Mısır Hangi Mevsimde Yetişir?
Mısır hangi bölgede ve hangi iklimde yetişir? Mısır yetiştiriciliği nasıl yapılır? Mısır hangi mevsimin ürünüdür? İşte, birbirinden farklı mısır çeşitleri ve hasat dönemleri:

Mısır, buğdaygiller familyasına ait bir tarım bitkisidir. Tanesinde bulunan ham yağ, yulaftan sonra en yüksek değere sahip besin maddesidir. Orta Amerika ve Meksika kökenlidir. Farklı alt türleri bulunan mısır, ülkemizde de sık sık kullanılır. Hem sade bir şekilde tüketilir, hem patlamış mısır yapımında kullanılır, hem de salatalara tat vermek amacıyla eklenir.

Mısır Hangi Bölgede Yetişir?

USDA verilerine göre dünyada en çok mısır üretimi, Amerika'da yapılmaktadır. Çin, Brezilya ve Arjantin ise Amerika'yı takip eder. Türkiye ise mısır üretiminde 23. sırada yer almaktadır.

Mısır, ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Mardin, Adana, Şanlıurfa, Sakarya ve Manisa ise mısır üretiminde ön plana çıkan şehirlerimizdir.

Mısır Hangi İklimde Yetişir?

Mısır, sıcak iklimlerde yetişen bir tahıldır. Çimlenmesi için minimum sıcaklık 9-10 derecedir. Optimum çimlenme sıcaklığı ise 18 derecenin üzerinde kabul edilir. Mısırın büyümesi için en ideal sıcaklık 25-30 derece arasıdır. Sıcaklığın 15 derecenin altına düştüğü durumlarda, bitkinin büyümesi yavaşlar ve verimde önemli düşüşler olur. 



Mısır Hangi Toprakta Yetişir?

Mısır, verimli, havalanması ve drenajı iyi, derin, tuzluluk problemi olmayan her çeşit toprakta yetişir. Organik madde ve alınabilir besin maddelerince zengin olan topraklar, mısırdan en iyi verimi almanızı sağlar. Mısır, sıcak ve tınlı toprakları sever.

Mısır Hangi Mevsimde Yetişir?

Mısır, toprak ısısının 10 derece olduğu aylarda ekilir ve 10 gün sonra çimlenmeye başlar. Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir. Yani mısır, yaz sonu ve sonbahar başında yetişen bir besindir.



Mısır Çeşitleri Nelerdir?

  1. Cin mısır: Taneleri küçük yapıdadır. Sıcak ve tropik iklimlerde yetişir. Taneleri sarı, beyaz ve mor renkte olabilir. Yüksek sıcaklıklarda olgunlaşır. Çerezlik tüketime uygundur. Sıcaklık verildiğinde patlar.
  2. Atdişi mısır: Üst kısmındaki nişasta çekildiği için girintileri vardır.  En çok yetiştirilen türlerden biridir. Taneleri beyaz ve sarı renklidir.
  3. Sert mısır: Tanenin içindeki nişasta yumuşaktır, fakat üst kısmı serttir. Tane renklerinde farklı tonlar görülebilir.
  4. Unsu mısır: Taneler tamamen yumuşak nişastadan oluşur. Özellikle Amerika kıtasında yetiştirilir.
  5. Mumsu mısır: Kolayca ezilebilen yumuşak bir yapıya sahiptir.
  6. Tatlı mısır: Küçük forma ve tanelere sahiptir. Diğer mısırlara göre daha tatlıdır. Konserve dondurulmuş ürün halinde sunulur. Yağ ve protein oranı diğer çeşitlere göre daha yüksektir.
  7. Kavuzlu mısır: Taneler yaprak veya kavuzla sarılıdır. Mevcut mısır çeşitlerinin atası olarak bilinir. Diğer endüstriyel mısırlardan ayrı sınıflandırılır.


Şunlara da göz atın;

  1. Bal kabağı hangi mevsimde yetişir?
  2. Biber hangi mevsimde yetişir?
  3. Patates hangi mevsimde yetişir?
  4. Limon hangi mevsimde yetişir?
  5. Kivi hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Ezogelin Çorbasının Yanına Ne Gider: 12 Ana Yemek Önerisi
Kobe Eti Nedir, Neden Bu Kadar Pahalı?
Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Saklanır?
25 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Sokak Lezzetlerinin Başkenti Amsterdam
Gündüzleri Aşırı Uyku Halinden Nasıl Kaçınırız?