Keşiş meyvesi, Monk fruit olarak da bilinir. Çin ve Kuzey Tayland'dan gelen asma bitkisidir. Meyvenin özü, şekerdeki kimyasal olan sakarozdan 250 kat daha güçlü bir tatlılık hissi verir. İlk olarak 13. yüzyılda rahipler tarafından kullanılan bu meyve, Güneydoğu Asya'da yüzyıllardan öğütülmüş su kabağı olarak kullanılır. Alternatif Çin tıbbında da önemli bir yere sahip olan keşiş meyvesinin, 2010 yılında FDA tarafından tatlandırıcı olarak kullanılmasına onay verilmiştir. O zamandan beri, tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Kalın bir kıvama sahip olan bu meyve, açık bej rengindedir.
Keşiş meyvesinin özü iyi pişmemektedir. Bunun sebebi, şeker gerektiren tariflerin o şekere ihtiyaç duymasıdır. Keşiş meyvesi tatlılarda tatlandırıcı olarak kullanın. Bunun en iyi yolu ise, çok fazla şekere ihtiyaç duymayan tatlılardır. Bu tatlılar çiğ veya soğuk olmalıdır. Örneğin panna cotta tatlısında kullanılabilir. Keşiş meyvesi tatlılık seviyesini artırmak için çözülür fakat tatlılar için gerekli olan katı yapıyı oluşturmaz. Sıfır kalorilidir. Kan şekerini yükseltmez.
Keşiş meyvesi, nadiren hasat edildikten sonra taze taze tüketilir. Çünkü hızla bozulan bir meyvedir. Meyve bir yere gönderilmeden önce kurutulur. Meyvenin hasat edilmesi ve kurutulması zor olduğu için pahalı olabilir. Keşiş meyvesinin ağızda kalan bir tadı vardır. Bu da kimi insanlar için güzel olurken, bazı insanların damak zevkine uymayabilir. Bilinen çok ciddi bir yan etkisi olmasa da, daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Özellikle ciddi kronik hastalığı olanlar, hamileler ve emziren anneler tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Şunlara da göz atın;Keşiş Meyvesinin Yan Etkisi Var Mı?