Kombucha, birçok etkileyici sağlık faydasına sahip popüler bir fermente çay içeceğidir. Örneğin, zengin bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Ayrıca, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve kalp hastalığı risk faktörlerini ve kan şekeri seviyelerini azalttığı gösterilmiştir. Bazı kişiler, yüksek kalorili, şekerli ve kafeinli içeriği nedeniyle çok fazla kombucha içmenin olumsuz etkilerini yaşayabilir. Yan etkileri arasında sindirim sorunları da yer alabilir.
Tüketicilere sunulan birçok farklı kombucha çeşidi vardır. Bazıları düşük kalorili olsa da, diğerleri şişe başına 120 kaloriye kadar çıkabilir. Ara sıra bir kombucha içeceği yudumlamak zarar vermez, ancak günlük kombucha içmek aşırı kalori tüketimine katkıda bulunabilir ve bu da kilo alımına yol açabilir. Sık sık kalorisi yüksek içecekler içen kişilerin, içmeyenlere göre fazla kilolu veya obez olma olasılığı daha yüksektir.
Kombucha karbonatlı olduğundan, çok fazla tüketilmesi şişkinliğe yol açabilir. Kombucha, özellikle IBS'li kişilerde olmak üzere birçok kişide sindirim sıkıntısına neden olabilen belirli karbonhidrat türleri olan FODMAP adı verilen bileşikler içerir. Son olarak, çok fazla kombucha içeceği tüketmek aşırı şeker alımına yol açabilir, bu da bağırsaklarınıza su çekilmesine ve ishale neden olabilir.
Birçok kombucha içeceği, ürünü müşteriler için daha çekici hale getirmek amacıyla meyve suyu veya şeker kamışı ile tatlandırılır. Bu, kombuchanın tadını lezzetli hale getirse de, içeceğin şeker içeriğini artırır. Örneğin, şekerle tatlandırılmış içecekler diyabet, obezite, yağlı karaciğer ve kalp hastalığı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Markaya bağlı olarak, sadece bir porsiyon kombucha 28 grama kadar şeker içerebilir, bu da 7 çay kaşığına eşdeğerdir.
Kombucha çoğu kişi için güvenli olsa da bazılarında ciddi yan etkilere neden olabilir. Kombucha pastörize edilmediği ve farklı bakteri ve maya türlerinin bir karışımını içerdiği için, bazı kişilerde enfeksiyonlara yol açabilen fırsatçı bakterilerin büyümesini teşvik edebilir. Örneğin böbrek hastalığı veya HIV gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler kombucha içmekten ciddi komplikasyonlar geliştirebilir. Kombucha pastörize edilmediği ve az miktarda kafein içerdiği için hamile ve emziren kadınlar da bundan kaçınmalıdır
Kombucha genellikle her ikisi de kafein içeren siyah veya yeşil çayla yapılır. Kombucha, geleneksel demlenmiş çaydan çok daha az kafein içermesine rağmen, kombuchayı aşırı tüketiyorsanız çok fazla kafein tüketmeniz mümkündür. Kafein etkilerine duyarlı kişiler, çok fazla kombucha tüketirlerse kaygılı veya gergin hissedebilirler. Ayrıca, yatmadan hemen önce kombucha içmek uyku bozukluklarına neden olabilir.
Şunlara da göz atın;