Meyveler, birçok insanın diyetinde besleyici bir temeldir. Düzenli olarak hangi belirli türleri yediğiniz, coğrafi konumunuza ve marketlere erişiminize bağlıdır. Güneydoğu Asya veya Hindistan'da yaşayan biri için ortak bir meyve olarak kabul edilen şey, Kuzey veya Güney Amerika'da yaşayan birine özgü görünebilir ve bunun tersi de geçerlidir. İster farklı meyveler deneyerek beslenmenizi çeşitlendirmek isteyin, ister dünyanın diğer bölgelerinde bulunan meyve türlerini merak edin, işte bu yazı tam size göre. İşte dünyanın dört bir yanından, bazılarını yerel özel bakkalınızda bulabileceğiniz 9 eşsiz ve lezzetli meyve.
Durian, Endonezya, Tayland, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerde yetişen Güneydoğu Asya'ya özgüdür. Bu bölgelerin bazılarında meyvelerin kralı olarak anılır. Kremsi bir dokuya ve tatlı, hafif acı bir tada sahip olan, etini koruyan dikenli, kalın bir kabuğa sahiptir. 30 cm uzunluğa ve 15 cm genişliğe kadar büyüyebilir, ancak buna rağmen tipik olarak sadece 480 gram yenilebilir kısmı vardır. Olgun durian, bazı insanların ezici bulduğu güçlü, tanınabilir bir aromaya sahiptir. Bunun nedeni esterler, aldehitler ve kükürtler gibi bileşiklerin varlığıdır. Durian eti, zengin bir lif, C vitamini, potasyum ve B vitaminleri kaynağı olduğu için oldukça besleyicidir. Ayrıca quercetin, kaempferol ve luteolin gibi anti-inflamatuar ve antioksidan bileşiklerle doludur. Rambutanlar, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerine özgüdür, ancak Afrika ve Hawaii de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde de yetiştirilirler. Rambutan'ın eti tatlı, hafif ekşi bir tada ve üzüm benzeri bir dokuya sahiptir. Boyut olarak meyve, küçük bir kivi meyvesini andırır ve içinde küçük bir çukur gizler. Derisi kırmızıdır ve spintern denilen dikenlerle kaplıdır. Bu meyve, C vitamini ve manganez dahil olmak üzere bir dizi besin içerir. Beslenme söz konusu olduğunda, şurupta satılan rambutan gibi bazı çeşitlerin ilave şeker açısından yüksek olabileceğini unutmayın. Ejder meyvesi, Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'ya özgüdür ancak Hindistan dahil dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Yeşil boynuz benzeri çıkıntılarla kaplı parlak pembe dış derisi ile görülmesi gereken bir manzara. Et beyaz veya pembedir ve küçük, yenilebilir siyah tohumlar içerir. Hafif tatlı bir tada ve kivi benzeri bir dokuya sahiptir. Meyve, büyük bir elma büyüklüğündedir. Ejder meyveleri, flavonoidler ve karotenoidler dahil olmak üzere yüksek konsantrasyonda antioksidan bileşikleri ile bilinir. Ayrıca araştırmalar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, ejder meyvelerinin antidiyabetik etkileri olabileceğini öne sürüyor. Yenidünyalar, Eriobotrya japonica ağacının meyvesidir ve Güneydoğu Çin'e özgüdür. Bugün, Türkiye, Japonya, Brezilya, İtalya, Hindistan, Pakistan, İsrail ve İspanya dahil olmak üzere dünyanın birçok başka bölgesinde de yetiştirilmektedir. Bu 2,5-5 cm meyveler, olgunluk aşamasına bağlı olarak gevrekden şeftali benzerine kadar değişen tatlı, parlak, narenciye tadı ve dokusuna sahiptir. Kabuğu da yenilebilir ve rengi sarıdan kırmızıya değişir. Yenidünyalar, beta karoten dahil olmak üzere zengin bir provitamin A karotenoid kaynağıdır. Karotenoidler, antioksidanlar olarak işlev görür ve beta karoten gibi bazıları vücudunuz tarafından A vitaminine dönüştürülebilir. Bağışıklık sağlığı, görme ve daha fazlası için A vitamini gereklidir. Güney Çin'e özgü olan liçi, Asya, Afrika, Orta ve Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. 2-3,5 cm arasında değişen küçüktürler ve yarı saydam, beyaz eti tüketmeden önce soyulması gereken inişli çıkışlı, kırmızı bir deriyle kaplıdırlar. Liçi meyvesi üzüm benzeri bir dokuya ve tatlı, çiçek aromasına sahiptir. Goji meyveleri, Çin'e özgüdür. Burası aynı zamanda dünyanın goji meyvelerinin çoğunun üretildiği yerdir. Genellikle kurutulmuş veya toz halinde satılırlar. Kurutulmuş goji meyveleri çiğnenebilir bir dokuya ve tatlı, hafif ekşi bir tada sahiptir. Meyveler kırmızımsı-turuncu bir renge sahiptir ve büyük kuru üzüm büyüklüğündedir. Kuru veya taze, goji meyveleri lif, C vitamini ve provitamin A karotenoidleri bakımından yüksektir. Aynı şekilde selenyum ve magnezyum gibi mineraller içerirler. Mangosteen, Malezya, Tayland ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerine özgü bir meyvedir. Bugün dünyanın birçok tropik bölgesinde yetiştirilmektedir. Mangostenler yuvarlaktır ve küçük bir portakal büyüklüğündedir. Olgunlaştıklarında derileri koyu mor bir renge dönüşür. Mangostenin yenilebilir kısmı beyazdır ve bölümlere ayrılmıştır. Tatlı, keskin bir tada ve yumuşak, narin bir dokuya sahiptir. Bu lezzetli meyve, prosiyanidinlerin yanı sıra alfa ve gama-mangostin gibi ksantonlar da dahil olmak üzere birçok faydalı bileşikte yüksektir. Bu bileşiklerin antioksidan ve antienflamatuar etkileri vardır ve vücudunuzun hücrelerini oksidatif hasardan korumaya yardımcı olabilir. Jackfruit'in Hindistan ve Malezya'ya özgü olduğu düşünülmektedir. Günümüzde Güneydoğu Asya, Afrika ve Güney Amerika da dahil olmak üzere dünyanın birçok başka bölgesinde yetiştirilmektedir. Dünyanın en büyük yenilebilir meyvesi olarak kabul edilir. Aslında, bu meyveler 50 kg kadar büyüyebilir. Küçük sivri uçlarla kaplıdırlar ve renkleri yeşil ila sarı-kahverengidir. Olgunlaştıklarında tatlı bir tada ve yumuşak bir dokuya sahiptirler. Olgunlaşmamış nefesi de yenilebilir ve vegan sarsıntılı veya diğer et alternatifleri gibi tuzlu ürünler yapmak için kullanılır. Bu meyve, magnezyum ve potasyum da dahil olmak üzere bir dizi besin maddesi bakımından yüksektir. Ayrıca C vitamini ve karotenoidler gibi güçlü antioksidanlar açısından da zengindir. Carambola veya yıldız meyvesi, Güneydoğu Asya'ya özgü Averrhoa carambola ağacının meyvesidir. Bugün, Florida gibi Amerika Birleşik Devletleri'nin tropikal bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilmektedir. Meyve adını kesildiğinde aldığı yıldız şeklinden alır. Olgunlaştığında, yenilebilir cilt sarıya döner. Et, tatlı ama ekşi bir tada ve gevrek, üzüm benzeri bir dokuya sahiptir. Uzunlukları 5-15 cm arasında değişir. Yıldız meyveler, C vitamini ve bakır gibi bazı besinlerde yüksektir. Ayrıca proantosiyanidinler ve gallik asit dahil olmak üzere bir dizi antioksidan sağlarlar. Ayrıca, sindirim sağlığını destekleyen ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olan iyi bir çözünmeyen lif kaynağıdır. Şunlara da göz atın;