Yazar:
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal
linkedin.com/in/tuğçe-kasapoğlu-hürkal
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, kontrolsüz vitamin kullanımının mide ve barsak sorunları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti.
Vitamin ve minerallerin sağlık için gerekli olduğu doğru olsa da, bunların kontrolsüz kullanımının risksiz olduğu doğru değildir. Vitamin ve mineral takviyelerinin mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekir. Mineraller (özellikle yüksek dozlarda alındığında) dişlerde lekelenme, artan idrara çıkma, mide kanaması, düzensiz kalp hızı, kafa karışıklığı ve kas güçsüzlüğü gibi yan etkilere neden olabilir. Doktor tarafından belirtildiği şekilde alındığında multivitamin ve mineraller ciddi yan etkilere neden olmaz.
İlk olarak, vitaminler bazen birbirleriyle ve ayrıca reçetesiz ve reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir. Doğru kullanıldığında bazı takviyeler sağlığınızı iyileştirebilir, ancak diğerleri etkisiz ve hatta zararlı olabilir.
Sürekli ve yüksek doz vitamin kullanımının zararları
Vitamin ve mineraller, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik maddelerdir. Vücudumuz, işleyişini sürdürebilmesi için bu maddelere çok az miktarlarda da olsa gereksinim duyar. Ancak bu vitaminler aşırı dozda kullanıldığında, baş ağrısı, bulantı, kusma, idrar yolu rahatsızlıklarına, hatta ölüme kadar gidebilen problemlere neden olabilir.
Vitamin ihtiyacını karşılamanın en doğru yolu dengeli beslenmektir. Vitaminlerin çoğu bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Karbonhidrat, yağ, protein gibi ana besin öğeleri ile yeterli miktarda yapılan dengeli beslenmede vücudun günlük vitamin ihtiyacı karşılanır. Ancak çeşitli fizyolojik (gebelik, spor, gelişme çağı vs.), patolojik (ateş, ishal, travma vs.) durumlar, çevresel faktörler (iklim, coğrafi bölge vs.) ve ilaç tedavileri vitamin gereksinimini artırabilir.
Fazla Vitamin Tüketilmesinin Yol Açtığı Hastalıklar!
- A vitamini fazlalığı; Daha çok baş dönmesi, çift görme, baş ağrısı, kasılma nöbetleri, dudaklar ve avuç içlerinin soyulması, şiddetli kusma, kafa içi basıncı artışı şeklinde belirtiler verir. Gebe kadınlara yüksek doz A vitamini verildiğinde düşüklere, bebekte kalp ve kafa anomalilerine rastlanabilir. Gebelikte, günlük A vitamini dozu belirli bir seviyeyi aşılmamalıdır. Yaşlılar, alkolikler, karaciğer hastalığı olanlar vitamin A zehirlenmesine daha duyarlıdırlar.
- B vitamini fazlalığı; Genellikle zehirlenmeye sebep olmaz. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa zehirlenme görülebilir. Belirtileri, hissizlik, yürüyememe, cilt rahatsızlıkları, gözlerde ışık hassasiyeti, uykusuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, çarpıntı, ishal şeklinde görülebilir.
- C vitamini fazlalığı; 2 gramdan fazla alındığında karın ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde kendini gösterir. Uzun süreli ve yüksek doz kullanımının böbrek taşı oluşturabilir. Bir diğer olası yan etkisi demir preparatı kullanan hastalarda demir yüklenmesine neden olmasıdır.
- D vitamini fazlalığı; Kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastalıklarına, damar sorunlarına, böbrek taşlarına neden olabilir. D vitamini toksisitesinin yani zehirlenmesinin neden olduğu böbrek yetmezliği ya da kalp yetmezliği sonucu ölüm dahi ortaya çıkabilir.
- E vitamini fazlalığı; Kanın pıhtılaşmasını önler. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara önerilmez. F vitamini fazlalığı; vücuttaki yaraların geç iyileşmesine ve yorgunluk hissedilmesine sebep olabilir. K vitamini fazlalığı; kanın pıhtılaşmasında ve yıkılmasında problemler yaratabilir. B6 vitamini fazlalığı; da ayaklarda uyuşma ve ellerde his kaybına neden olabilir. Vitamin D,K, kalsiyum, E, selenyum, magnezyum gibi vitamin ve mineral destekler uzun dönem kullanımlarda doku ve organlarda birikici özelliğe sahip olup beklenmedik hastalıklara yol açabilir.
Sonuç olarak “vitamin bu, ilaç değil ki ortada doktorluk bir durum yok” demek doğru değildir. Vitamin takviyesi yapmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir.
Şunlara da göz atın;
- A vitamini içeren besinler nelerdir?
- B vitamini içeren besinler nelerdir?
- C vitamini içeren besinler nelerdir?
- D vitamini içeren besinler nelerdir?
- Gözlere iyi gelen vitaminler hangileridir?