Kesilen Sütle Ne Yapılır?
Kesilen süt nasıl değerlendirilir? Kesilen sütten peynir yapılır mı? Kesilen süt yemeklerde kullanılır mı? İşte, kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolları:

Çiğ sütünüzü aldınız ve evde kendi yoğurdunuzu veya sütlacınızı yapmak için kaynatmaya başladınız. Fakat pişirme aşamasında bir şeyler ters gitti ve sütünüz kesildi. İşte, tam da bu noktada kesilen sütü çöpe atmak yerine farklı tariflerde değerlendirebilirsiniz. 



Kesilen Süt Nasıl Değerlendirilir?

  1. Peynir yapımı

Kesilen sütü değerlendirmenin en iyi yolu, onu peynir yapımında kullanmaktır. Süt kesilmeye başladığınızda içerisine az miktarda sirke veya limon suyu ekleyin ve tamamen kesilmesini sağlayın. Eğer lor peyniri yapmak istiyorsanız, sütün üzerinde toplanan kesikleri toplayın ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Süt kesiklerini güzelce süzdükten sonra üzerine tuz ilave edin ve afiyetle tüketin. 

  1. Çorbalarda kullanılır.

Sütün kesildiğini fark ettiğinizde ocağın altını kapatın ve sütteki kesikleri güzelce süzün. Çorba yaparken kıvamını ayarlamak ve lezzetini arttırmak için kesilmiş sütten ilave edebilirsiniz. Böylece çorbanın besleyiciliği de artacaktır.

  1. Etleri marine edin.

Süt kesilmeye başladığında ocağın altını kapatın ve tortularını süzün. Daha sonra oda sıcaklığında soğutun. Soğuyan sütü, tavuk ve kırmızı eti marine etmek için kullanabilirsiniz. Ancak süt, çabuk bozulabildiği için etinizi sütün içerisinde en fazla 5 saat bekletin.



  1. Cilt maskesi yapımında kullanın.

Kesilen sütü pirinç ile karıştırarak cildinize maske şeklinde uygulayabilirsiniz. Farklı bir malzeme eklemek istemiyorsanız, temiz bir pamuğu süte batırıp cildinize sürebilirsiniz. Maskeyi cildinizde 10 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayabilirsiniz. Süt maskesi, cildin arınmasını ve daha parlak görünmesini sağlar.

  1. Bitkilerinizi canlandırabilirsiniz.

Kesilen sütü soğuttuktan sonra fısfıslı bir şişeye koyun. Solmaya yüz tutmuş bitkilerinizin köklerine bu sütü dökebilirsiniz. Böylece bitkileriniz kısa sürede canlanır ve güçlenir.

Sütün Kesilmemesi İçin Ne Yapmalıyız?

Eğer sütünüzün kesilmeye başladığınız hemen fark ettiyseniz, içerisine bir çimdik karbonat atarak kesilmesini önleyebilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Bozuk süt nasıl anlaşılır?
  2. Süt nasıl dondurulur?
  3. Süt ürünleri nasıl saklanır?
  4. Laktoz oranı düşük süt ürünleri
  5. Çorbanın kesilmemesi için ne yapmalıyız?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Balıksız da Mümkün! Omega-3 ve Protein İçeren 9 Alternatif
Sağlığın Geleneksel Hali: Pestilin Faydaları ve Tarihi
Chia Tohumu Nasıl Saklanır: Bozulduğunu Gösteren 5 İşaret
Sıcak Günlerin Kurtarıcısı: Dünyanın En İkonik Dondurmaları
Pekmez Mi, Bal Mı: Hangisi Kilo Verdirir?
Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler