Keten Tohumunun Bilmeniz Gereken 7 Yan Etkisi
Keten tohumu, son yıllarda çok popüler olan besinlerden biridir. Peki, keten tohumunun yan etkisi var mı? İşte, keten tohumunun bilmeniz gereken 7 yan etkisi:

Keten tohumu, omega 3 yağ asitleri ve lif içerdiklerinden zengin bir besin kaynağıdırlar. Sindirim sistemini düzenleyen ve kilo vermeye yardımcı olan bu tohumlar, genellikle öğütülerek veya yoğurt gibi besinlerle karıştırılarak tüketilir. Ancak keten tohumunun her insandaki etkisi aynı değildir. Bazı kişilerde kötü semptomlara yol açabilir. Ayrıca keten tohumunu çok fazla tüketmek de, faydadan çok zarara neden olabilir. Bu yüzden ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. 

Keten Tohumunun Yan Etkileri

  1. Alerjik reaksiyonlar

Keten tohumunun en büyük yan etkilerinden biri, keten tohumuna ve keten tohumu yağına karşı alerjiniz olma ihtimalinin yüksek olmasıdır. Herhangi bir kaşıntı, şişlik, kızarıklık veya kurdeşen fark ederseniz, bu tohumları tüketmeyi bırakmalısınız. Kusma ve mide bulantısı da bir alerjinin göstergesi olabilir. Sık sık keten tohumu tüketenlerin alerjik reaksiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir.

  1. İltihabı kötüleştirebilir

Keten tohumlarının faydalarından ve yan etkilerinden biri, iltihap azaltıcı omega-3 yağ asitleri içermesidir. Bu size yardımcı olabilirken, aynı zamanda bir sorun da yaratabilir. Keten tohumları aşırı miktarda tüketilirse, vücuttaki iltihabı şiddetlendirebilir. 

  1. Regl döngüsünü bozabilir

Keten tohumları genellikle östrojen gibi davranır ve bu, vücudunuzdaki hormonal dengeyi bozabileceği anlamına gelir. Bazı durumlarda, adet döngüsünde değişikliklere de yol açabilir. Bu durum özellikle hamile kalmaya çalışan kişilerde bazı zorluklara neden olabilir.

  1. Hamilelik ve emzirme döneminde güvenli değil

Östrojenle çarpıcı benzerlikleri nedeniyle keten tohumları hamile kadınlar için zararlı olabilir. Bu nedenle, yalnızca doktorunuz uygun görürse keten tohumu tüketmeniz önerilir. 

  1. İshale neden olabilir

Keten tohumları diyet lifi açısından zengindir, ancak tüketiminde ani bir artış bağırsak hareketlerinin sayısını artırabilir. Ayrıca mide ağrısı, ishal, kabızlık ve şişkinlik yaşayabilirsiniz. 

  1. Bağırsak tıkanıklığı

Keten tohumları ideal olarak su veya başka bir sıvı ile tüketilmelidir, ancak yeterli sıvı olmadan tüketirseniz bağırsak tıkanıklığı ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle skleroderma hastaları için tehlikelidir, çünkü keten tohumları ciddi kabızlığa ve tıkanıklığa neden olabilir. Bu nedenle, doktorunuz onay vermediği sürece tüketmeyin!

  1. İlaçlarla etkileşime girer

Keten tohumları lif açısından zengin olduğundan bağırsak tıkanıklığına ve kabızlığa katkıda bulunur. Bu durumda, belirli ilaçların ve takviyelerin emilimi engellenir. Özellikle kan şekeri seviyelerini düşürmek için oral ilaç kullanıyorsanız, bundan kaçınmak en iyisidir .

Not: Kronik hastalığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren kadınlar keten tohumu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Çok fazla yumurta yemenin yan etkileri
  2. Çok fazla elma sirkesi kullanmanın yan etkileri
  3. Çok fazla süt tüketmenin yan etkileri
  4. Badem sütünün yan etkileri
  5. Çok fazla chia tohumu yemenin yan etkileri

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Labada Otu Nedir, Nasıl Kullanılır?
Hamilelikte Trabzon Hurması Tüketilir Mi?
19 Kasım 2024 Masterchef: Ödül Oyununu Kim Kazandı?
Keten Tohumunun Bilmeniz Gereken 7 Yan Etkisi
Burdur Yöresel Yemekleri: Burdur Mutfağından 12 Nefis Tarif