Humus Sağlıklı Mı? Humus Yemeniz İçin 8 Sebep
Humus çok sevilen ve tercih edilen Orta Doğu mezesidir. Bu sevilen lezzetin sağlığa faydaları oldukça fazladır. İşte, humus yemeniz için 8 sebep:

Humus, inanılmaz derecede popüler bir Orta Doğu mezesidir. Tipik olarak nohut, tahin, zeytinyağı, limon suyu ve sarımsak bir mutfak robotunda karıştırılarak yapılır. Humus sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda çok yönlüdür, besinlerle doludur ve birçok etkileyici sağlık ve beslenme faydası vardır. İşte humusun bilimsel olarak kanıtlanmış 8 faydası.


  1. Besleyicidir ve Bitkisel Protein Açısından Zengindir

Çok çeşitli vitamin ve mineraller içerdiği için humus yemek konusunda iyi hissedebilirsiniz. 100 gram humus aşağıdaki besin değerlerini içerir:

Kalori: 166

Yağ: 9.6 gram

Protein: 7.9 gram

Karbonhidrat: 14.3 gram

Lif: 6.0 gram

Manganez: Önerilen Günlük Alımın %39'u

Bakır: Önerilen Günlük Alımın %26'sı

Folat: Önerilen Günlük Alımın %21'i

Magnezyum: Önerilen Günlük Alımın %18'i

Fosfor: Önerilen Günlük Alımın %18'i

Demir: Önerilen Günlük Alımın %14'ü

Çinko: Önerilen Günlük Alımın %12'si

Tiamin: Önerilen Günlük Alımın %12'si

B6 Vitamini: Önerilen Günlük Alımın %10'u

Potasyum: Önerilen Günlük Alımın %7'si

Humus, porsiyon başına 7.9 gram sağlayan harika bir bitki bazlı protein kaynağıdır. Hayvansal ürün tüketmeyen insanlar için mükemmel bir tercihtir. Yeterince protein tüketmek optimal büyüme, iyileşme ve bağışıklık fonksiyonu için gereklidir. Ek olarak humus, diyetlerinden yeterince alamayabilecekleri için hepsi vejetaryenler ve veganlar için önemli olan demir, folat, fosfor ve B vitaminlerini içerir.


  1. İltihapla Mücadeleye Yardımcı 

Enflamasyon, vücudun kendisini enfeksiyon, hastalık veya yaralanmadan koruma yöntemidir. Bununla birlikte, bazen iltihaplanma gereğinden uzun süre devam edebilir. Buna kronik inflamasyon denir ve birçok ciddi sağlık sorunuyla bağlantılıdır. Humus, kronik inflamasyonla mücadeleye yardımcı olabilecek sağlıklı bileşenlerle doludur. Zeytinyağı da bunlardan biridir. Anti-inflamatuar faydaları olan güçlü antioksidanlar açısından zengindir. Benzer şekilde, tahini oluşturan susam tohumları, artrit gibi iltihaplı hastalıklarda yükselen IL-6 ve CRP gibi vücuttaki iltihaplanma belirteçlerini azaltmaya yardımcı olabilir.


  1. Sindirim Sağlığını Destekler 

Humus, sindirim sağlığını iyileştirebilen harika bir diyet lifi kaynağıdır. 100 gram için 6 gram diyet lifi içerir. Kadınlar için günlük lif ihtiyacının %24'ünü ve erkekler için %16'sını karşılar.  Yüksek lif içeriği sayesinde humus düzenli sindirim sistemini destekleyebilir. Dahası, diyet lifi bağırsaklarınızda yaşayan sağlıklı bakterileri beslemeye de yardımcı olur. Humustaki lifin bir kısmı bağırsak bakterileri tarafından kısa zincirli yağ asidi bütirata dönüştürülebilir. Bu yağ asidi kolon hücrelerini beslemeye yardımcı olur ve birçok etkileyici faydası vardır.


  1. Düşük Glisemik İndeksine Sahiptir, Bu nedenle Kan Şekeri Düzeylerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olabilir

Humus, kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. İlk olarak, humus çoğunlukla düşük glisemik indeksi (GI) olan nohuttan yapılır. Glisemik indeks, gıdaların kan şekerini yükseltme yeteneğini ölçen bir ölçektir. Yüksek GI değerine sahip yiyecekler hızla sindirilir ve daha sonra emilir, bu da kan şekeri seviyelerinde keskin bir artışa ve düşüşe neden olur. Tersine, düşük GI değerine sahip yiyecekler yavaş sindirilir ve daha sonra emilir, bu da kan şekeri seviyelerinde daha yavaş ve daha dengeli bir yükselme ve düşüşe neden olur. Humus aynı zamanda harika bir çözünür lif ve sağlıklı yağ kaynağıdır. Nohut, karbonhidratların sindirimini yavaşlatan protein, dirençli nişasta ve antinutrientler bakımından zengindir. Yağlar ayrıca bağırsaklardan karbonhidrat emilimini yavaşlatmaya yardımcı olur ve bu da şekerin kan dolaşımına daha yavaş ve daha düzenli bir şekilde salınmasını sağlar.


  1. Kalp Sağlığını Destekler

Kalp hastalığı dünya çapında her 4 ölümden 1'inden sorumludur. Humus, kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç bileşen içerir. Nohutun yanı sıra humus, zeytinyağından elde edilen kalp-sağlıklı yağlar için de harika bir kaynaktır.


  1. Kilo Kaybını Destekler 

Birkaç çalışma, humusun kilo verme ve korumayı nasıl etkilediğini incelemiştir. İlginç bir şekilde, ulusal bir araştırmaya göre, düzenli olarak nohut veya humus tüketen kişilerin obez olma olasılığı %53 daha az olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, bu sonuçların nohut veya humusun belirli özelliklerinden mi yoksa sadece bu yiyecekleri yiyen insanların genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürmesinden mi kaynaklandığı tam olarak belli değil. Diğer çalışmalar ayrıca nohut gibi baklagillerin daha fazla alımını daha düşük vücut ağırlığına ve daha iyi tokluğa bağladı. Humus, kilo kaybını teşvik etmeye yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir. İştahı keserek lif, kalori alımınızı azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da kilo kaybını teşvik eder.


  1. İntoleransı Olan Bireyler için Uygundur

Gıda alerjileri ve intoleransları dünya çapında milyonlarca insanı etkilemektedir. Gıda alerjileri ve intoleransı olan kişiler, yiyebilecekleri ve rahatsız edici semptomlara neden olmayacak gıdaları bulmakta zorlanırlar. Neyse ki humus hemen hemen herkes tarafından tüketilebilir. Doğal olarak glüten, fındık ve süt ürünleri içermez; bu, çölyak hastalığı, fındık alerjileri ve laktoz intoleransı gibi yaygın koşullardan etkilenen insanlara uygun olduğu anlamına gelir. Humus doğal olarak bu bileşenlerden arınmış olsa da, bazı markalar koruyucular veya başka bileşenler ekleyebileceğinden, bileşenlerin tam listesini okumak yine de akıllıca olacaktır.


  1. Beslenme Düzeninize Eklemek Oldukça Kolaydır

Humus sadece besleyici ve lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda beslenme düzeninize eklemsi oldukça kolaydır.  Yüksek kalorili sürülebilir ürünler yerine humusu tercih ederek daha sağlıklı öğünler oluşturabilirsiniz. Humusu taze ve çiğ sebzeler ile birlikte de tüketebilirsiniz. Evde kolayca kendiniz hazırlayabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;
  1. Nohutun sağlığa faydaları nelerdir?
  2. Nohut nasıl pişirilir?
  3. Nohut yemekleri
  4. Nohut yemeği yanında ne yenir?


Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı