Ekmek, hamur işi veya diğer unlu mamuller üzerinde mükemmel altın rengi ve parlak bir görünüm elde etmek için yumurtanın gücü yadsınamaz. Bu büyülü teknik temel olarak, fırında pişirmeden hemen önce unlu mamullerinizin üzerine sade bütün yumurta, yumurta sarısı, yumurta akı veya bu yumurta parçalarından herhangi birinin su, süt veya krema gibi bir sıvı ile kombinasyonunu uygulamayı içerir. Ancak, unlu mamulleriniz için bu seçeneklerden hangisini kullanacağınız konusunda kararsızsanız, birçok faydası olduğu için sadece yumurta akı kullanmayı düşünün.
Yumurta akı, sarının kullanılmaması sayesinde diğer yıkamalardan farklı olarak berrak bir parlaklık verir. Bu işleme profesyonel mutfaklarda “egg wash” adı verilir. Türkçesi "Yumurta yıkama"’dır. Öte yandan, pişirme işlemi başlamadan önce hamur üzerine serpilmiş şeker veya baharatların yapıştırılmasına yardımcı olan yenilebilir bir yapıştırıcı görevi görür. Yumurta aklarının sakızımsı yapısı, fırıncıların dolgulu hamur işleri yaparken kenarlarını kapatmak için kullanmalarının nedenidir. Ve son olarak, turta yapıyorsanız, sonunda dolguyu eklediğinizde ıslak bir alt kabuğu önleyen bir bariyer görevi görmesi için bu beyazlardan bazılarını turta kabuğu hamurunun üzerine sürmek isteyebilirsiniz.
Sadece yumurta akı kullanarak yıkama yapmak oldukça basittir. Ancak, kusursuz bir süreç için aklınızda bulundurmanız gereken bazı adımlar vardır.
İlk olarak yumurta akınızı hazırlayarak başlayın, bunları tek başına kullanabilir veya bir çatal kullanarak iyice çırparak su, süt veya krema ile karıştırabilirsiniz. Su içeren yıkamanın, bitmiş pişmiş ürünlerde neredeyse hiç kızarma sağlamayacağını, krema karışımının ise bir miktar renk oluşturacağını not etmek de önemlidir. Ancak daha fazla esmerleşme istiyorsanız yumurta akına karamelleşmesi için şeker ekleyin.
Ardından, kullanılacak ideal pasta çalısını seçin. Daha sonra kolayca temizlenebildiği için silikon bir fırça tercih edilir, ancak hamurlu hamur işleri gibi daha hassas yemekler pişiriyorsanız, doğal kıllı fırçayı tercih edin. Şimdi ince ve eşit bir kaplama elde etmek için yumurta akı karışımını hafifçe unlu mamullere uygulamaya başlayın. Bitmiş yemeğin tadını değiştirebileceğinden veya düzensiz bir görünüme neden olabileceğinden, hamurun yüzeyinde veya tabanın etrafında birikmesinden kaçının.
Yumurta akının kıvamı fırçalamayı zorlaştırıyorsa bir tutam tuz ekleyerek kıvamını açabilirsiniz. Son olarak, unlu mamullerinizi fırına verin ve göz alıcı sırlı bir görünüm için hazırlanın.
Şunlara da göz atın;