Gıdalardaki Laktik Asit: İyi Mi Kötü Mü?
Vücudunuzda laktik asit bulunduğunu duymuş olabilirsiniz, bu yüzden belirli yiyeceklerde de bulunduğunu duymak sizi meraklandırabilir. İşte, gıdalardaki laktik asidin etkileri:

Laktik asit, yiyecekler fermente olduğunda bakteriler tarafından üretilen bir tür organik asittir. Ayrıca bazen bozulmayı önlemek ve işlenmiş yiyeceklerin lezzetini artırmak için bir gıda koruyucu olarak kullanılır. Laktik asit çeşitli yiyeceklerde bulunur. Fermantasyon sonucu doğal olarak üretilir veya koruyucu olarak belirli bileşenlere eklenir. Turşu, kefir, yoğurt, peynir, miso, kimchi, lahana turşusu, ekşi mayalı ekmek gibi besinler laktik asit içerir. Ayrıca zeytin, peynir, salata sosu, soda ve dondurulmuş tatlıların içine de koruyucu olarak eklenebilir.

Laktik Asit Faydalı Mı?

  1. Lactobacillus dahil olmak üzere laktik asit üreten birçok bakteri türü probiyotik olarak kabul edilir. Bu yararlı bakteriler sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekler ve çok çeşitli diğer sağlık yararlarıyla ilişkilendirilir. Laktik asit açısından zengin daha fazla yiyecek yiyerek probiyotik alımınızı artırabilirsiniz. Bu da sindirim sağlığını destekleyebilir, bağırsak düzenliliğini teşvik edebilir ve bağırsak bariyerinizi güçlendirebilir. Ayrıca, bağırsak mikrobiyomu bağışıklıkta önemli bir rol oynadığından, bazı araştırmalar probiyotiklerin iltihabı azaltmaya ve bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
  2. Bazı araştırmalar, laktik asidin vücudunuzun belirli besinlerin emilimini artırabileceğini göstermektedir. Örneğin, bir insan ve test tüpü çalışması, laktik asitle fermente edilmiş sebzeler yemenin vücudun demiri emme yeteneğini artırdığını bulmuştur. Demir, oksijen taşınmasında ve sağlıklı kırmızı kan hücresi üretiminde rol oynayan önemli bir mikro besindir. Bu nedenle, laktik asit içeren yiyecekleri bol miktarda demir açısından zengin yiyeceklerle birlikte yemek, yorgunluk, saç dökülmesi ve baş dönmesi gibi semptomlara neden olan oldukça yaygın bir durum olan demir eksikliği anemisini önlemeye yardımcı olabilir.
  3. Çalışmalar, laktik asit üreten bakterilerin antioksidan aktiviteye sahip olabileceğini göstermektedir. Antioksidanlar, serbest radikaller adı verilen zararlı molekülleri nötralize etmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan bileşiklerdir. İlginç bir şekilde, bir test tüpü çalışması, fermente edilmiş sosislere laktik asit üreten bakterilerin eklenmesinin antioksidan içeriğini önemli ölçüde artırdığını bulmuştur.

Laktik Asidin Yan Etkileri Nelerdir?

Laktik asit genellikle güvenli kabul edilse ve çeşitli sağlık yararlarıyla ilişkilendirilse de, bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir. Özellikle fermente gıdalar ve probiyotikler gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarını geçici olarak kötüleştirebilir. 38 kişide yapılan küçük bir çalışma, probiyotik kullanımını, kandaki laktik asit seviyelerinin artmasını ve ince bağırsakta aşırı bakteri üremesini gaz, şişkinlik ve beyin sisi gibi semptomlarla ilişkilendirmiştir.

Yine de, herhangi bir altta yatan sağlık sorununuz varsa, diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce veya laktik asit içeren yiyecekleri yedikten sonra herhangi bir olumsuz yan etki yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışın.

Şunlara da göz atın;

  1. Laktik asit içeren besinler
  2. Yüksek asitli besinler
  3. Bağırsak sağlığına iyi gelen besinler
  4. Hangi besinler likopen içerir?
  5. Lutein içeren besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Hangi Burç Hangi Ülkenin Mutfağını Seviyor?
Şef Eren Babataş'tan 3 Nefis Tarif
Yaban Mersini Nasıl Yenir?
Doğru Besinleri Tüketmek Sağlıklı Bir Yaşamın Anahtarı Mı?
Bu Kış Susuzluğunuzu Gidermenin 5 Basit Yolu
Sufle’nin Tarihçesi ile Ortaya Çıkış Hikayesi