Beta karoten, turuncu, kırmızı ve sarı sebzelere canlı renklerini veren bir pigmenttir. Beta karoten, A vitaminine dönüştürülebilir. Güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Mantarlarda, bitkilerde ve meyvelerde bulunan beta karoten, antioksidan işlevi görür. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız molekülleri nötralize eden bileşiklerdir. Serbest radikal sayıları vücutta çok yükselip dengesizliğe neden olduğunda, oksidatif stres olarak bilinen hücre ve doku hasarına yol açar. Oksidatif stres, belirli kronik hastalıkların gelişimine bilinen bir katkıdır. Beta karoten gibi antioksidanlar vücuttaki oksidatif stresi azaltmaya veya önlemeye yardımcı olur.
Beta karotenler, kırmızı, turuncu ve sarı meyvelerde yoğunlaşmıştır. Beta karoten bakımından zengin besinler şunlardır;
100 gram pişmiş havuç, 8.279 mikrogram (mcg) beta karoten sağlar. 100 gram haşlanmış tatlı patates 9.406 mcg beta karoten içerir. Bu yiyecekleri beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Uzun süre karotenoid açısından zengin yiyecekler yemek, toksisite ile ilişkili değildir. Ancak çok yüksek miktarda beta karoten yemek, cildin sarı-turuncu bir renge dönüşmesine neden olabilir.
Sigara içen kişilerin beta karoten takviyelerinden kaçınması gerekir. Bunun nedeni, çalışmaların sigara içen kişilerde artan akciğer kanseri riski ile bu besinlerin yüksek ek dozlarını ilişkilendirmesidir.
Sağlık uzmanları genelde beta karoten takviyesi almak yerine, antioksidanlarla dolu meyve ve sebzeler tüketmeyi önerir.
Önemli Not: Herhangi bir takviyeye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Şunlara da göz atın;