Covid Sonrası İyileşmeyen Yorgunluk Nasıl Geçer?
Covid 19 geçirdikten sonra nelere dikkat etmeliyiz? Covid sonrası bitmek bilmeyen yorgunluk nasıl geçer? İşte, Dyt. Rıdvan Arslan'dan covid sonrası yorgunluğunu yenmeniz için yapmanız gerekenler:

Covid-19 Enfeksiyonu; insandan insana yakın temas yoluyla enfekte materyallerle ağız, burun, göz ve boğaz yolu ile bulaşabilen ağır bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Hastalık ağır morbidite ve mortaliteye neden olmaktadır. Koronavirüs hastalığının en sık görülen belirtilerinden biri yorgunluktur. Yorgunluk sonucunda bireyle kendilerini sürekli uyku halinde, bitkin ve halsiz hissetmektedir. Koronavirüs sonrası hastalar kalıcı yorgunluk şikayetlerinden yakınmaktadırlar. Yorgunluğun 6 aydan fazla süre boyunca gözlemlenmesi ise “kronik yorgunluk” olarak tanımlanmaktadır.


Covid Sonrası Yorgunlukla Nasıl Baş Ederiz?

  1. Öncelikle yeterli ve dengeli beslendiğimizden emin olmalıyız.
  2. Fazla kilomuz var ise ideal kilomuza ulaşmayı hedeflemeliyiz.
  3. Mevsiminde sebze ve meyve tüketimine özen gösterin.
  4. Omega 3 eksikliği yorgunluğa neden olmaktadır. Yağlı balıklar, semizotu, keten tohumu, fındık ve ceviz gibi omega 3’ten zengin besinleri beslenmenize dahil edin.
  5. D vitamini eksikliği eklem ağrıları ve halsizliğe neden olmaktadır. Mutlaka kandaki D vitamini düzeyine baktırılmalıdır. Kandaki düzeyine göre takviye kullanılabilir.
  6. Aşırı tuz ve tuzlu gıda tüketimi vücutta su birikimine neden olacağından ardından yorgunluğu tetiklemektedir. Günlük tüketilen tuz miktarı 5 gr’ı geçmemelidir.
  7. Rafine karbonhidrat yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir. Rafine karbonhidratlar kan şekerinde ani yükselişe, daha sonra ise düşüşe neden olur. Ardından bireyde halsizlik durumu gelişimi kaçınılmazdır.
  8. Probiyotiklerin hem bağışıklık güçlendirici, hem de depresyona karşı olumlu etkileri vardır. Beslenmenizde turşu, kefir veya yoğurt gibi probiyotik içeriği yüksek besinlere yer verin.
  9. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından günlük C vitamini ihtiyacı karşılanmalıdır.
  10. Kuşburnu, limon, kırmızı biber, mandalina gibi C vitamininden zengin besinler beslenmeye dahil edilmelidir.
  11. Aşırı kafein alımı vücutta ödeme ve kalp çarpıntısına neden olmaktadır. Gün içerisine 2-3 fincan çay ve kahve tüketimini geçmemeye özen gösterin.
  12. Susuzluk sonucu enerji seviyesi düşmektedir. Kilo başına 30 ml su tüketin.
  13. Vücutta enerji üretimine katkıda bulunduğundan B vitamininden zengin besinlerle yediklerinizi zenginleştirin. B vitamininden zengin besinlere tam tahıllı gıdalar, et, tavuk veya balık örnek verilebilir.
  14. Hareketsizlik yorgunluğu da beraberinde getirmektedir. Sporu hayatınızın bir parçası haline getirin. Daha dinç ve zinde olacaksınızdır.


Yazar:

Dyt. Rıdvan Arslan

https://www.instagram.com/dyt.ridvanarslan/


Şunlara da göz atın;

  1. Covid 19 hastaları nasıl beslenmeli?
  2. Corona virüs saç dökülmesini artırdı mı?
  3. Corona yüzünden değişen yemek alışkanlıkları
  4. Korona geçirenler nasıl beslenmeli?
  5. Neden sürekli yorgunum?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Kimler restoran, cafe açmalı veya açmamalı? Şef Murat Bozok'a sorduk
Şef Alp Çekici'den 3 Nefis Tarif
Zahter Nasıl Tüketilir?
13 Kasım 2024 Masterchef: 2. Oyunu Hangi Takım Kazandı?
Neden Yavaş Yemek Hızlı Yemekten Daha Sağlıklı?
Şefler neden uzun şapka takıyor?