Hindistan Cevizi Suyu ve Hindistan Cevizi Sütü: Hangisi Daha İyi?
Hindistan cevizi suyu ve hindistan cevizi sütü birbirinden farklı mı? Hangisi daha iyi? İşte, hindistan cevizi suyu ve hindistan cevizi sütü arasındaki farklar:

Hindistan cevizi meyvesi, hindistan cevizi suyu, yağ, süt ve krema da dahil olmak üzere birçok yiyecek ve içecek ürünü veren tropik bölgelerde yaygın olarak bulunan bir ağaçtır. Hindistan cevizi suyu, meyvenin iç kısmında doğal olarak bulunur ve cevizin etli kısmını oluşturur. Hindistan cevizi meyvesi %38 kabuk, %10 su ve %52 hindistan cevizi etinden oluşur. Hem hindistan cevizi suyu, hem de hindistan cevizi sütü, meyvenin endosperm dokusu adı verilen yenilebilir kısmından gelir. Ancak, bunlar çok farklı iki hindistan cevizi yan ürünüdür.

Hindistan Cevizi Suyu Nedir?

Hindistan cevizi suyu, doğrudan genç yeşil hindistan cevizlerinden içebileceğiniz tatlı, yarı saydam bir sıvıdır. Meyvenin içinde doğal olarak bulunur ve sıvı endosperm olarak adlandırılır. Genç hindistan cevizleri olgunlaşmaya başladığında, hindistan cevizi suyu katı endosperm olarak bilinen hindistan cevizi eti oluşturmak için sertleşmeye başlar. Hindistan cevizi suyu, sağlığı geliştirici etkileri nedeniyle popüler olan serinletici bir içecektir.

Hindistan Cevizi Sütü Nedir?

Suyun aksine, hindistan cevizi sütü işlenmiş bir hindistan cevizi yan ürünüdür. Olgun, kahverengi hindistan cevizinin etinin rendelenmesi ve sıcak suda kaynatılmasıyla yapılır. Karışım daha sonra herhangi bir katı kalıntıyı gidermek için süzülür. Sütü yapmak için kullanılan su miktarı, sütün koyu veya sulu olmasını sağlar. Hindistan cevizi sütü, inek sütü yerine kullanılabilir. Hint, Güneydoğu Asya yemeklerinde sos ve tariflerde kullanılır.

İki farklı hindistan cevizi içeceği olan hindistan cevizi suyu ve süt, farklı beslenme profillerine sahiptir.

Hindistan Cevizi Suyu ve Sütünün Besin Değerleri

1 bardak hindistan cevizi suyu ve sütü şunları içerir;

  1. Bir bardak hindistan cevizi suyu 46 kcal, hindistan cevizi sütü 552 kcal içerir.
  2. Hindistan cevizi suyu 9 gram, hindistan cevizi sütü 13 gram karbonhidrat içerir.
  3. Hindistan cevizi suyu 0.5 gram yağ, hindistan cevizi sütü 57 gram yağ içerir.
  4. Hindistan cevizi suyu günlük manganezin %17'sini, hindistan cevizi sütü günlük manganezin %110'unu karşılar.
  5. Hindistan cevizi suyu günlük folatın %2'si, hindistan cevizi sütü günlük folatın %10'unu içerir.

Gördüğünüz gibi, kalori içeriklerinden başlayarak aralarında önemli farklılıklar var. Hindistan cevizi suyu düşük kalorili bir içecektir, hindistan cevizi sütü ise yaklaşık 12 kat daha yüksek kalorili bir içecektir. Bununla birlikte, vitaminler ve mineraller söz konusu olduğunda bazı benzerlikler paylaşırlar, ancak hindistan cevizi sütü daha yüksek folat ve manganez içeriğine sahipken, hindistan cevizi suyu daha yüksek sodyum içerir.

Hindistan Cevizi Suyu ve Sütü İçmenin Artıları

Hindistan cevizi suyu ve sütün sağlığa birçok faydası vardır. Hindistan cevizi suyu, egzersiz sırasında terle kaybedilen sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi elektrolitleri yenileme kabiliyeti nedeniyle fiziksel olarak aktif insanlar arasında oldukça popüler hale geldi. Yapılan bazı araştırmalar, hindistan cevizi suyunun oksidatif stresi, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Hindistan cevizi sütü ise, yağ içeriğinin yaklaşık %89'u doymuş yağlardan gelirken, araştırmalar bunun kan lipid profilleri üzerinde zararlı bir etkiye neden olmadığını gösteriyor.

Hindistan Cevizi Suyu ve Sütü İçmenin Eksileri

Hindistan cevizi suyunun potasyum seviyeleri, yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak böbrek rahatsızlığı olanlar alımlarını sınırlamak isteyebilirler. Bozulmuş bir böbrek fonksiyonu, böbreğin potasyum salgılayamaması nedeniyle sıklıkla yüksek kan potasyum seviyelerine yol açar. Öte yandan, hindistan cevizi sütünün kilo verme üzerinde olumlu bir etkiye sahip olsa da, yine de yüksek kalorili bir içecektir. Bazı uzmanlar, hindistan cevizi sütünün yüksek bir FODMAP içeceği olduğu için, FODMAP intoleransınız varsa veya düşük bir FODMAP diyeti uyguluyorsanız alımını sınırlamanız gerektiğini öne sürüyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Hindistan cevizi sütü nasıl yapılır?
  2. Hindistan cevizi suyunun faydaları nelerdir?
  3. Hindistan cevizli tarifler
  4. Hindistan cevizi unu nasıl yapılır?
  5. Hindistan cevizi yağı nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Kadıköy Burger Restoranları: Kadıköy’de mutlaka görmeniz gereken 13 hamburgerci
Mahlepli Tarifler: Mahleple Yapılan 10 Farklı Tarif
Karadeniz Mutfağından 14 Sevilen Yemek
Gözleme Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif: Gözlemenin Yanına Ne Gider?
Denizli Kahvaltı Mekanları: Denizli'de Gidebileceğiniz 10 Kahvaltı Mekanı
Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet