Kahve Çekirdekleri Yenir Mi?
Kahve çekirdekleri, sevdiğiniz kahve türlerinin temelini oluşturan çekirdeklerdir. Peki, kahve çekirdeği yemek güvenli mi? İşte, kahve çekirdeği tüketimi hakkında merak edilenler:

Kahve çekirdekleri, genellikle kahve kirazı olarak bilinen kahve meyvesinin çekirdekleridir. Bu çekirdekler, genellikle kurutulur, kavrulur ve kahve yapmak için demlenir. Kahve çekirdeklerini atıştırmak, kafein ihtiyacınızı gidermenin giderek daha popüler bir yoludur. Kahve çekirdekleri yemek için güvenlidir, ancak çok fazla yemek yan etkilere neden olabilir. Çikolata kaplı versiyonları genellikle ekstra şeker, kalori ve yağ içerir. 

Kahve çekirdekleri yüzlerce yıldır veya daha uzun süredir tüketilmektedir. Kahvenin bir içecek olarak geliştirilmesinden önce çekirdeklerinin genellikle hayvansal yağlarla karıştırılıp enerji seviyelerini artırmak için tüketildiği düşünülmektedir. Kahve çekirdekleri bir fincan kahve ile aynı besinleri sağlar. Ancak çok daha yoğun bir biçimde. Normal kahve filtrelenip suyla seyreltildiği için, çekirdekte bulunan kafein ve diğer maddelerin yalnızca bir kısmını alırsınız. Çekirdekler bütün olarak tüketildiğinde, kahvenin hem faydalı hem de olumsuz etkileri artar. Bu nedenle, kahve çekirdeklerini ölçülü bir şekilde yemek en iyisidir. Bununla birlikte, çiğ olan yeşil kahve çekirdekleri yenmesi çok hoş değildir. Acımsı, odunsu bir tada sahiptir ve çiğnenmesi zor olabilir. Kavrulmuş kahve çekirdekleri biraz daha yumuşaktır.

Kahve Çekirdeği Yemenin Yan Etkileri Nelerdir?

Kahve çekirdeklerini ölçülü bir şekilde tüketmek tamamen sağlıklı olsa da, çok fazla tüketmek sorunlara yol açabilir. Ayrıca, bazı kişiler çekirdeklerdeki maddelere karşı hassastır ve bu da hoş olmayan yan etkilere yol açabilir.

  1. Kahve çekirdeklerindeki belirli bileşikler bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir. Bunun nedeni, kahve çekirdeklerinde bulunan kafein ve diğer bileşiklerin mide asidini artırdığının gösterilmesi olabilir. Bu, mide asidinin yemek borunuza geri itildiği rahatsız edici bir durum olan mide ekşimesine yol açabilir. Ayrıca şişkinliğe, mide bulantısına ve mide rahatsızlığına da neden olabilir.
  2. Kahve içmek bazı kişilerde müshil etkisi gösterir. Kafein tek suçlu gibi görünmüyor, çünkü kafeinsiz kahvenin de bağırsak hareketlerini artırdığı bulundu. Nadir de olsa, düşük dozda kafeinli kahve bile ishale neden olabilir. İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bağırsak rahatsızlıkları olan kişiler kahve çekirdeklerini dikkatli tüketmelidir.

  1. Kahve çekirdeklerindeki kafein size çok ihtiyaç duyduğunuz enerji artışını sağlasa da, özellikle kafeine duyarlı kişilerde uyku sorunlarına da yol açabilir. Çalışmalar, kafeine duyarlı olan veya çok fazla tüketen kişilerin uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorluk çekme riskinin daha yüksek olduğunu ve bunun da gündüz yorgunluğuna yol açabileceğini göstermektedir. Uykunuz kafeinden etkileniyorsa, gün içinde tükettiğiniz miktarı azaltın ve yatmadan en az 6 saat önce kafeinden uzak durun.
  2. Yüksek kafein alımı, çarpıntı, mide bulantısı ve stres hissi gibi artan anksiyete semptomları, baş ağrısı, anksiyete, yorgunluk, titreme gibi semptomlara yol açabilir.

Önemli Not: Kronik hastalığı olanlar, hamileler ve emziren kadınlar kahve çekirdeği yemeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Dünyada kahve kültürü
  2. Espresso nasıl yapılır?
  3. Kahve telvesi nasıl kullanılır?
  4. Kahve demleme yöntemleri
  5. Decaf kahvenin özellikleri nelerdir?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Cennet Hurması Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?
Zeytinyağlı Barbunya Yanına Ne Gider: Zeytinyağlı Barbunyanın Yanına Çok Yakışacak 10 Lezzet
Donut Nasıl Ortaya Çıktı?
Kahve Çekirdekleri Yenir Mi?
27 Ekim 2024 Masterchef'e Kim Veda Etti?
Safran Çayının Faydaları Nelerdir, Nasıl Yapılır?