Meyveler Nasıl Kurutulur?
Kurutulmuş meyve iyi bir besin kaynağıdır ve vitamin ve minerallerle doludur. Mevsiminde sevdiğiniz meyveleri kurutabilirsiniz. İşte, meyveler nasıl kurutulur:

Kurutulmuş meyve iyi bir besin kaynağıdır ve vitamin ve minerallerle doludur. Aynı zamanda doğal şeker açısından da zengindir. Üzüm (sultan, kuş üzümü ve kuru üzüm), elma (dilimlenmiş), kayısı, armut, şeftali, incir, hurma, erik (kuru erik) ve muz dahil olmak üzere çok çeşitli meyveleri kurutabilirsiniz. Kurutulmuş meyve, yaz hasadının kış mevsiminde sizi beslemesini sağlamanın harika bir yoludur. İşte, meyveler nasıl kurutulur:


Kurutmak için Meyve Nasıl Seçilir?

  1. Kurutmaya uygun meyveleri seçin. Tüm meyveler iyi kurumaz, bu nedenle yalnızca kurutulduğunda mükemmel sonuçlar verdiği bilinenlere odaklanın. Bunlar şunları içerir:
  2. Olgun meyveleri seçin. Kullandığınız meyvenin olgun, sert ve olgun olmasına dikkat edin. Hasar görmüş, olgunlaşmamış veya fazla olgunlaşmış meyveler besin değerini kaybeder, kurumaz ve şeker gelişimin zirvesinde olmadığı için tadı da güzel olmaz.


Meyveler Kurutmaya Nasıl Hazırlanır?

  1. Meyveyi yıkayın. Meyveleri soğuk, akan su altında durulayın ve görünür kir veya döküntüleri gidermek için parmaklarınızla hafifçe ovalayın. İşiniz bittiğinde meyveyi temiz bir kağıt havluyla kurulayın.
  2. Daha büyük meyveleri çok ince dilimler halinde kesin. Meyveleri ince dilimler halinde kesin, ancak birçok küçük asma meyvesi (böğürtlen ve üzüm) bütün olarak bırakılabilir.
  3. Meyveleri parşömen kaplı bir pişirme kağıdına koyun. Meyve dilimleri düzgün, tek kat halinde olmalı ve birbirine değmemelidir.


Meyveler Nasıl Kurutulur?

Fırında Kurutma

  1. Meyve tepsisini fırına yerleştirin. Fırını en düşük ayarına (50 derece C) kadar önceden ısıtın. Meyveyi pişirmeniz değil, kurutmanız yeterlidir. Fırın tamamen ısıtıldıktan sonra meyveli pişirme tepsisini içine yerleştirin.
  2. 4 ila 8 saat kurutun. Meyvenin türüne, tam fırın sıcaklığına ve dilimlerin kalınlığına bağlı olarak meyvenin kuruması 4 ila 8 saat sürebilir. Yanmadan buruşmasını sağlamak için meyveye dikkat edin.
  3. Meyveler yeterince susuz kaldığında fırından çıkarın. Meyveler çiğnenebilir olmalı, gevrek veya yumuşak olmamalıdır.

Şimdi keyfini çıkarın veya daha sonra saklayın.

Açık Havada Kurutma

  1. Sıcak bir gün seçin. Sıcaklıkların daha sıcak olmasa da en az 30 derece olması gerekir. Ayrıca açık havada kurutmanın birkaç gün sürdüğünü, dolayısıyla tutarlı bir ısı büyüsüne ihtiyacınız olacağını unutmayın.
  2. Meyveleri eleklere yerleştirin. Paslanmaz çelik, teflon kaplı fiberglas veya plastik seçin. Meyveyi eşit bir tabaka halinde tutun.
  3. Tepsiyi güneş ışığı alan bir yere yerleştirin. Meyve tepsisini yerden yüksekte tutmak için iki blok üzerine yerleştirin. Tülbentle gevşek bir şekilde örtün ve doğrudan güneş ışığı altında bekletin.
  4. Meyveleri birkaç gün sonra toplayın. Meyvelerin bu yöntemle kurutulması birkaç gün sürecektir. Meyve buruşmuş ve çiğnenebilir görünene kadar ilerlemeyi her gün birkaç kez izleyin.

Dehidratör İle Kurutma

  1. Kurutucuyu "meyve" ayarına getirin. Böyle bir ayar yoksa sıcaklığı 55 derece olarak ayarlayın.
  2. Meyveyi 24 ila 48 saat kurutun. Meyveyi kurutucu rafının üzerine tek bir kat halinde yayın. Tam kuruma süresi meyvenin kalınlığına ve meyvenin kalınlığına göre değişecektir ancak genellikle bir veya iki gün sonra hazır olacaktır.
  3. Bitmiş meyveyi toplayın. Hazır olduğunda meyve buruşmalı ve çiğnenmelidir. Yavaşça sıkın; yumuşak etten nem çekildiğinden oldukça sert olmalıdır.


Kurutulmuş Meyveler Nasıl Saklanır?

Hava geçirmez bir kapta serin bir yerde saklayın. Bu şekilde saklanan çoğu kurutulmuş meyve 9 ile 12 ay arasında dayanır. Paketlenmiş kuru meyveler açıldıktan sonra daha çabuk tüketilmeli, bozulmayı önlemek için buzdolabında ağzı kapalı bir torbada saklanması gerekebilir. Bu özellikle orijinal kurutulmuş meyveler tamamen susuz kalmak yerine hala biraz nemliyse geçerlidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kuru meyve iyi mi kötü mü?
  2. Hurma ve kuru erik arasındaki farklar nelerdir?
  3. Meyveli kurabiye tarifleri
  4. Kuru meyve ile hazırlanan tarifler

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı
Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri