KOAH Tetikleyicileri Nelerdir?
KOAH Hastalığının tetikleyicileri nelerdir? Hangi faktörler Koah hastalığını alevlendirir? Koah hastaları ne yapmalı? İşte, Koah hastalarının dikkat etmesi gereken tetikleyiciler:

KOAH, kronik obstrüftif akciğer hastalığı olarak da bilinir. Akciğerlere giren ve çıkan hava akışını sınırlayan bir durumdur. KOAH belirtileri; Nefes darlığı, öksürme, göğüste hırıltı, tükenmişlik gibi semptomları içerir. Bazı durumlar KOAH semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Bu yüzden KOAH'ı yönetmek için, en yaygın olarak bilinen tetikleyicilere maruz kalmaktan kaçının veya bunları sınırlayın.

KOAH Tetikleyicileri Nelerdir?

  1. Hava

Hava, KOAH semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Soğuk, kuru ve sıcak havalar, belirtileri alevlendirebilir. Araştırmaya göre, donma noktasının altındaki ve 32 derecenin üzerindeki sıcaklıklar tehlikelidir. Rüzgar ve nem gibi faktörler de, KOAH alevlenme riskini artırır. 

KOAH hastaları soğuk ve rüzgarlı havalarda, dışarıdayken ağız ve burunlarını kapatmalıdır. Atkı veya maske, işe yarayan yöntemlerdir.

KOAH hastaları aşırı sıcak havalarda, mümkünse kliması açık olan bir alanda içeride kalmalıdır. 

  1. Hava Kirliliği

Hem içeride, hem de dışarıda hava kirliliği akciğerleri tahriş edebilir ve KOAH semptomlarını kötüleştirir. Açık havada;

  1. Toz
  2. Duman
  3. Polen

Dış mekanda;

  1. Yol yapımı veya endüstriyel tesislerden kaynaklanan kokular
  2. Yangından çıkan duman

İç mekanda;

  1. Evcil hayvan tüyü
  2. Toz
  3. Polen
  4. Temizlik ürünü ve boyalardan gelen kimyasallar
  5. Parfümler

Bu gibi durumlar, KOAH'ı alevlendirebilir. Özellikle kalabalık ve hava kirliliği yüksek olan şehirler, KOAH hastaları için tehlikelidir.

Dış Hava Kirliliğinden Nasıl Kaçınılır?

KOAH'lı kişiler, dışarıdayken maske takabilir. Dışarıda olmanız gerektiğinde fiziksel aktivitenizi sınırlayın. Duman seviyeleri yüksekse, duman olmayan bir alana ilerleyin. Havadaki ozon seviyeleri Mayıs-Eylül ayları arasında ve öğleden sonra daha yüksektir.

İç Mekan Hava Kirliliğinden Nasıl Kaçınılır?

Hava temizleyici, evdeki tahriş edici maddelerin filtrelenmesine yardımcı olabilir. Evde hava temizleyen bitkiler yetiştirmek, daha doğal yollarda hava kirliliğini azaltmanızı sağlayabilir. Temizlik işlerini KOAH hastasından başka birinin yapması daha iyi olacaktır. Temizlik ürünleri kimyasal madde içerdiği için, temizlik esnasında mümkün olduğunca doğal ürünler tercih edilmelidir. Temizleme esnasında ortaya çıkan tozlardan korunmak için, camlar bir süreliğine açık bırakılabilir.

  1. Enfeksiyon

Akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen enfeksiyonlar, KOAH hastaları için tehlikelidir. Enfeksiyon riskini azaltmanın en iyi yolu, elleri sık sık ve güzelce yıkamaktır. Bunun yanı sıra KOAH hastaları, gün içinde susuz kalmamalı, ev mutlaka temiz olmalı, kalabalık yerlerden ve hasta insanlardan kaçınmalıdır. Enfeksiyon durumunda, zaman kaybetmeden mutlaka uzman doktora başvurulması gerekir.

  1. Sigara Dumanı

KOAH tetikleyicilerinden bir diğeri ise sigara dumanıdır. KOAH hastaları kesinlikle tütün ürünleri kullanmamalı, pasif içicilikten kaçınmalıdır. 


Şunlara da göz atın;

  1. Koah hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
  3. Parkinson hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Bağırsak detoksu nasıl yapılır?
  5. Asidik ağırlıklı beslenme nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Carnivore Diyeti ile Potansiyel Faydaları, Riskleri ve Temel Prensipleri!
''Neden Daha Önce Yapmamışım'' Diyeceğiniz 15 Tatlı Tarifi
Sıcak Yemekler Neden Buzdolabına Konulmaz?
Dünyanın Dört Bir Yanından 20 Ülkeye Ait 20 İlginç Lezzet
Yunus Eti Yenir Mi?
Memet Özer Nasıl Yemek Programı Yapmaya Başladı?