Diyet yaparken pek çoğumuz kulaktan dolma bilgilerle farklı yöntemler deneriz. Oysa ki bu yöntemler genellikle yanlıştır. Diyette yapılan yanlışlar hem kilo vermemizi zorlaştırır, hem de sağlık açısından olumsuz etkileri vardır. Tam da bu yüzden, diyet yaparken doğru bilinen yanlışları yazımızda derledik. Kendiniz için en uygun diyete başlamadan önce, doğru bildiğimiz yanlışları öğrenebilirsiniz.
İnsan vücudu ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. Zayıflayayım diyerek ekmeği, pilavı kesmek ve bu besinleri hiç tüketmemek vücuda doğru enerjiyi vermemek anlamına gelir. Bu durumda vücutta enerji elde edebilmek için kas ve karaciğerdeki glikojen depoları kullanılır. Yani sudan kilo verirsiniz, şişmanlığınızın nedeni olan yağ dokusu olduğu gibi yerinde kalır. Normal beslenmeye geçtiğinizde iki kat daha fazla kilo alırsınız.
Protein ağırlıklı beslenmede, vücut proteinleri sindirmek için çok fazla enerji harcar ve zayıflama olabilir. Ancak proteinlerle birlikte çok fazla yağda vücuda gireceği için, kan yağlarında yükselme ve koroner kalp hastalıkları ortaya çıkabilir. Gut hastalığı gelişebilir. Ayrıca, proteinler vücuttan atılmak için kemikten kalsiyum çeker ve bu da kemik erimesine neden olur. Bu durumda zayıflasanız bile geri kalan hayatınızı hasta bir insan olarak geçirirsiniz.
Eğer doymuyorsanız ikinci tabak yemek yerine, 1 tane meyve yemek daha az enerji alımına, yani daha az yemeye neden olur. O nedenle doymuyorsanız, ikinci tabak yemek yerine 1-2 tane meyve yemek daha iyi bir yaklaşımdır.
Maydanozun idrar söktürücü etkisi vardır. İdrar kaybı nedeniyle insan kendini hafiflemiş hisseder. Kilo kaybına ve yağ dokusu azalmasına hiçbir faydası yoktur.
Sauna gibi sıcak ortamlarda terleyerek kaybedilen yağ değil sudur. Bu gibi sıcak ortamlar, organizmanın toksinlerden arınmasını, kasların gevşemesini, kırgınlığın atılmasını sağlar, ancak zayıflatmaz. Kilo kaybetme açısından bakacak olursak, soğuk sıcaktan daha etkilidir.
Limonun bağırsakları çalıştırıcı özelliği vardır. Ancak soğuk yada ılık suyun veya limonlu suyun zayıflatıcı hiçbir etkisi yoktur.
Kan şekeriniz düşüp, eliniz ayağınız titriyorsa, asla tatlı yemeyin. Peynir ekmek daha iyi bir seçimdir. Tatlı yiyebilecekler sadece insülin kullanan şeker hastalarıdır.
Karbonhidratın en önemli kaynağı olan ekmek, vücuda enerji verir. Ekmek yemeyen kişiler, aynı tahıl grubundan olan makarna, pilav gibi yemekleri ekmek yiyenlere göre daha fazla tüketir.
Light ürünleri kalori değeri 0 değildir, sadece kalorisi azaltılmıştır. Bazı light ürünlerde şeker yerine tatlandırıcı kullanılır, bazılarında tuzu azaltılır. Ancak light ürünler sadece önerildiği kadar tüketilmeli ve diyete yardımcı olmak için kullanılmalıdır. Aşırı tüketilmesi, kalori olarak vücuda geri döner.
Tek bir besin içeren şok diyetler, aslında insan sağlığı için son derece sakıncalıdır. Kişinin diyet süresi boyunca yalnızca tek besinle beslenmesi, vitamin ve mineral eksikliğine yol açar. Bu da ciddi sağlık sorunlarının nedenlerinden biridir.
Protein bakımından zengin olan yeşil mercimek, kalorisi düşük besinler arasındadır. Salata, çorba veya ana yemek olarak tüketilebilir. İçeriğindeki mineraller sayesinde sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. İçeriğinde bol miktarda omega 3 ve protein barındıran balık, birçok tarifte kendine yer bulur. Zihinsel gelişimi desteklemesinin yanı sıra düşük kalorisiyle diyet listelerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Özellikle aperatif bir şekilde hazırlandığında uzun süre tokluk hissi sağlar. Diyet listelerinin ilk sıralarında yer verilen kırmızı mercimek, yemek ve salataların içerisinde sık sık kullanılır. Besin değerleri bakımından zengin olan bu besin, doyurucu ve düşük kalorilidir. İçeriğindeki yağ ve karbonhidrat değeri düşük olduğu için, ana öğünlerde tüketilmesi önerilir. Hafifliği ile bilinen semizotu, en sevilen sebzeler arasında yer alır. Kalori değeri oldukça düşük olan bu besin, ana yemek veya salata olarak tüketilir. Metabolizmayı hızlandırdığı için, gün içinde alınan yağların yakılmasında etkilidir. İçeriğinde A, B, C ve K vitaminleri barındıran brokoli, kilo vermek için tüketilen besinlerden biridir. Demir ve potasyum mineralleri ile sindirim sisteminin rahatlamasını sağlar. Kalorisi düşük olan bu besin, uzun süre tok tutarak öğünlerin pekiştirilmesinde yardımcı olur. Kan şekerini düzenlemesiyle bilinen bamya, içeriğindeki diyet lifleri sayesinde düşük kalorili bir besindir. Genellikle yemeklerin ve çorbaların içerisinde tüketilen bu besin, bağırsaklardaki emilimin kolaylaşmasını sağlar. Böylece metabolizmayı hızlandırarak kalorilerin yakılmasına yardımcı olur. Düşük kalorisiyle öğle ve akşam öğünlerinde sık sık tercih edilen kabak, hücreleri yenilemesiyle de bilinir. İçeriğinde fosfor, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller olduğu için, haftada bir kez tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler ve hazımsızlığı giderir. Şunlara da göz atın;