Harvard'lı Doktor Uzak Durduğu 4 Yiyeceği ve Yerlerine Ne Yediğini Anlatıyor
Harvard doktoru Dr. Jacqueline Wolf enflamasyona neden olabildiğini belirttiği bu 4 gıdadan kaçınıyor ve yerlerine ne yediğini anlatıyor.

Enflamasyon, vücudun enfekte bir bölgesine kan akışını artıran ve onu iyileştirmek için bağışıklık sistemi hücrelerini taşıyan önemli bir süreçtir. Ancak bu süreç hasta olunmadığı durumlarda yaşanıyorsa rahatsız edici olabilir ve kronik inflamasyon eklem sertliği, kas ağrısı ve sindirim sorunları gibi bir dizi hoş olmayan semptoma neden olabilir.

Harvard Tıp Fakültesi'nde bir gastroenterolog ve tıp profesörü olan Dr. Jacqueline Wolf bu konuda CNBC için bir makale kaleme almış. Wolf, "Bana sıklıkla kronik enflamasyonla nasıl mücadele edileceği soruluyor. Bu zordur çünkü otoimmün hastalıklar veya toksinlere maruz kalma gibi birçok kontrol edilemeyen faktörden kaynaklanabilir. Ancak son birkaç yılda gıdaların enflamasyon üzerinde büyük etkisi olduğunu öğrendik. Bazı gıdalar bağırsaktaki sağlıklı, anti-inflamatuar bakterileri azaltırken, diğerleri inflamasyonu azaltan ve iyileşmeyi iyileştiren bileşikler üretir" diyor.

Wolf kaçındığı 4 yiyeceği ve yerlerine ne yediğini ise şöyle anlatmış:


  1. Yağlı Etler

Wolf yorumları şöyle: Araştırmalar dana eti ve kuzu eti gibi yağlı etlerin düşük dereceli inflamasyonla ilişkili olduğunu gösteriyor. Hayvansal yağlar ve doymuş yağlar, enflamasyonu tetikleyebilecek lipopolisakkaritleri artırarak bağırsak bakterilerinizi değiştirebilir. Ayrıca antiinflamatuar olan ve kolon sağlığı için önemli olan kısa zincirli yağ asitlerini azaltan değişikliklere de neden olabilirler.

Bunun yerine ne yenir:

  1. Tavuk ve hindiden elde edilen beyaz etlerin doymuş yağ oranı düşüktür.
  2. Balıklar doymuş yağ bakımından düşük, omega-3 yağ asitleri ve iltihabı azaltan maddeleri üreten diğer bileşikler bakımından yüksektir.

  1. Ultra İşlenmiş Gıdalar

Bu gıdalar çeşitli işlemlerden geçer ve gıdalardan elde edilen birçok katkı maddesi içerme eğilimindedir.  Yüksek miktarda doymuş yağ, tuz ve ilave şeker iltihaplanma ile ilişkilidir. Genellikle yerini aldıkları tüm gıdaların antioksidan özelliklerinden yoksundurlar. Örneğin beyaz ekmek, tam tahıllı ekmekleri antiinflamatuar yapan buğday tanesindeki antioksidanlardan yoksundur.

Bunun yerine ne yenir:

  1. Taze meyve ve sebzeler, polifenol adı verilen ve iltihaplanmayı önleyen bileşikler açısından zengindir.
  2. Tam tahıllı gıdalar buğday kepeği ve tohumunun antioksidanlarını içerir ve antiinflamatuar olabilir.

  1. Şekerli İçecekler

Asitli ve şekerli içecekler diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilidir ve bunların hepsi kronik inflamasyona neden olabilir. Bu yüzden her zaman alımı sınırlamanızı öneririz.

Bunun yerine ne içilir:

  1. Oolong, siyah ve yeşil çay, iltihabı engelleyen büyük miktarda polifenol içerir.
  2. Bazı çalışmalarda kahvenin inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.

  1. Hindistan Cevizi Ve Palm Yağı

Bu yağlar işlenmiş gıdalarda (paketli kurabiyeler gibi) bulunabilir ve bazen yemek pişirmede kullanılır. Bağırsak çeşitliliğini ve serbest yağ asitlerini azaltabilen ve potansiyel olarak enflamasyonun artmasına neden olabilecek yüksek düzeyde doymuş yağlar içerirler.

Bunun yerine ne yenir:

  1. Sızma zeytinyağının doymuş yağ oranı düşüktür ve polifenoller ile diğer antioksidan, antiinflamatuar maddeleri içerir.
  2. Keten tohumu yağı doymuş yağ oranı düşüktür ve antiinflamatuar omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.

Şunlara da göz atın;

  1. Harvard'lı beslenme uzmanına göre bu gıdalar sizi daha çok acıktırıyor!
  2. Harvard doktoru: Bu yiyecekler sizi şişkin hissettiriyor!
  3. Harvard'lı beslenme uzmanı zinde kalmak için yediği yiyecekleri paylaşıyor!
  4. Harvard'a göre 10 süper yiyecek

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı