Genel hatlarıyla kırmızı ette aşırı tüketimin her şekilde kan yağ düzeylerini arttırdığını hepimiz biliyoruz. Kurban kesildikten sonra ise mutlaka 24 saat geçtikten sonra ancak sindirilebilir olduğunu her yıl haberlerde duyuyor yazılarda okuyoruz. Gıdalarda hijyen konusu ise apayrı bir konudur. Mutlaka çiğ et ile temas eden başka yiyecek olmamasına dikkat ederek hazırlıkları tamamlamalıyız.
Kurbanda en çok tercih edilen etler dana, koyun ve keçi etidir.
Keçi eti kolesterol içeriği açısından kırmızı etler içerisinde en düşük miktara sahiptir. Bu yönüyle en sağlıklı kırmızı et keçi etidir. Ayrıca keçi etinin yağ oranının çok düşük olması da, onu sağlıklı bir besin haline getirir.
Doymamış yağ asitleri açısından zengin olmasının yanında, doymuş yağ içeriği de diğer etlere oranla daha düşüktür. Keçiler sürekli hareket halinde olduklarından kas miktarı daha fazladır, deri altı yağ tabakası azdır. Böylece keçi etinin kalorisi aynı miktardaki tavuk göğüs etinden bile düşüktür. Protein içeriği diğer etlerle neredeyse aynıdır fakat yağ içeriği %50-65 oranında daha düşüktür. Bu nedenle kilo korumada tüketimi daha önemlidir.
B1, B2, B3 vitaminlerini diğer etlere göre daha fazla oranda içerir ve sinir sistemi ve cilt üzerinde diğer etlerden daha etkilidir. Açık alanlarda, dağlarda yetiştiği için en doğal, organik et çeşidi de keçi etidir. Et tüketiminden korkmayın. Yalnızca doğru miktarlar için beslenme uzmanınıza danışın.
Kilo kontrolü konusunda kırmızı et düşük kalorili gıdalar arasında yer almaktadır. Örneğin; 50g bulgur pilavı yani yaklaşık 5 yemek kaşığı 160kcal enerji içerirken, 50g kırmızı et (türüne göre farklılık gösterir) 60 kcal enerji içermektedir. Sağlıklı beslenmede günlük protein ihtiyacını karşılamak için oldukça iyi miktarda protein ihtiva ederken bu özelliği sayesinde kilo kontrolüne de yardımcıdır. Kaliteli yaşam, ideal büyüme-gelişme için vücudumuzun sentezleyemediği ve dışarıdan mutlaka almamız gereken esansiyel aminoasitler vardır. Kırmızı et bu aminoasitler bakımından oldukça zengindir ve sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı bir birey besinlerle kilogram başına 1g protein almalıdır. Protein ihtiyacının %40-50’si ise hayvansal kaynaklı olmalıdır. Söz konusu miktarı tamamlamak için et önemli bir kaynaktır.
Şunlara da göz atın;