Hiperglisemi, diyabet hastası olmayan kişileri de etkileyebilir. Hasta olduğunuzda veya stres altında olduğunuzda kan şekeri seviyeleriniz yükselebilir. Bu, vücudunuzun hastalıkla savaşmak için ürettiği hormonların kan şekerinizi yükseltmesiyle oluşur. Kan şekeri seviyeleriniz sürekli yüksekse ve tedavi edilmezse, ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar görme, sinir ve kardiyovasküler sisteminizle ilgili sorunları içerebilir.
Genellikle kan şekeri seviyeleriniz önemli ölçüde yükselene kadar herhangi bir belirti yaşamazsınız.
Diyetiniz, özellikle diyabetiniz varsa, yüksek kan şekeri seviyelerine sahip olmanıza neden olabilir. Ekmek, pirinç ve makarna gibi karbonhidrat ağırlıklı yiyecekler kan şekerinizi yükseltebilir. Vücudunuz bu yiyecekleri sindirim sırasında şeker moleküllerine parçalar. Bu moleküllerden biri de vücudunuz için bir enerji kaynağı olan glikozdur.
Yemek yedikten sonra glikoz kan dolaşımınıza emilir. Glikoz, insülin hormonunun yardımı olmadan emilemez. Vücudunuz yeterli insülin üretemiyorsa veya etkilerine karşı dirençliyse, glikoz kan dolaşımınızda birikebilir ve hiperglisemiye neden olabilir.
Hiperglisemi ayrıca hormon seviyelerinizdeki bir değişiklikle de tetiklenebilir. Bu genellikle çok fazla stres altında olduğunuzda veya kendinizi hasta hissettiğinizde olur.
Hiperglisemi, diyabet hastası olup olmamanıza bakılmaksızın insanları etkileyebilir. Aşağıdaki durumlarda hiperglisemi riski altında olabilirsiniz:
Şunlara da göz atın;