliği olacaktır.

  1. Tek Bir Tarif Kullanmak

Hava fritözü kullanıyor olmanız, patateslerinizi süslemek için yapabileceğiniz tonlarca farklı şey olmadığı anlamına gelmez. Farklı türde patatesler, etler, soslar ve çeşniler söz konusu olduğunda gökyüzü sınırdır, bu nedenle kayıtsızlığın yemeklerinizi dikte etmesine izin vermeyin. Mutfakta deney yapmak için zaman ayırmak, neyin işe yarayıp neyin yaramadığı hakkında size daha fazla şey öğrettiği için bazen standartların altında sonuçlarla karşılaşsanız bile her zaman iyi bir şeydir.

  1. Buz Banyosunun Atlanması

Burada verdiğimiz bazı tavsiyeler, genel olarak patates hazırlamaya genel olarak uygulanabilir ve bu, genellikle unutulan bu adım için geçerlidir. Birçoğu, patatesleri içte ve dışta eşit şekilde pişirmek söz konusu olduğunda püf noktayı atlar. Ne yazık ki, bu, ortası çok sert veya dışı yanmış bazı ciddi derecede tuhaf tatlara sahip patateslere yol açabilir. Bu amaçla, kesilmiş patateslerinizi pişirmeye başlamadan önce birkaç saat suda bekletmenin, son ürün söz konusu olduğunda çok fazla fark yaratabileceğini bilmekten mutluluk duyacaksınız.

İlk olarak, patateslerinizi keserken suya koymak, ardından fazla nişastayı çıkarmak için süzüp durulamak isteyeceksiniz. Kabınızı tekrar suyla doldurun ve pişirmeye hazır olana kadar patateslerin oturmasına izin verin. Sıcak su her türlü soruna yol açacağından ve kesinlikle patateslerinizin tadının daha iyi olmasına yardımcı olmayacağından, soğuk su kullanmak çok önemlidir. Patatesler uzun süre havaya maruz kaldıklarında kahverengileşme eğiliminde olduklarından, bu adım oksitlenmeyi yavaşlatır ve tazelikten ödün vermeden oldukça önceden hazırlık yapabilmenizi sağlar.

  1. Ağırlığın Önemini Unutmak

Fritöz kullanırken unutulması gereken en kolay şeylerden biri, yiyeceklerin her zaman tam olarak yüklediğiniz yerde düzgün durmamasıdır. Çok sıcak havaya bağlı olarak, daha küçük parçalar biraz etrafa savrulma eğiliminde olabilir ve bu genellikle tam bir felaket anlamına gelmese de dağılmış ve yapışmış patatesleri veya kızartmaları kurtarmaya çalışırken bazı can sıkıcı deneyimlere yol açabilir. Daha aşırı durumlarda, cipsler için kullanılan çok ince patates dilimleri söz konusu olduğunda, biraz kavurmaya neden olabilir, bu da kesinlikle yemeğinizi iyileştirmez.

Bununla birlikte, başlangıçta bu havadar karmaşanın oluşmasını önlemenin bir avuç yolu vardır. Örneğin, daha büyük patates dilimleri veya küpleri ile uğraşıyorsanız, iyi yerleştirilmiş birkaç kürdan kullanmak, patateslerinizi tartmada büyük bir fark yaratabilir ve umarız onları yönetmeyi biraz daha kolaylaştırır. Daha hafif bir şeyler pişiriyorsanız, pişirme işlemi sırasında çok uzağa uçmasını önlemek için hava fritözü rafını yiyeceğin üzerine yerleştirmeyi düşünün.

  1. Baharatı Düşünmemek

Patatesin şüphesiz tamamlayıcılarından biri baharattır. Doğru bir çeşni ile baharatlarınızı airfryera almadan yağ ile birlikte eklemelisiniz. Basit olarak sadece tuz ile baharatlayabilir ya da farklı baharat karışımlarını deneyebilirsiniz. Yapacağınız farklı baharat karışımları ile patatesinizin lezzetine lezzet katabilirsiniz.

  1. Dondurulmuş Patateslerin Çözülmesi

Hava fritözlerinin güzelliğinin bir parçası ne hazırlıyor olursanız olun yaratıcı olmanızı sağlayan çok yönlülüğü olsa da, alıştığınızda kullanımlarının ne kadar kolay olduğu konusunda hala söylenecek bir şeyler var. Bununla birlikte, hiç şüphesiz basit tutmak, hızlı, düşük enerjili bir yemek pişirmek ve gününüze devam etmek istediğiniz zamanlar olacaktır. Neyse ki, donmuş patatesler, aşçıların asırlardır zaman kazanmalarına yardımcı oluyor ve biz, bunların sandığınızdan daha kolay olabileceğini söylemek için buradayız. Patatesleri hava fritözünde pişirmeden önce çözmenize gerek yoktur; aslında, çoğu doğrudan buna karşı tavsiyede bulunuyor.

Fritöz olsun ya da olmasın, pişmiş patatesleri ıslak hale getirme ya da aradığımız çıtırlık faktörünü başka bir şekilde çözme genellikle önerilmez. Bu yöntem zamandan tasarruf sağlayabilir, ancak potansiyel dezavantajlar oldukça büyüktür; poşeti dondurucudan çıkarıp patatesleri doğrudan hava fritözüne atarak hiçbir şey kaybetmezsiniz.

  1. Kabukları Soymak

Dondurulmuş patatesler, mükemmel kızartma yapmak için sizleri büyük bir zahmetten kurtarır. Bu size şekil üzerinde daha fazla kontrol sağlar ve bu da tadı nasıl bitirecekleri konusunda daha fazla yetki verir. Kontrol, mutfakta her zaman iyi bir şeydir ve bu nedenle, mümkün olduğunda taze malzemeler kullanmak için fazladan zaman ayırmanızı öneririz. Bununla birlikte, patates kesme konusunda tecrübeli olsanız bile, patateslerinizi potansiyel olarak geliştirebilecek başka bir ipucumuz var.

Kabuklarını soymak yerine, bu adımı atlayıp o şekilde dilimleyebilirsiniz. Bunu yapmak için pek çok neden var ve bu rotaya gitmekte ısrar eden birçok şef için lezzet önemli bir faktör. Ayrıca, dış tabaka ısı ile iyi bir şekilde etkileşime girme eğiliminde olduğundan, patateslerinize ekstra gevreklik katabilir. Son olarak, lif, potasyum ve C ve B vitaminleri gibi patateslerden aldığınız temel vitaminlerin çoğunun kabuğundan geldiği düşünülürse, bu yaklaşımın sağlık açısından da faydaları vardır.

  1. Dönüştürmeyi Unutmak

Hava fritözün meşhur sadeliği ile, pek çok insanın fritözü kullanırken yaptığı önemli bir hata vardır; bu eşsiz mutfak aletine uyum sağlamak için ısıyı ve zamanı ayarlamayı unutmak.

Bu, tariflerinize sıfırdan başlamayı gerektirmez. Fırınınızın ve hava fritözünüzün farklı olduğunu unutmamalısınız. Bu, ne tür ve boyutta fritöz kullandığınıza büyük ölçüde bağlıdır, bu nedenle bu adımın özelliklerini kontrol ettiğinizden emin olun. Patates kızartması için tavsiye edilen süreler on ile yirmi dakika arasında değişirken, bu durum fritöz büyüklüğüne ya da patates türüne göre değişir. Bu, fritözler için genel bir tavsiyedir, ancak patatesler için de geçerlidir, çünkü eşit bir pişirmek gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Airfryer nasıl seçilir?
  2. Airfryer tarifleri
  3. Hava fritözünde somon nasıl pişirlir?
  4. Hava fritözü sağlıklı mı?

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı