Mantar Kahvesi Nedir, Faydaları Nelerdir?
Son yıllarda popüler olan mantar kahvesi, farklı mantar türleri ile hazırlanan bir kahve çeşididir. Tıbbi amaçlarla kullanılır. Mantar kahvesinin faydaları ve zararları nelerdir? İşte, mantar kahvesi hakkında merak edilenler:

Mantar kahvesi, koyu, pürüzsüz ve cevizli bir kahve hazırlamak için öğütülmüş mantarların ve kahve çekirdeklerinin hassas bir karışımıdır. Genellikle reishi, shiitake, portobello ve chaga mantarlarından elde edilen bu kahve, uzun zamandır Asya ülkelerinde tıbbi olarak kullanılır. Healthline'ın haberine göre kahve çekirdeğinin bulunmadığı II. Dünya Savaşı sırasında Finlandiya'da mantarlar kahve yerine kullanılmış, sonrasında Asya ülkelerinde tıbbi amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. 

Mantar Kahvesi Nasıl Yapılır?

Mantar kahvesi için kullanılan mantarların sağları çıkartılır ve şapkaları kurutulur. Ardından öğütülerek ince toz haline getirilir ve 1:1 oranında toz kahveyle karıştırılır. Mantar kahvesinin farklı türleri vardır. Hemen hazırlanan türünü aldıysanız, mantar kahvesini sıcak su ekleyerek demleyebilir ve tüketebilirsiniz. Bazı türlerinin kahve makinesinde hazırlanması gerekir.

Mantarlı kahve karışımları, normal kahveye göre daha düşük kafein içeriğine sahip olarak pazarlanır. Bahsedildiği gibi, mantarlı kahvede, bir miktar mantar tozu genellikle eşit miktarda öğütülmüş kahve çekirdeği ile birleştirilir. Mantar tozu kafein içermediğinden, nihai ürünün kafein içeriğini normal kahveye kıyasla yarı yarıya azaltır. 180 ml reishi mantarlı kahve, ortalama 53 mg kafein içerir.

Mantarlı Kahvenin Faydaları Nelerdir?

Şifalı mantarlar geleneksel Çin tıbbında yüzlerce yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır.

  1. Şifalı mantarlardan elde edilen bileşiklere adaptojenler adı verilir ve bunlar vücudun strese karşı tepkisini geliştirebilir. 
  2. Test tüpü çalışmalarında bazı bağışıklık artırıcı özellikler gözlemlenmiştir. 
  3. Mantar kahvesi, ülserle savaşmaya yardımcı olabilir.
  4. Chaga mantarı kahvesi, mide bulantısını azaltabilir.
  5. Mantar kahvesi anti-alerjik özelliği ile bazı gıdalara karşı alerjik tepkiden sorumlu bağışıklık hücrelerinin aktivitesini bastırabilir.
  6. Reishi özleri kandaki kolesterol düzeylerini düşürme ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini azaltma potansiyeli göstermektedir.

Bazı umut verici kanıtlar mevcut olmasına rağmen, özellikle mantarlı kahve karışımlarında bu sağlık etkilerini doğrulamak için insanları da içeren daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Mantar Kahvesinin Dezavantajları Nelerdir?

Mantar kahvesinin en önemli dezavantajı, sağlık üzerindeki etkileri konusunda çok az çalışma olmasıdır. Bu, güvenli dozaj, bu üründen kimlerin yararlanabileceği, kimlerin bundan kaçınması gerekebileceği ve tıbbi mantarların ilaçlarla etkileşime girip girmediğine ilişkin bilgilerin büyük ölçüde bilinmediği anlamına gelir. Ayrıca mantar kahvesi, diğer kahve çeşitlerine göre daha pahalıdır.

Önemli Not: Kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren anneler, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, mantar kahvesi tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Cilveli kahve nasıl yapılır?
  2. Nitro kahve nasıl yapılır?
  3. Yeşil kahve nasıl tüketilir?
  4. Menengiç kahvesinin faydaları nelerdir?
  5. Yumurtalı kahve nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?