Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte bayram yemekleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Bayramın vazgeçilmezi olan kavurma, genellikle dana veya koyun etinden hazırlanır. Klasik kavurma, sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilebilir. Ancak kavurma ile farklı bir yemek hazırlamak istiyorsanız, sizi böyle alalım.
Dana ve koyun kavurma yapmak lezzetli bir yemek tarifi olabilir. Ancak, doğru teknikleri kullanmadan pişirirseniz, yemeğiniz lezzetli olmayabilir. İşte dana ve koyun kavurma pişirirken dikkat etmeniz gereken püf noktaları:
Kavurma, yumurta ve tereyağı ile hazırlanan bu tarif, özellikle sabah kahvaltılarında tercih edilir. Ortalama 10 dakikada hazırlanan kavurmalı yumurtayı, sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz.
Malzemeler; Yapılışı: Isıttığımız çelik veya bakır tavada tereyağını eritip ince ince doğradığımız soğanları kavuralım. Soğanlar şeffaflaşmaya başladığında küp küp doğradığımız kavurmayı ekleyelim ve 2 dakika kısık ateşte kavuralım. Ardından yumurtaları kıralım tuz ve karabiberini atıp 4-5 dakika pişirelim. Pırasa, havuç, kereviz ve yeşil mercimek ile hazırlanan bu yemek, kavurma ile zenginleştirilir. Akşam yemeklerinde sunulabilir. Mercimek yemeği, en az 30 dakika pişirilmeli ve yumuşaması sağlanmalıdır. Malzemeler; Yapılışı: Soğan, havuç, pırasa, sarımsak ve kereviz sapını güzelce yıkayalım ve küçük küpler halince doğrayalım. Kavurmayı küçük parçalar halinde doğrayıp, tencereye alarak kısık ateşte yağı çıkana kadar kavuralım. Doğradığınız sebzeleri ekleyerek kavurmaya devam edelim. Domates salçasını sebzelerin üzerine ekleyerek kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kavuralım. Mercimekleri ve tavuk suyunu ekleyelim. 35-40 dakika kadar kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirelim. Mercimekler pişmeden yemeğin suyu azalırsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Tuz ve biberini ekleyerek servis yapalım. Kavurmanın kullanıldığı en lezzetli tariflerden biri de, nohut yemeğidir. Haşlanmış nohut, kavurma ve baharatlarla hazırlanan bu yemekte, hem biber, hem de domates salçası kullanılır. Malzemeler; Yapılışı: Tereyağını tencereye alıp üstüne ince kıydığınız biberleri ve sarımsakları ilave ederek 2-3 dakika kavuralım. Salçayı ekleyip kokusu çıkana dek kavuralım. Nohutları ve kavurmayı ekleyerek kavurmanın yağı eriyinceye kadar yaklaşık 5 dakika kavuralım. Sıcak suyu, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Kısık ateşte kavurmalı nohut suyunu çekinceye kadar pişirelim, sıcak servis edelim. Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz. Kavurmayı yalnızca sulu yemeklerde değil, hamur işi tariflerinde de kullanabilirsiniz. İncecik açılan gözleme hamurunu, domates, soğan, biber ve kavurmalı harç ile doldurduktan sonra, güzel bir şekilde katlayın. Ardından yapışmaz tavada veya sacda iki tarafını da pişirebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Hamuru için karıştırma kabına unu alalım ortasını açarak içine mayayı atalım. Kenarlarına tuzu serpiştirdikten sonra alabildiği kadar ılık su ile yaklaşık 10 dakika yoğuralım ve 30 dakika dinlenmeye alalım. İç harcı için soğanları ve sarımsağı incecik doğrayıp sıvıyağda kavuralım. Ardından üzerine doğranmış biberleri ve kavurmaları da ekleyerek kavurma yağını salana dek 5 dakika daha kavuralım. En son salçayı, domates sosunu, tuzunu ve kekiğini de ekleyerek kısa bir süre daha kavuralım. Mayalanan hamurumuzu 9 bezeye bölelim ve 15 dakika daha dinlendirelim. Ardından bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açalım. İçine soğumuş olan iç harçtan koyarak yarım ay şeklinde kapatalım. Yanmaz tavada ya da iki tarafını da pişirelim. Pişen gözlemelere henüz sıcakken tereyağı sürüp servis edelim. Bir Meksika yemeği olan Quesadilla, genellikle öğle öğünlerinde tüketilir. Tortillanın Meksika fasulyesi, kavurma, çedar peyniri ve biber ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, tost makinesinde pişirilir. Genellikle yoğurt eşliğinde servis edilir. Malzemeler; Yapılışı: Soğanı incecik halka halka doğrayalım. Dolmalık kırmızı ve sarı biberi ortadan ikiye bölelim. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince julyen doğrayalım. Tavaya soğanları ve zeytinyağını alalım. 2 dakika kadar yüksek ateşte soteleyip Jülyen doğradığınız biberleri de ekleyerek biberler pişinceye kadar sotelemeye devam edelim. Biberler pişince içine kavurmaları ekleyelim. Biraz tuz ve karabiber ekleyelim. Ocaktan aldığınız tavaya süzüp yıkadığımız fasulyeleri ekleyip karıştıralım. Lavaşı tost makinasına alalım, üzerine hazırladığınız harcın yarısını yayalım. Harcın üzerine 3 dilim çedar peyniri dizelim. Lavaşı ikiye katlayalım ve tost makinasında lavaş kızarıp peynir eriyinceye kadar pişirelim. Pişen Quesadilla’yı sıcakken üçgen dilimleyip süzme yoğurt ve ekşi krema ile servis edelim. Kavurma denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri de, kavurmalı pilavdır. Baharatlarla pişirilen kavurma, pirinç pilavının üzerine eklenerek servis edilir. İsteğe göre bezelye, havuç gibi garnitürlerle zenginleştirilebilir. Malzemeler; Yapılışı: Pirinci 1-2 su yıkayalım ve derin bir kap içine alın. Üzerini geçecek kadar ılık su ilave edip 30 dakika kadar dinlendirelim. 2 yemek kaşığı tereyağını tencereye alıp eritelim. Üzerine süzdüğünüz pirinçleri ilave ederek pirinçler şeffaf bir renk alıncaya kadar kavuralım. Garnitürü ve küp küp doğradığınız kavurmayı, et suyunu ve suyu ilave ederek karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişirelim. Ocaktan alıp demlenmeye bırakalım. Sıcakken servis edelim. Servis ederken üzerine dereotu ya da maydanoz ilavesi yapabilirsiniz. Evde kendi ekmeklerini hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Süt, un ve maya ile hazırlanan ekmeğin içini, kavurma ve biber ile doldurun. Dilerseniz, çeyrek veya yarım olacak şekilde bölerek porsiyonlara ayırabilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Süt, su, maya, şeker, yağ ve tuz karıştıralım. Alabildiği kadar un ilave edip 10 dakika yoğuralım. 30 dakika dinlenmeye bırakalım. Bu arada iç harcını hazırlayalım. Kavurma, kaşar peyniri ve küçük küçük doğranan kırmızı biber karıştıralım ve bir iç harç elde edelim. Mayalanan hamuru un yardımı ile dikdörtgen şeklinde açalım. İçine harçtan koyup rulo haline getirelim. Yağlı kalıp serdiğimiz fırın tepsisine alalım ve üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpilir. 15 dakika tepsi mayasına bırakalım. 200 derece ısınmış fırında üzeri nar gibi olana dek pişirelim ve biraz ılıdıktan sonra dilimleyerek servis edelim. Sıcacık ve lezzetli bir pideye kim hayır diyebilir ki? Un, su ve maya ile hazırlanan pide hamurunu, şekil verdikten sonra üzerine kavurma ve biber ekleyerek 200 dereceli fırında pişirebilirsiniz. Lezzetini artırmak için, pişmesine 10 dakika kala, üzerine rendelenmiş kaşar serpiştirin. Malzemeler; Yapılışı: Hamurun malzemelerini bir yoğurma kabına alalım ve 10 dakika boyunca dinlenmeden yoğuralım. Hamurumuz sakız kıvamında esnek bir hamur olmalıdır. 6 parçaya ayıralım ve 30 dakika dinlendirelim. Her bir bezeyi fırın tepsimize göre ince uzun açalım ve ortasına kavurmayı ekledikten sonra kenarlarını kıvıralım. 200 derece fırında 10 dakika pişirelim. 10. dakikada çıkaralım ve üzerine kaşar serpip geri fırına atalım 5 dakika daha piştikten sonra servise hazırdır. Sebze ve et yemeklerini birlikte denemek isteyenler, yaz mevsiminde sık sık tüketilen bamya yemeğini hazırlayabilir. Küçük boyutlardaki bamyaların soğan, domates ve kavurma ile birleştirilmesiyle hazırlanan kavurmalı bamyayı, güveç kaplarında pişirebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Bamyaları temizleyip saplarını alalım. Soğan, sarımsak ve biberleri yemeklik doğrayalım. Domatesleri küp küp doğrayalım. Tencereye yağı alıp soğan ve sarımsakları kavuralım. Biberleri ve salçayı ilave edelim. Salçanın kokusu çıkana kadar 4 5 dakika kavuralım. Ardından rendelenmiş domatesleri ve 1, 5su bardağı suyu ilave edelim. Tuz ve karabiberi, limon suyunu ekleyip kaynamaya başlayınca sebzeli suya kavurmayı parçalayarak ilave edelim. En son bamyaları ekleyelim ve tencereyi hafif sallayıp düzleyelim. Bamyalar pişene kadar yaklaşık 25 dakika kısık ateşte pişirelim. Kavurmayı kahvaltı ve öğle öğünlerinde yiyebileceğiniz tost yapımında da kullanabilirsiniz. Kaşar peyniri, kavurma ve turşu ile hazırlanan tostları, paketleyerek iş ve okula giderken de tüketebilirsiniz. Malzemeler; Yapılışı: Kavurmayı ince ince dilimleyelim. Uç kısımlarını kestiğimiz kornişon turşuları jülyen dilimleyelim. Kaşar peyniri dilimlerini küçültelim. İki dilim tost ekmeği üzerine kavurma dilimlerini eşit olarak paylaştıralım üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirelim. Salatalık turşusu dilimlerini dizip üzerlerini kaşar peyniri dilimleriyle kapatalım tost ekmeklerinin üzerini kapatalım. Üzerlerine tereyağı sürüp tost makinasına alalım fakat makinayı fazla bastırmayalım. 5 6 dakika pişip ekmek kızardıktan sonra servis edelim. Şunlara da göz atın;