Kurban eti, dana ve koyun gibi büyükbaş hayvanların Kurban Bayramı'nda kesilip dağıtılmasıyla elde edilen bir ettir. Diğer etler kesim aşamasının ardından bekletilir ve daha sonra satışa sunulur. Ancak kurban eti kesildikten hemen sonra paylara ayrılır. Kimileri kurban etini doğrudan dondurucuya atarken, kimileri de hiç beklemeden kavurma, yahni gibi etli yemeklerin yapımında kullanır. Kurban etine saklama, paketleme ve pişirme aşamalarında dikkat etmezseniz, etin lezzetinin kaybolmasına yol açabilirsiniz.
Kurban bayramında en çok yapılan yanlış, etin kısa süre içinde pişirilip tüketilmesidir. Ancak yeni kesilmiş etler, çok sert bir yapıdadır. Sert eti beklemeden pişirmek ise, sindirim problemlerine yol açabilir. Bu yüzden kurban eti, kesildikten sonra en az 12 saat buzdolabında dinlendirilmeli, ardından ızgara veya haşlama yöntemiyle pişirilmelidir. Kurban etini pişirmeden önce, zeytinyağı ve süt gibi soslarda marine etmek, etin yumuşacık olmasını sağlar. Et marinasyon teknikleri başlıklı yazımızdan, en uygun marine soslarını öğrenebilir, etiniz için lezzetli bir marinasyon hazırlayabilirsiniz.
Kurban eti, kasap veya bu işi profesyonel olan kişiler tarafından kesilmelidir. Derisini yüzme ve parçalama işlemlerinden sonra kurban eti, sahiplerine verilir. Buzdolabına koymadan önce kurban etini kuşbaşı şeklinde doğrayabilir veya kemikli et olarak parçalara ayırabilirsiniz. Kurban etini keserken, yapacağınız yemeklere göre kesmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca kesme işlemini keskin bir bıçakla yapmanız işinizi kolaylaştırır. Kurban eti nasıl kesilir başlıklı yazımızdan, et kesme tüyolarını öğrenebilirsiniz.
Kurban eti kesildiği gün pişirilmez, ancak hemen dondurucuya da atılmamalıdır. Sert bir şekildeyken dondurulan et, çözüldüğünde aynı sertlikte kalacaktır. Bu yüzden öncelikle ilk 5 saat buzdolabında bekletin. Daha sonra uygun boyutlar halinde kesin ve buzdolabı poşetlerine paylaştırın. Kurban etini paylaştırdıktan sonra, derin dondurucu veya buzluk bölümünde saklayabilirsiniz. Kurban eti saklama yöntemleri yazımızdan, adım adım nasıl saklayacağına dair tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Kurban Bayramında en çok tercih edilen yemek, kavurmadır. Ancak kurban etini kavurmadan önce, kaynatmaya dikkat edin. Bu sayede hem et mikroplardan arınır, hem de daha iyi pişer. Kurban kavurması nasıl yumuşak olur yazımızda anlattığımız gibi, kavurma işleminde etin iç yağını kullanın. Pişirme işleminde baharat ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. Kavurma ile ne yapacağınızı merak ediyorsanız, kavurmalı tarifler listemizden ilham alabilirsiniz.
Kurban eti, taze bir et olduğu için pişirildiği zaman etrafa koku yayılabilir. Kurban eti kokusunu gidermek için, pişirme esnasında tencereye yarım çay kaşığı tarçın, limon kabuğu veya bir adet defne yaprağı koymayı deneyebilirsiniz.
Eti pişirirken dikkat edilecek bir diğer nokta ise, mühürleme yöntemidir. Özellikle büyük parçalı etler, yüksek ısıda mühürlenmelidir. Mühürleme işlemi sırasında et çatal veya bıçakla delinmemelidir. Aksi takdirde içindeki lezzetli sıvı dışarı akar ve et sertleşir.
Kurban etini bölümlerine göre ayırın. Bonfile, kontrfile, antrikot gibi et bölümlerini tencere yerine tavada mühürleyebilir veya ızgarada pişirebilirsiniz. Kemikli etleri haşlayarak çorba yapımında kullanabilir veya döş kısmını kıyma olarak çektirebilirsiniz. Hangi etten hangi yemek yapılır başlıklı yazımızdan et bölümlerine ve pişirme yöntemlerine ulaşabilirsiniz.
Kurban eti hakkında en çok yapılan hatalardan biri de, kemikleri atmak veya doğru şekilde değerlendirmemektir. Kemiklerin içinde bulunan ilik hem lezzetli, hem de sağlık açısından çok faydalıdır. Bu yüzden kurban etinden kalan kemikleri değerlendirme yöntemleri yazımızda anlattığımız gibi, kemikleri kaynatarak ilikli kemik suyu hazırlayabilirsiniz. Kemik suyunu ise hem çorba yapımında, hem de yöresel yemeklerin içerisinde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;