Fındık Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Kurumuş ve kavrulmuş fındık nasıl saklanır? Yaz sonu ve sonbahar aylarının başında hasat edilen fındık, doğru şekilde saklandığı takdirde uzun yıllar dayanabilir. İşte, kavrulmuş ve kurutulmuş fındık saklama yöntemleri:

Fındık, en sevilen kuruyemişlerden biridir. Ağustos ayının ortalarında başlayan hasat dönemi, Eylül ayına kadar uzanır. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yoğun geçen hasat dönemlerinden sonra elde edilen fındıklar, kurutulur, ayıklanır ve depolamaya gönderilir. Fındık, doğru saklandığı takdirde 2 yıla kadar depolanabilir. Ancak ısıya ve güneş ışığına maruz bırakılması, küflenmesine ve çok kısa bir zamanda bozulmasına neden olur. 

Çotanak adıyla da bilinen hasat edilen fındıklar ilk olarak ayıklanır. Ardından güneşte kurumaya bırakılır. Kurutma işleminden sonra üzerinde kalan yabancı maddeler ve bozuk fındıklar ayıklanır. Eğer fındıklar çok kirliyse, kabuklarının durulanması, ardından havluyla kurulanması önerilir. 

Fındık İçi Nasıl Saklanır?

Fındık içi, kabuklu fındığa göre daha kısa sürede bozulur. Eğer bozulma olmadıysa bile, bayatlama sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden fındık içi, hava almayacak şekilde cam kavanozlarda muhafaza edilebilir. Hava, nem ve ısı gibi faktörler bozulmaya neden olabileceği için, fermuarlı plastik poşetlerde, saklama kaplarında ve bez torbalarda muhafaza etmek de mümkündür. Fındığın içinde bulunan kalp dostu yağlar, oda sıcaklığında bekledikçe bozulur. Bu yüzden serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Soyulmuş fındıklar buzdolabında 6 ay, kabuklu fındıklar ise 12 aya kadar muhafaza edilebilir.

1 yıldan uzun süre muhafaza edebilmek için, ortam sıcaklığının 2-4 derece arasında olması gerekir. 

Kabuklu Fındık Nasıl Saklanır?

Kabuklu fındıklar, normal fındıklara göre daha dayanıklıdır. Ağzı açık sepetlerde veya bez torbalarda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak saklama ortamının 0-1 derece olması gerekir. Eğer buzdolabında hava almayacak şekilde saklanacaksa, 4 yıla kadar muhafaza edilebilir. 

Kavrulmuş Fındık Nasıl Saklanır?

Kavrulmuş fındık, diğer fındıklara göre daha kısa sürede bayatlayabilir. Bu yüzden kavurma işleminin ardından kısa sürede tüketilmelidir. Soğuyan fındıklar cam kavanozlarda veya kilitli poşetlerde saklanabilir. Eğer kavrulmuş fındık sürekli açıkta bırakılırsa ve hava alırsa, çıtırlığı kaybolur. Bayat ve lezzetsiz bir tat oryaya çıkar. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü önemli ölçüde kısaltır. 

İsteğe göre buzdolabı poşetlerine koyup bağlayarak derin dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz. Mümkünse, ayıkladığınız fındıkları tüketeceğiniz zaman kavurmanız, saklama koşulları açısından daha doğru olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Mısır nasıl saklanır?
  2. Kuruyemişler nasıl saklanır?
  3. Keten tohumu nasıl saklanır?
  4. Ceviz nasıl saklanır?
  5. Ihlamur nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Pişmemiş Hindi Nasıl Saklanır?
Yılbaşı Kekleri: Yeni Yıl Sofralarını Renklendirecek 20 Yılbaşı Keki
Eliff Karadayı’dan yılbaşı sofrası için öneriler
Şık ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 4 Nefis Tarif
Picanha Nedir, Nasıl Pişirilir?
Pasta Şefi Ebru Özgün'den 6 Yılbaşı Tatlısı