Ekmek Hamuru Nasıl Dondurulur?
Dondurucuda ekmek hamurunuzun olması taze ekmek yemeniz için mükemmel bir fırsattır. Sizler için ekmek hamuru nasıl dondurulur anlattık. İşte, ekmek hamuru nasıl dondurulur:

Dondurucu ekmek hamuru, az hazırlık süresi ile taze pişmiş ekmeğin tadını çıkarmanın harika bir yoludur. En sevdiğiniz ekmek hamuru tarifinde muhtemelen birkaç ayarlama yapmanız gerekecek olsa da, çoğu tarif, hamuru dondurulabilir hale getirmek için kolayca değiştirilebilir. Ardından, hamura bir somun veya rulo şekli verip dondurabilirsiniz, böylece yarı sürede taze ekmek yapabilirsiniz. Sizler için ekmek hamuru nasıl dondurulur anlattık. İşte, ekmek hamuru nasıl dondurulur:


Ekmek Hamuru Tarifinizde Değişiklikler

  1. Temel tarifiniz olarak en sevdiğiniz ekmek hamuru tarifini kullanın. Dondurduktan sonra ekmek hamurunun düzgün kabarmasını sağlamak için yapmanız gereken ayarlamalar olsa da, donmuş hamurunuz için temel olarak seçtiğiniz herhangi bir ekmek hamuru tarifini kullanabilirsiniz. Bu nedenle, istediğiniz sonuçları elde etmek için önce un ve maya içeriğini istediğiniz gibi ayarlayarak hamuru yapmak için en sevdiğiniz tarifin talimatlarını izleyin.
  2. Doğru dokuyu elde etmek için normal un yerine yüksek proteinli un kullanın. Ekmek hamurunu dondururken soğuk, ekmeğin içindeki glütenin zayıflamasına neden olarak yoğun, yassı ekmeğe neden olabilir. Bunu önlemek için tam buğday, makarnalık buğday veya çavdar gibi daha yüksek protein içeriğine sahip un kullanın. Yüksek protein içeriği, hamurun fermantasyon (kabarma) sırasında üretilen gazın çok fazla kaybolmasını önleyecektir.
  3. Yavaş kabaran maya kullanın veya hamurun kabarmasını sağlamak için mayayı ikiye katlayın. Ekmek hamurunu dondurmak mayanın bir kısmına zarar verebilir, bu da hamurun çözüldükten sonra ikinci kez kabarmasını engelleyebilir. Hamurun donduktan sonra kabarmasını sağlamak için, en sevdiğiniz tarifin gerektirdiği maya miktarını iki katına çıkarabilir veya birçok tarifte kullanılan hızlı kabaran maya yerine yavaş kabaran maya kullanabilirsiniz.
  4. Hamuru 45 dakika mayalanmaya bırakın. Hamuru hafifçe yağlanmış bir kapta veya yağlı kağıt üzerinde oda sıcaklığında yaklaşık 45 dakika bekletin (buna mayalanma veya kabarma da denir). Bu, hamuru bir somun veya rulo haline getirmenize izin verecek ve ekmeği çözerken size zaman kazandıracaktır.
  5. Yumruklayın ve ekmek hamurunu istediğiniz şekle getirin. Kullandığınız belirli tarife yönelik talimatları izleyerek, yaklaşık 45 dakika yükseldikten sonra hamuru yumruklayın. Ardından, hamuru birkaç küçük parçaya ayırın ve hamuru dondurmak istiyorsanız top haline getirin.
  6. Hamuru yağlanmış bir fırın tepsisine veya bir somun tepsisine aktarın. Hamuru rulo haline getirdiyseniz, hafifçe yağlanmış bir fırın tepsisine sıralayın. Somun yapıyorsanız, hamuru hafifçe yağlanmış bir somun tepsisine koyun ve fazla boşluk veya hava ceplerini çıkarmak için köşelere doğru bastırın.

Dondurulmuş Ekmek Hamurunun Saklanması, Çözülmesi ve Pişirilmesi

  1. Ekmek hamurunu 1-2 saat üstü açık olarak dondurucuya aktarın. Hamuru rulo haline getirdikten veya bir somun tepsisine koyduktan sonra, hemen dondurucuya koyun, böylece tekrar kabarmaya başlaması için zaman kalmaz. Ardından, seçtiğiniz şekilde tamamen donana kadar hamuru dondurucuda bırakın.
  2. Dondurulmuş hamuru plastik dondurucu sargısına veya torbalara paketleyin. Hamuru dondurucudan çıkarın. Hamuru rulo haline getirdiyseniz, daha kolay saklama için ruloları büyük, ağzı kapatılabilir dondurucu torbalara aktarabilirsiniz. Hamur bir somun tavasında donmuşsa, tavadan çıkarın ve plastik dondurucu ambalajına sıkıca sarın.
  3. Hamuru ne zaman kullanacağınızı bilmek için plastiğin üzerine tarihi yazın. Plastiğin üzerine tarihi yazmak için kalıcı bir kalem kullanın. Bu şekilde, hamuru ne zaman hazırlayıp paketlediğinizi bileceksiniz, böylece çözülmesi ve pişirilmesi gerektiğini bileceksiniz.
  4. Hamuru 6 aya kadar tekrar dondurucuya koyun. Hamuru hemen dondurucuya koyun, böylece çözülmeye başlamaz. Ekmek hamurunu 2 ila 6 ay içinde çözün ve pişirin.
  5. Hamuru oda sıcaklığında en az 4 saat çözün. Dondurulmuş ekmek hamurunu pişirmeden önce dondurucudan çıkarın. Hamuru rulolar halinde dondurduysanız, plastik içinde yaklaşık bir saat çözülmelerine izin verin ve ardından çözülmeyi bitirmek için bir parça parşömen kağıdına ayırın. Hamuru bir tavada dondurduysanız, hamuru tavada bırakın ve tavayı çözülmesi için dışarı çıkarın.
  6. Ekmek hamurunu tarif talimatlarına göre pişirin. Çoğu durumda, çözülmüş ekmek hamuru normal şekilde pişecektir. Bu nedenle, buzu çözdükten ve (gerekirse) tekrar mayalandırdıktan sonra, hamuru yapmak için kullandığınız tarifin talimatlarını uygulayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Ekmek nasıl saklanır?
  2. Bayat ekmek nasıl yumuşatılır?
  3. Dondurulmuş ekmek nasıl çözdürülür?
  4. Ekmek hamurunu fazla yoğurduğunuzu anlamanın yolları

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

21 Kasım 2024 Masterchef: İkinci Eleme Adayı Belli Oldu!
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!