Elma Çeşitleri: En Sağlıklı 5 Elma Türü
Elma türleri nelerdir? Hangi elma türü daha sağlıklı? Günlük hayatta sık sık tüketilen, tatlı ve salatalarda kullanılan elma, sağlık açısından çok faydalıdır. İşte, öğünlerinize eklemeniz gereken en sağlıklı 5 elma türü:

Elmalar, yararlı bitki bileşikleri ve diyet lifi ile dolu besleyici, lezzetli bir seçimdir. Her çeşidin kendine özgü antioksidan kombinasyonu vardır. Dünyada en yaygın olarak tüketilen meyvelerden biri olan elma, bir yıla kadar saklanabilir. Eylül ayında hasa edilen elmalar, Aralık ayına kadar pazar tezgahlarında yerini alır. Ancak bazı türlerini yaz aylarında bulmak da mümkündür. Elma, lif, vitamin, mineral ve polifenoller bakımından zengindir. Bu yüzden elma, dünya çapında antioksidan kaynağı olarak bilinir. 

Ancak elmanın çeşidine göre hem faydaları, hem de içeriğindeki vitamin ve mineraller değişiklik gösterebilir. 

En Sağlıklı Elma Türleri

  1. Kırmızı Elma

Koyu kırmızı renkli ve tatlı elmalar, diğer çeşitlere göre daha fazla antosiyanidin içerdiğini gösteriyor. Antosiyanidinler, meyve ve sebzelerde kırmızı, mavi ve mor tonlardan sorumlu pigmentlerdir. Ayrıca polifenol grubuna ait antioksidanlardır. Kırmızı elmanın hem kabuğu, hem de posası, yüksek oranda kalsiyum içerir. Ayrıca içinde en az 28 biyoaktif bileşik vardır.

  1. Granny Smith

Parlak yeşil bir renge sahip olan bu elma türünün tadı, hafif mayhoş olduğu için diğer çeşitlerden kolayca ayrılır. Granny Smith türü elmaların, lif içeriği yüksektir. Bu sayede kilo kontrolüne yardımcı olur. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

  1. Golden Delicious

Golden Delicious türü elmalar, sarı kabukludur. Kabuk rengini, karotenoid adı verilen antioksidanlardan alır. Karotenoidler, antioksidan aktivitelerinin yanı sıra göz ve kalp sağlığına da fayda sağlar ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Bu lezzetli çeşidin hem kabuğu hem de posası bir miktar demir, çinko ve potasyum mineralleri içerir.

  1. Fuji

Japonya kökenli bir elma çeşidi olan Fuji, tatlı bir tada sahiptir. Kabukları kırmızı-yeşil renktedir. Fuji elmaları sürekli olarak diğer elma çeşitlerine göre daha yüksek polifenol içeriğine sahiptir. Fuji elmalarından elde edilen polifenollerin kan kolesterol seviyelerini düşürerek ve karaciğer enzim belirteçlerini iyileştirerek kalp ve karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olabileceğini belirledi. Bir çalışma, Fuji elma özünün, glikoz metabolizmasını iyileştirmek için karaciğer hücrelerini etkilediğini de buldu. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

  1. Gala

Özellikle Yeni Zelanda bölgesiyle özdeşleşen Gala elması, kırmızı renkli ve tatlı bir elma çeşididir. Araştırmalar, olgunlaşma aşamaları boyunca yüksek düzeyde polifenol içerdiklerini ve kateşin baskın tip olduğunu gösteriyor. 46 kişide yapılan 6 haftalık bir çalışma, günde üç Gala elması yemenin, artan kalp hastalığı riskiyle doğrudan bağlantılı olan obezite ile ilişkili enflamasyonu azalttığını gözlemledi. Gala elması, özellikle kötü kolesterolü düşürmesi ve iyi kolesterolü yükseltmesiyle biliniyor.

Türü ne olursa olsun, tüm elmalar sağlık açısından faydalı bileşenler içerir. Bu yüzden günde bir adet elma yemeyi alışkanlık haline getirin.

Şunlara da göz atın;

  1. Elmalı tatlılar
  2. Elma nasıl kurutulur?
  3. Elma kaç kalori?
  4. Elma nasıl yenir?
  5. Elma kabukları nasıl değerlendirilir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı