Mısır, buğdaygiller familyasına ait bir tarım bitkisidir. Tanesinde bulunan ham yağ, yulaftan sonra en yüksek değere sahip besin maddesidir. Orta Amerika ve Meksika kökenlidir. Farklı alt türleri bulunan mısır, ülkemizde de sık sık kullanılır. Hem sade bir şekilde tüketilir, hem patlamış mısır yapımında kullanılır, hem de salatalara tat vermek amacıyla eklenir.
USDA verilerine göre dünyada en çok mısır üretimi, Amerika'da yapılmaktadır. Çin, Brezilya ve Arjantin ise Amerika'yı takip eder. Türkiye ise mısır üretiminde 23. sırada yer almaktadır.
Mısır, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya ve Manisa ise mısır üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir.
Mısır, sıcak iklimlerde yetişen bir tahıldır. Çimlenmesi için minimum sıcaklık 9-10 derecedir. Optimum çimlenme sıcaklığı ise 18 derecenin üzerinde kabul edilir. Mısırın büyümesi için en ideal sıcaklık 25-30 derece arasıdır. Sıcaklığın 15 derecenin altına düştüğü durumlarda, bitkinin büyümesi yavaşlar ve verimde önemli düşüşler olur.
Mısır, verimli, havalanması ve drenajı iyi, derin, tuzluluk problemi olmayan her çeşit toprakta yetişir. Organik madde ve alınabilir besin maddelerince zengin olan topraklar, mısırdan en iyi verimi almanızı sağlar. Mısır, sıcak ve tınlı toprakları sever. Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir. Şunlara da göz atın;Mısır Hangi Toprakta Yetişir?
Mısır Hangi Mevsimde Yetişir?
Mısır Çeşitleri Nelerdir?