Kurban Eti Yıkanır Mı?
Kurban bayramında en çok merak edilen ''Kurban eti yıkanır mı, kurban etini yıkamak zararlı mı, sağlıklı mı?'' gibi soruları sizler için cevaplıyoruz. İşte, kurban etinin yıkanıp yıkanmaması hakkında bilmeniz gerekenler:

Kurban Bayramı zamanı kesilen etlerin hijyenik koşullar altında saklanması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Taze kesilen et, oda sıcaklığında dinlendirilirken kanlarını akıttığı için ilk olarak aklımıza eti yıkamak geliyor. Ancak konu kırmızı et olunca, yıkayıp yıkamama konusunda kararsızlık yaşayabiliyoruz. Bu yazıda ''Kurban eti yıkanır mı?'' sorusunu cevaplıyoruz. 

Kurban Eti Yıkanır Mı?

  1. Öncelikle Kurban Bayramında kesilen etin sıcaklığı çok yüksek olduğu için, oda sıcaklığında en az 4 saat boyunca dinlendirilmesi gerekir. 
  2. Bu dinlenme sürecinde etin sıcaklığı 15 dereceye kadar düşerken aynı zamanda kanını da bırakır.
  3. Bu aşamada kurban etinin yıkanması kesinlikle önerilmez. Çünkü yıkanan et, hızla bakteri üretir ve bakteriler su yoluyla her yere yayılır. Üstelik yıkama esnasında tezgahta bulunan sebzelere de ulaşabilir. Bu yüzden kurban etinin yıkanması tavsiye edilmez. 
  4. Kanları akan kurban eti, kandan ve üzerindeki kalıntılardan bıçak yardımıyla arındırılır. İsteğe göre parçalara ayrılır. 
  5. Paylara ayrılan et paketlenerek buzdolabı veya buzlukta saklanır. Dağıtılacak etler, hiç vakit kaybetmeden dağıtılmalıdır.

Kavurmadan Önce Kurban Eti Yıkanır Mı?

  1. Doğru koşullar sağlandığı takdirde kurban eti yıkanmaz.
  2. Ancak kesimden sonra dinlendirilmesi ve biriken kanın etten uzaklaştırılması çok önemlidir. Et kabının altında biriken kanlar mutlaka dökülmelidir. 
  3. Et kandan arındıktan sonra, üzerinde kalıntı olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Yabancı madde varsa bunların mutlaka temizlenmesi gerekir. 
  4. Kesim ve dinlendirme işlemi sırasında kurban eti, herhangi bir hayvanla temas etmemelidir. Böcek gibi hayvanlarla temas ederse, bu bölge bıçakla kesilmeli ve atılmalıdır. Bu sayede bakteri oluşumunun önüne geçebilirsiniz. 

Etin üzerinde dışkı gibi bir kalıntı görürseniz, bu bölümü yıkayabilirsiniz. Ancak suyun etin üzerindeki bakterileri hızla çoğalttığını unutmayın. Hem soğuk su, hem de sıcak su bakteri üretimini artırırken aynı zamanda etin yapısını da bozar. Bu yüzden et hemen yenilecekse veya buzluğa kaldırılacaksa, dinlendirildikten sonra paketlenmeli ve yıkanmadan saklanmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kurban eti ne kadar kolesterol içerir?
  2. Kurban eti nasıl pişirilir?
  3. Kurban eti nasıl kesilir?
  4. Kurban eti nasıl paketlenir?
  5. Kurban eti nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Donut Tarifleri: Farklı Çeşitleriyle 8 Nefis Donut Tarifi
Patlıcanlı Meze Tarifleri: Patlıcanla Yapılan 13 Meze Tarifi
20 Ülkeden Yılbaşı Yemekleri: Farklı Ülkelerden Yılbaşına Özel Yemekler
İlginç Bir Yılbaşı Geleneği: 12 Üzüm Yeme Ritüeli
Yılbaşı İçin Cilt Bakımı Önerileri
Misafir İçin Kahvaltı Tarifleri: Şık ve Pratik 20 Tarif