En Sağlıklı 4 Yemeklik Yağ ve Kaçınılması Gereken 4 Yağ
En sağlıklı yemeklik yağlar hangileri? Yemek yaparken hangi yağlardan kaçınmak gerekir? İşte, yemek yaparken kullanabileceğiniz en sağlıklı 4 yağ ve kaçınılması gereken 4 yağ:

Et, sebze, yumurta ve soslar gibi her türlü yemeği hazırlamak için kullanabileceğiniz bazı yağlar vardır. İnsanlar genellikle sağlıklı bir yağın nasıl seçileceğine odaklanır. Yağı pişirme sırasında ısıttıktan sonra tüketmenin hala sağlıklı olup olmadığını dikkate almak da önemlidir. Yemeklik yağlar, özellikle yüksek ısıda ısıtıldığında, sonunda dumanlanma noktasına ulaşırlar. Bu, yağın artık kararlı olmadığı ve bozulmaya başladığı sıcaklıktır. Yüksek oranda rafine edilmiş yağlar tekdüze bir görünüme sahiptir ve daha ucuz olma eğilimindedir, oysa minimum işlem görmüş yağlar tortu parçacıkları içerebilir, daha bulanık bir görünüme sahip olabilir ve doğal tat ve renklerini daha fazla koruyabilir. Rafine edilmiş ve rafine edilmemiş yağların yanı sıra farklı duman noktalarına sahip yağların kullanılmasının artıları ve eksileri vardır. İşte, en sağlıklı 4 yağ:

  1. Zeytinyağı

Zeytinyağının dumanlanma noktası, yaklaşık 176 derecedir. Zeytinyağı, dünyanın dört bir yanındaki mutfaklarda yemeklik yağlar için uzun süredir altın standart olmuştur. Zeytinyağı, antioksidan görevi gören E vitamini açısından zengindir. Zeytinyağındaki birincil yağ asidi, oleik asit adı verilen tekli doymamış bir yağdır ve çalışmaların antikanser ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Araştırmalar, zeytinyağının kalp-sağlıklı bileşikler içerdiğini ve obezite, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet gibi durumların önlenmesine yardımcı olabileceğini bulmuştur.

  1. Avokado yağı

Avokado yağının dumanlanma noktası, yaklaşık 271 derecedir. Bu da avokado yağını derin yağda kızartmak için en ideal seçeneklerden biri haline getirir. Bazı hayvan çalışmaları, avokado yağındaki bileşiklerin kan basıncını, LDL (kötü) kolesterolü ve yüksek seviyeleri kalp hastalığı riskinizi artırabilecek trigliseritleri düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Avokado yağı, ağrılı eklem iltihabını azaltmak, diğer besinlerin emilimini artırmak ve hücreleri serbest radikal hasarına karşı korumak için bile faydalı olabilir. 

  1. Susam yağı

Susam yağının orta-yüksek dumanlanma noktası yaklaşık 210°C'dir. Ayrıca, tip 2 diyabetli 46 kişi arasında yapılan küçük bir çalışma, 90 gün boyunca susam yağı kullanmanın açlık kan şekerini ve kan şekeri yönetiminin uzun vadeli biyobelirteçlerini önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu. Susam yağı, soteleme, genel amaçlı pişirme ve hatta salata sosu olarak iyi çalışır. Bir dizi set üstü ocakta iyi çalışabilen hafif bir ceviz aroması sunar.

  1. Aspir yağı

Aspir yağı için dumanlanma noktası yaklaşık 265 derecedir. Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından yapılır. Doymuş yağ oranı düşüktür ve daha yüksek oranda doymamış yağ asitleri içerir. Bir çalışma, günlük olarak aspir yağı kullanmanın, obezite ve tip 2 diyabetli postmenopozal kadınlarda iltihabı, kan şekeri yönetimini ve kolesterolü iyileştirebileceğini buldu.

Kaçınılması Gereken 4 Yağ

Tüm yağlar yeterince kararlı değildir veya pişirmede, özellikle yüksek ısılarda kullanmak üzere tasarlanmamıştır. Yüksek ısı ve derin yağda kızartma konusunda aşağıdaki yağlardan kaçınmak en iyisidir:

  1. Balık yağı: Balık yağı, soğuk ve küçük dozlarda almanız gereken omega-3 açısından zengin besin takviyeleri olarak tasarlanmıştır. Bu ürünleri yemek pişirmek için kullanmayın.
  2. Keten yağı: Kalp-sağlıklı doymamış yağ asidi alfa-linolenik asit (ALA) bakımından yüksek olmasına rağmen, bu yağın 107°C civarında düşük bir dumanlanma noktası vardır ve onu salata sosları gibi soğuk kullanımlar için ayırmalısınız.
  3. Palmiye yağı: Sağlık açısından palmiye yağı kalori açısından yoğundur. Sağlık açısından ve yağmur ormanlarının yok edilmesi bakımından zararlı bir yağdır.
  4. Ceviz yağı: Ceviz yağı, bazı anti-inflamatuar ve potansiyel antikanser faydaları sunar. Ancak yemeklerde kullanmak için uygun değildir.

Şunlara da göz atın;

  1. Gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır?
  2. Avokado yağı mı, zeytinyağı mı?
  3. Ayçiçek yağı sağlıklı mı?
  4. Havuç yağı nasıl yapılır?
  5. Zeytinyağı mı, kanola yağı mı?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?