Kafein Hassasiyeti Nedir?
Kafein hassasiyeti nedir? Kafein duyarlılığı dereceleri nelerdir? Kafein hassasiyetinin belirtileri nelerdir? Kafein hassasiyeti hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda derledik.

Kafein, merkezi sinir sistemini etkileyen bir uyarıcıdır. Kakao çekirdekleri, kola fındıkları, kahve çekirdekleri, çay yaprakları ve diğer maddeleri yetiştiren bitkilerde doğal olarak üretilen kafein, günümüzde farklı besinlerle sık sık tüketilir. İnsanların kafeine farklı derecelerde duyarlılığı vardır. Bazı insanlar fincan fincan espresso içebilirken, bazıları küçük bir bardak kola içtikten saatler sonra bile uykusuzluk yaşayabilir. Kafein duyarlılığı, birden fazla faktöre bağlıdır. 

  1. Normal kafein hassasiyeti

Çoğu insan, kafeine karşı normal bir duyarlılığa sahiptir. Bu gruptaki kişiler, günde 400 mg kafeini olumsuz etkiler yaşamadan alabilirler.

  1. Kafein hassasiyeti

Bazı insanlar, yüksek kafein alımına bağlı bir gen taşıyabilir. Günün geç saatlerinde çok miktarda kafein alabilirler ve istenmeyen uyanıklık gibi yan etkiler yaşamazlar.

  1. Aşırı kafein hassasiyeti

Kafeine karşı aşırı duyarlılığı olan kişiler, hiç yan etki yaşamadan küçük miktarda bile kafein alamazlar. 

Kafein hassasiyeti, kafein alerjisi ile aynı değildir. Genetik ve karaciğerinizin kafeini metabolize etme yeteneği gibi çeşitli faktörler kafein duyarlılığına neden olur. Bağışıklık sisteminiz kafeini zararlı bir istilacı olarak algılar ve antikorlarla savaşmaya çalışırsa, bir kafein alerjisi oluşur. Kafein alerjisinde kurdeşen, kaşıntılı cilt, boğaz veya dilin şişmesi gibi belirtiler görülür.

Kafein Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?

Kafein hassasiyeti olan kişiler, kafein aldıklarında yoğun bir adrenalin patlaması yaşayabilir. Sadece birkaç yudum normal kahve içtikten sonra kendilerini beş veya altı fincan espresso içmiş gibi hissedebilirler. Kafein duyarlılığı olan kişiler kafeini daha yavaş metabolize ettikleri için semptomları birkaç saat sürebilir. En çok görülen semptomlar şu şekildedir;

  1. Hızlı kalp atışı
  2. Sinirlilik hali
  3. Baş ağrısı
  4. Huzursuzluk
  5. Kaygı
  6. Uykusuzluk

Kafein Duyarlılığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kafeine karşı hassasiyetiniz olduğunu düşünüyorsanız, alacağınız ürünlerin etiketlerini mutlaka okuyun. Çünkü kafein, birçok üründe bulunan bir bileşiktir. Kafein duyarlılığınız uzun süre devam ederse, belirtileriniz için bir doktora başvurun. 

Önerilen Kafein Dozu Nedir?

Kafeine normal hassasiyeti olan kişiler, herhangi bir yan etki olmadan günde 200-400 mg kafein tüketebilir. Sağlıklı bireylerin günde 600 mg'dan fazla kafein tüketmesi önerilmez. Kafeine oldukça duyarlı olan kişiler, kafein alımını büyük ölçüde azaltmalı veya tamamen kaldırmalıdır. Kafeine karşı hafif hassasiyeti olan kişiler, 30-50 mg gibi küçük miktarları tolere edebilir. 

Çocuklar ve ergenlerin kafein alması önerilmez.

Kafein Hassasiyetinin Nedenleri Nelerdir?

  1. Cinsiyet, yaş ve kilo gibi faktörler, kafein duyarlılığına yol açabilir.
  2. Bazı ilaçlar, kafeinin etkilerini artırabilir.
  3. Genetik ve beynin kimyası, kafeine karşı hassasiyetiniz olmasına yol açabilir.
  4. Kafein duyarlılığı olan kişilerin kafeini işlemesi ve sistemlerinden atması daha uzun sürer. Bu, etkisini daha yoğun ve daha uzun süre kalıcı hale getirir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kafein içeren besinler nelerdir?
  2. Kafeinsiz yaşamanın faydaları nelerdir?
  3. Çok fazla kafein tüketmenin yan etkileri
  4. Kafein bağımlılığı nedir?
  5. Kahve beyni korur mu?

Haber Kategorileri

Kahve

Lezzetli Haberler

Fines Herbes Nasıl Yapılır?
Salçanın Küfünü Tek Malzemeyle Engelleyin
Siyah Mercimek Nedir, Nasıl Pişirilir?
Küf Mutfakta Nerelere Saklanır?
21 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Romatizmaya Ne İyi Gelir?