Kavurmalı Yemek Tarifleri: Kavurmayla Yapılabilecek 10 Nefis Pratik Tarif
Kavurmalık etten ne yapılır? Kavurma yemeğe konur mu? Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezi olan kavurmayı, farklı tariflerde kullanmaya ne dersiniz? İşte, kavurma ile yapılan birbirinden lezzetli 10 tarif:

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte bayram yemekleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Bayramın vazgeçilmezi olan kavurma, genellikle dana veya koyun etinden hazırlanır. Klasik kavurma, sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebilir. Ancak kavurma ile farklı bir yemek hazırlamak istiyorsanız, sizi böyle alalım. 

Kavurma Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dana ve koyun kavurma yapmak lezzetli bir yemek tarifi olabilir. Ancak, doğru teknikleri kullanmadan pişirirseniz, yemeğiniz lezzetli olmayabilir. İşte dana ve koyun kavurma pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:

  1. Etin kalitesi: Kavurma yaparken, etin kalitesi oldukça önemlidir. Kaliteli bir et, daha lezzetli bir kavurma yapmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Etin doğru şekilde hazırlanması: Kavurma yapmadan önce, eti doğru şekilde hazırlamanız gerekiyor. Etin yağını ve zarını çıkarmalısınız. Ayrıca, eti parçalara ayırın ve fazla yağlarını kesin.
  3. Etin marine edilmesi: Etin marine edilmesi, daha lezzetli bir kavurma yapmanıza yardımcı olabilir. Etinize, sarımsak, kekik, tuz, karabiber ve diğer baharatları kullanarak marine edebilirsiniz. Etin marine edilmesi için en az 1 saat buzdolabında bekletilmelidir.
  4. Etin doğru şekilde pişirilmesi: Etin doğru şekilde pişirilmesi, kavurmanın lezzetini artıracaktır. Etinizi orta ateşte pişirin ve sık sık karıştırın. Etin suyunu salması için pişirme işlemi sırasında kapak kullanmamaya özen gösterin.
  5. Tereyağı kullanımı: Kavurma yaparken, tereyağı kullanımı önemlidir. Tereyağı, etinize lezzet katar ve kavurmanın daha yumuşak olmasını sağlar. Ancak, tereyağını fazla kullanmamaya özen gösterin.
  6. Pişirme süresi: Kavurma pişirme süresi, etin miktarına göre değişebilir. Genellikle, dana kavurma için 30-40 dakika, koyun kavurma için ise 1-1,5 saat pişirme süresi yeterli olacaktır. Ancak, etin piştiğinden emin olmak için, pişirme süresi boyunca sık sık kontrol edin.
  7. Servis: Kavurma servis edilmeden önce, üzerine taze kekik veya maydanoz ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca, kavurma yanında pilav veya salata gibi garnitürlerle servis yapabilirsiniz.

Kavurmalı Tarifler

  1. Kavurmalı Yumurta

Kavurma, yumurta ve tereyağı ile hazırlanan bu tarif, özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir. Ortalama 10 dakikada hazırlanan kavurmalı yumurtayı, sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.


Malzemeler;

  1. 150 gr kavurma
  2. 1 adet orta boy soğan
  3. 4 adet yumurta
  4. 2 yemek kaşığı tereyağı
  5. Yarım çay kaşığı tuz
  6. Bir fiske karabiber 

Yapılışı: Isıttığımız çelik veya bakır tavada tereyağını eritip ince ince doğradığımız soğanları kavuralım. Soğanlar şeffaflaşmaya başladığında küp küp doğradığımız kavurmayı ekleyelim ve 2 dakika kısık ateşte kavuralım. Ardından yumurtaları kıralım tuz ve karabiberini atıp 4-5 dakika pişirelim.  

  1. Kavurmalı Sebzeli Mercimek Yemeği

Pırasa, havuç, kereviz ve yeşil mercimek ile hazırlanan bu yemek, kavurma ile zenginleştirilir. Akşam yemeklerinde sunulabilir. Mercimek yemeği, en az 30 dakika pişirilmeli ve yumuşaması sağlanmalıdır.


Malzemeler;

  1. 100 gr Kavurma
  2. 2 adet orta boy soğan
  3. 2 adet orta boy pırasa
  4. 2 adet orta boy havuç
  5. 2 adet orta boy kereviz sapı (isteğe göre)
  6. 1 diş sarımsak
  7. 2 yemek kaşığı salça
  8. 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  9. 4 su bardağı tavuk suyu
  10. 1 tatlı kaşığı tuz
  11. 1 çay kaşığı karabiber 

Yapılışı: Soğan, havuç, pırasa, sarımsak ve kereviz sapını güzelce yıkayalım ve küçük küpler halince doğrayalım. Kavurmayı küçük parçalar halinde doğrayıp, tencereye alarak kısık ateşte yağı çıkana kadar kavuralım. Doğradığınız sebzeleri ekleyerek kavurmaya devam edelim. Domates salçasını sebzelerin üzerine ekleyerek kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavuralım. Mercimekleri ve tavuk suyunu ekleyelim. 35-40 dakika kadar kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim. Mercimekler pişmeden yemeğin suyu azalırsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Tuz ve biberini ekleyerek servis yapalım. 

  1. Kavurmalı Nohut

Kavurmanın kullanıldığı en lezzetli tariflerden biri de, nohut yemeğidir. Haşlanmış nohut, kavurma ve baharatlarla hazırlanan bu yemekte, hem biber, hem de domates salçası kullanılır.


Malzemeler;

  1. 3 su bardağı haşlanmış nohut
  2. 100 gr kavurma
  3. 1 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1-2 adet yeşil biber
  5. 2 diş sarımsak
  6. 1 yemek kaşığı biber salçası
  7. 1 tatlı kaşığı tuz
  8. 1 çay kaşığı karabiber
  9. Arpacık soğan
  10. 1 çay kaşığı kimyon
  11. 1,5 su bardağı su 

Yapılışı: Tereyağını tencereye alıp üstüne ince kıydığınız biberleri ve sarımsakları ilave ederek 2-3 dakika kavuralım. Salçayı ekleyip kokusu çıkana dek kavuralım. Nohutları ve kavurmayı ekleyerek kavurmanın yağı eriyinceye kadar yaklaşık 5 dakika kavuralım. Sıcak suyu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Kısık ateşte kavurmalı nohut suyunu çekinceye kadar pişirelim, sıcak servis edelim. Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. 

  1. Kavurmalı Gözleme

Kavurmayı yalnızca sulu yemeklerde değil, hamur işi tariflerinde de kullanabilirsiniz. İncecik açılan gözleme hamurunu, domates, soğan, biber ve kavurmalı harç ile doldurduktan sonra, güzel bir şekilde katlayın. Ardından yapışmaz tavada veya sacda iki tarafını da pişirebilirsiniz.


Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 3,5 Su Bardağı Un
  3. Yarım Paket Yaş maya
  4. 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  5. Aldığı Kadar Ilık Su
  6. İç harcı için:
  7. 250 Gram Kavurma
  8. 3 Büyük Boy Soğan
  9. 4 Diş Sarımsak
  10. 3 Yeşil Biber
  11. 1 Çorba Kaşığı Domates Salçası
  12. 3 Çorba Kaşığı Domates Konservesi
  13. 1 yemek kaşığı Sıvıyağ
  14. 1 çay kaşığı tuz
  15. Bir tutam Karabiber
  16. Bir tutam Kekik
  17. Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı 

Yapılışı: Hamuru için karıştırma kabına unu alalım ortasını açarak içine mayayı atalım. Kenarlarına tuzu serpiştirdikten sonra alabildiği kadar ılık su ile yaklaşık 10 dakika yoğuralım ve 30 dakika dinlenmeye alalım. İç harcı için soğanları ve sarımsağı incecik doğrayıp sıvıyağda kavuralım. Ardından üzerine doğranmış biberleri ve kavurmaları da ekleyerek kavurma yağını salana dek 5 dakika daha kavuralım. En son salçayı, domates sosunu, tuzunu ve kekiğini de ekleyerek kısa bir süre daha kavuralım. Mayalanan hamurumuzu 9 bezeye bölelim ve 15 dakika daha dinlendirelim. Ardından bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. İçine soğumuş olan iç harçtan koyarak yarım ay şeklinde kapatalım. Yanmaz tavada ya da iki tarafını da pişirelim. Pişen gözlemelere henüz sıcakken tereyağı sürüp servis edelim. 

  1. Kavurmalı Quesadilla

Bir Meksika yemeği olan Quesadilla, genellikle öğle öğünlerinde tüketilir. Tortillanın Meksika fasulyesi, kavurma, çedar peyniri ve biber ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, tost makinesinde pişirilir. Genellikle yoğurt eşliğinde servis edilir.


Malzemeler;

  1. 2 adet tortilla (lavaş) ekmeği
  2. 250 gram kavurma
  3. 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 adet orta boy kuru soğan
  5. 1 adet dolmalık kırmızı biber
  6. 1 adet dolmalık sarı biber
  7. 6 dilim çedar peyniri
  8. 4-5 yemek kaşığı haşlanmış Meksika fasulyesi
  9. 1/2 çay kaşığı tuz
  10. 1/4 çay kaşığı karabiber 

Yapılışı: Soğanı incecik halka halka doğrayalım. Dolmalık kırmızı ve sarı biberi ortadan ikiye bölelim. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince julyen doğrayalım. Tavaya soğanları ve zeytinyağını alalım. 2 dakika kadar yüksek ateşte soteleyip Jülyen doğradığınız biberleri de ekleyerek biberler pişinceye kadar sotelemeye devam edelim. Biberler pişince içine kavurmaları ekleyelim. Biraz tuz ve karabiber ekleyelim. Ocaktan aldığınız tavaya süzüp yıkadığımız fasulyeleri ekleyip karıştıralım. Lavaşı tost makinasına alalım, üzerine hazırladığınız harcın yarısını yayalım. Harcın üzerine 3 dilim çedar peyniri dizelim. Lavaşı ikiye katlayalım ve tost makinasında lavaş kızarıp peynir eriyinceye kadar pişirelim. Pişen Quesadilla’yı sıcakken üçgen dilimleyip süzme yoğurt ve ekşi krema ile servis edelim. 

  1. Kavurmalı Pilav

Kavurma denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de, kavurmalı pilavdır. Baharatlarla pişirilen kavurma, pirinç pilavının üzerine eklenerek servis edilir. İsteğe göre bezelye, havuç gibi garnitürlerle zenginleştirilebilir.


Malzemeler;

  1. 2 su bardağı pirinç
  2. 200 gr kavurma
  3. 1,5 su bardağı karışık garnitür (patates, havuç, bezelye)
  4. 2 su bardağı et suyu+1 su bardağı su
  5. 2 yemek kaşığı tereyağı
  6. 1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı: Pirinci 1-2 su yıkayalım ve derin bir kap içine alın. Üzerini geçecek kadar ılık su ilave edip 30 dakika kadar dinlendirelim. 2 yemek kaşığı tereyağını tencereye alıp eritelim. Üzerine süzdüğünüz pirinçleri ilave ederek pirinçler şeffaf bir renk alıncaya kadar kavuralım. Garnitürü ve küp küp doğradığınız kavurmayı, et suyunu ve suyu ilave ederek karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirelim. Ocaktan alıp demlenmeye bırakalım. Sıcakken servis edelim. Servis ederken üzerine dereotu ya da maydanoz ilavesi yapabilirsiniz. 

  1. Kavurmalı Ekmek

Evde kendi ekmeklerini hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Süt, un ve maya ile hazırlanan ekmeğin içini, kavurma ve biber ile doldurun. Dilerseniz, çeyrek veya yarım olacak şekilde bölerek porsiyonlara ayırabilirsiniz.


Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 1 su bardağı süt
  3. 1 su bardağı ılık su
  4. 1 paket instant maya
  5. 1 tatlı kaşığı şeker
  6. 1 tatlı kaşığı tuz
  7. 1 çay bardağı zeytinyağı
  8. Alabildiği kadar un
  9. İçi için:
  10. 100 gr kavurma
  11. 1 adet kırmızı biber
  12. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe göre çedar peyniri)
  13. Üzerine:
  14. 1 yumurta sarısı
  15. 1 yemek kaşığı susam 

Yapılışı: Süt, su, maya, şeker, yağ ve tuz karıştıralım. Alabildiği kadar un ilave edip 10 dakika yoğuralım. 30 dakika dinlenmeye bırakalım. Bu arada iç harcını hazırlayalım. Kavurma, kaşar peyniri ve küçük küçük doğranan kırmızı biber karıştıralım ve bir iç harç elde edelim. Mayalanan hamuru un yardımı ile dikdörtgen şeklinde açalım. İçine harçtan koyup rulo haline getirelim. Yağlı kalıp serdiğimiz fırın tepsisine alalım ve üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir. 15 dakika tepsi mayasına bırakalım. 200 derece ısınmış fırında üzeri nar gibi olana dek pişirelim ve biraz ılıdıktan sonra dilimleyerek servis edelim. 

  1. Kavurmalı Kaşarlı Pide

Sıcacık ve lezzetli bir pideye kim hayır diyebilir ki? Un, su ve maya ile hazırlanan pide hamurunu, şekil verdikten sonra üzerine kavurma ve biber ekleyerek 200 dereceli fırında pişirebilirsiniz. Lezzetini artırmak için, pişmesine 10 dakika kala, üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirin.


Malzemeler;

  1. Hamur için:
  2. 10 gram yaş maya
  3. 2 çay bardağı su
  4. 3-4 su bardağı un
  5. 1 tutam şeker
  6. 1 çay kaşığı Tuz
  7. İç harcı için:
  8. 200 gr kavurma
  9. 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  10. Üzerini yağlamak için 1 yemek kaşığı tereyağı 

Yapılışı: Hamurun malzemelerini bir yoğurma kabına alalım ve 10 dakika boyunca dinlenmeden yoğuralım. Hamurumuz sakız kıvamında esnek bir hamur olmalıdır. 6 parçaya ayıralım ve 30 dakika dinlendirelim. Her bir bezeyi fırın tepsimize göre ince uzun açalım ve ortasına kavurmayı ekledikten sonra kenarlarını kıvıralım. 200 derece fırında 10 dakika pişirelim. 10. dakikada çıkaralım ve üzerine kaşar serpip geri fırına atalım 5 dakika daha piştikten sonra servise hazırdır. 

  1. Kavurmalı Bamya Yemeği

Sebze ve et yemeklerini birlikte denemek isteyenler, yaz mevsiminde sık sık tüketilen bamya yemeğini hazırlayabilir. Küçük boyutlardaki bamyaların soğan, domates ve kavurma ile birleştirilmesiyle hazırlanan kavurmalı bamyayı, güveç kaplarında pişirebilirsiniz.


Malzemeler;

  1. 500 gr bamya
  2. 250 gr kavurma
  3. 1 adet soğan
  4. 2 diş sarımsak
  5. 3 sivri biber
  6. 2 domates
  7. 1 yemek kaşığı domates salçası
  8. 2 çay kaşığı tuz
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. 1 limonun suyu
  11. 1, 5 su bardağı su 

Yapılışı: Bamyaları temizleyip saplarını alalım. Soğan, sarımsak ve biberleri yemeklik doğrayalım. Domatesleri küp küp doğrayalım. Tencereye yağı alıp soğan ve sarımsakları kavuralım. Biberleri ve salçayı ilave edelim. Salçanın kokusu çıkana kadar 4 5 dakika kavuralım. Ardından rendelenmiş domatesleri ve 1, 5su bardağı suyu ilave edelim. Tuz ve karabiberi, limon suyunu ekleyip kaynamaya başlayınca sebzeli suya kavurmayı parçalayarak ilave edelim. En son bamyaları ekleyelim ve tencereyi hafif sallayıp düzleyelim. Bamyalar pişene kadar yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirelim. 

  1. Kavurmalı Tost

Kavurmayı kahvaltı ve öğle öğünlerinde yiyebileceğiniz tost yapımında da kullanabilirsiniz. Kaşar peyniri, kavurma ve turşu ile hazırlanan tostları, paketleyerek iş ve okula giderken de tüketebilirsiniz.


Malzemeler;

  1. 8 dilim tost ekmeği
  2. 1 tatlı kaşığı tereyağı
  3. 8 dilim kaşar peyniri
  4. 200 gram kavurma
  5. 8 adet kornişon turşu
  6. 1 çay kaşığı tuz
  7. ½ çay kaşığı karabiber 

Yapılışı: Kavurmayı ince ince dilimleyelim. Uç kısımlarını kestiğimiz kornişon turşuları jülyen dilimleyelim. Kaşar peyniri dilimlerini küçültelim. İki dilim tost ekmeği üzerine kavurma dilimlerini eşit olarak paylaştıralım üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirelim. Salatalık turşusu dilimlerini dizip üzerlerini kaşar peyniri dilimleriyle kapatalım tost ekmeklerinin üzerini kapatalım. Üzerlerine tereyağı sürüp tost makinasına alalım fakat makinayı fazla bastırmayalım. 5 6 dakika pişip ekmek kızardıktan sonra servis edelim. 

Şunlara da göz atın;

  1. Kurban kavurması nasıl yumuşak olur?
  2. Bayram için et yemekleri
  3. Kurban eti nasıl saklanır?
  4. Kurban bayramında hangi etten hangi yemek yapılır?
  5. Kuşbaşı et nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Ayva Reçeli Yapmanın 5 Püf Noktası
Masterchef All Star Şampiyonu Yemek Akademisi Açıyor
Atina’nın sokak lezzetleri
Kuru Üzüm Suyunun Faydaları Nelerdir?
4 Kasım 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Soğuk Algınlığı Ne Kadar Süre Bulaşıcı?