Parkinson Hastaları Nasıl Beslenmeli?
Parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığının belirtileri nelerdir? Parkinson hastaları nasıl beslenmeli? İşte, Prof. Dr. Talip Asil'den Parkinson hastalığı için beslenme önerileri:

Parkinson hastalığı, beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan dopamin adlı maddeyi üreten beyin hücrelerin bozulması nedeni ile ortaya çıkan ilerleyici ve özürlülüğe yol açabilen bir hastalıktır. Dopamin öncelikle hareketlerin kontrolünden, uyumundan ve akıcılığından sorumludur ancak Parkinson hastalığında çok zengin semptomlar ve bulgular görülmektedir. Hareketlerde yavaşlık, dinlenme halindeyken el ayak ve kafada titreme, psikiyatrik rahatsızlıklar, koku alma güçlüğü, uyku bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları sık görülen bulgulardır. Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte özellikle hastanın yakınmalarına yönelik ilaç tedavileri planlanır bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda etkin alternatif tedavi seçenekleri vardır. 

Transkranyal magnetik stimülasyon gibi yöntemler sinir hücreleri arasındaki iletişimi yeniden düzenlemeye yönelik nöromodülasyon olarak isimlendirilen tedavi yöntemleridir ayrıca hastalarda bu iletişimi düzenlemeye yönelik cerrahi tedaviler de planlanabilir.

Parkinson Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Birçok ilerleyici beyin hastalığında olduğu gibi Parkinson hastalığında da beyinde kronik bir inflamasyon (yangı) mevcuttur. Bu yangı sebep olduğu sonuçlar itibari ile Parkinson hastalığının daha hızlı kötüye gitmesine neden olur. Sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programı bu yangının azalmasına ve dolayısı ile hastalığın daha kolay kontrol edilmesine yardımcı olur. 

  1. Bu bağlamda şeker hastalığı varsa şeker düzeylerinin kontrolü veya insülin direncinin tedavi edilmesi hastalık kontrolünde kritik öneme sahip olabilir. 
  2. Diğer ilerleyici beyin hastalıklarında olduğu gibi sebze meyve ağırlıklı ve antioksidanlardan zengin bir diyetle beslenme Parkinson hastalığında da önerilir kavrulmamış kuru yemişlerde özellikle çekirdekli siyah üzümde, domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerde, ıspanak gibi yapraklı sebzelerde antioksidan bol miktarda bulunur. Aynı şekilde Omega 3’ten zengin besinlerde özellikle önerilebilir bunlar arasında barbunya, soya fasulyesi, somon gibi deniz ürünleri sayılabilir.

Parkinsona Yakalanmamak İçin Ne Yapmalıyız?

Bir de kaçınılması gereken besinler vardır özellikle Bakla dopamin içerir ve aslında hastanın yakınmalarının düzelmesini de sağlayabilir. Ancak tedavi için verilen ilaçların dozunu bakla kullanan kişilerde ayarlamak oldukça zordur ve bakla ile alınan dopamin maddesi ilaçlarla zaten ayarlandığı için hastaların ilave bakla yemesi ilave ilaç almak gibidir bu yüzden tavsiye edilmez. Ayrıca proteinler alınan ilaçların emilimini olumsuz etkilediği için ilave bir sorunu olmayan Parkinson hastalarında bir miktar protein kısıtlaması gereklidir. Ayrıca bu hastaların mide asiditesini artırmak ve konstipasyondan korunmak ve dehidratasyonu önlemek hem hastalık sürecine olumlu katkı sağlar, hem de ilaçların etkinliğini artırır.


Sonuç olarak Parkinson hastalarında ilaç tedavisi yanı sıra diyetlerinin ve egzersizlerinin düzenlenmesi daha konforlu bir hayat için gereklidir hem hastalık sürecini yavaşlatır, hem de ilaçlara yardımcı oldukları için daha düşük doz ilaç ile hastalık kontrolüne olanak sağlar.


Yazar:

Prof. Dr. Talip Asil

instagram.com/prof.dr.talip.asil


Şunlara da göz atın;

  1. Migreni olanlar nasıl beslenmeli?
  2. Crohn hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Stent takılanlar nasıl beslenmeli?
  4. Guatr hastaları nasıl beslenmeli?
  5. Koah hastaları nasıl beslenmeli?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pratik Yılbaşı Tarifleri: Yılbaşı İçin Hazırlaması Kolay 7 Tarif
Yılbaşı Ritüelleri: Şans ve Bereket İçin 23 İlginç Ritüel
Ekonomik Yılbaşı Yemekleri: Yeni Yıla Özel 25 Düşük Bütçeli Tarif
2024 Yılında Okurlarımız Tarafından En Çok Okunan 10 Haber
Ruby Çikolatası Nedir, Nasıl Yapılır?
Kış Diyeti: Kışın Kilo Vermek İçin 9 İpucu