Bal ve Şeker: Hangisini Kullanmalısınız?
Tariflerinizde bal mı yoksa şeker mi kullanmalısınız? Hangisini tercih etmelisiniz sizler için anlattık. İşte, bal ve şeker: hangisini kullanmalısınız:

Bir fincan sıcak çay demlediğinizde bala mı yoksa şekere mi ulaşırsınız? Her ikisi de içeceğinize tatlılık katsa da besinsel faydaları farklılık gösterir.

Bal ve şeker, öncelikle glikoz ve fruktozdan oluşan karbonhidratlardır. Birçok paketlenmiş gıda ve tarifte içerik olarak kullanılırlar. Her ikisi de aşırı kullanıldığında kilo alımına katkıda bulunabilir. Balın daha sağlıklı olduğu yönündeki ününün bir temeli olabilir, ancak bal sağlıklı bir gıda olarak kabul edilmez. Peki hangi tatlandırıcı daha sağlıklı? İşte bilmeniz gerekenler:


Balın Temelleri

Arılar çiçeklerden topladıkları nektarları bal yapmak için kullanırlar. Bu kalın madde tipik olarak sıvı halde tüketilir ve rengi soluk sarıdan koyu kahverengiye kadar değişebilir. Bal esas olarak su ve iki şekerden oluşur: fruktoz ve glikoz. Ayrıca eser miktarda şunları içerir:

  1. Enzimler
  2. Amino Asitler
  3. B Vitaminleri
  4. C Vitamini
  5. Mineraller
  6. Antioksidanlar

Balda bulunan antioksidanların çoğu flavonoidler olarak sınıflandırılır. Flavonoidlerin antiinflamatuar özellikleri vardır ve bu da sağlık açısından bazı faydalar sağlayabilir. Balın tam besin içeriği menşeine göre değişir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere 300'den fazla bal çeşidi vardır:

  1. Yonca
  2. Yabani Çiçek
  3. Tupelo
  4. Altın Çiçek
  5. Okaliptüs

Her bal çeşidinin kendine has rengi ve tadı vardır. Örneğin karabuğday balı, malt tadıyla bilinen popüler bir koyu baldır. Fireweed balı, rengi neredeyse yarı saydam olan ve çay benzeri bir tada sahip olan hafif bir çeşittir. Hangi türü tercih ederseniz edin, her türlü bal kan şekeri seviyesini yükseltebilir.


Balın Faydaları Nelerdir?

Balın fruktoz oranı glikozdan daha yüksektir. Fruktoz glikozdan daha tatlıdır, bu nedenle tatlılıktan ödün vermeden yiyecek veya içeceklerinizde daha az miktarda bal kullanabilirsiniz. Balda bulunan eser miktardaki vitamin ve minerallerin de sağlık açısından faydaları olabilir. Ancak bu miktarlar son derece küçüktür. Ham, pastörize edilmemiş bal, alerjik reaksiyonların duyarlılığını azaltmaya yardımcı olabilecek eser miktarda yerel polen içerir. Bal ayrıca sağlık açısından ek faydalar da sağlar:

  1. Antimikrobiyal özelliklere sahip olduğundan mikropları öldürmeye yardımcı olabilir.
  2. Jel formunda merhem olarak kullanıldığında yaraların ve küçük yanıkların iyileşmesine yardımcı olabilir.
  3. Öksürük ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  4. Genel olarak bal, şekere göre daha az işlemden geçer. Sadece sofraya hazır hale gelmesi için pastörizasyon gerektirir. Bal çiğ olarak da tüketilebilir.


Balın Zararları Var Mı?

Çay kaşığı başına yaklaşık 22 kalori olan balın kalorisi sakarozdan biraz daha yüksektir. Esas olarak şekerden oluşur ve idareli kullanılmalıdır. Bu özellikle diyabet, kalp hastalığı veya obezite gibi sağlık sorunlarınız varsa geçerlidir. Bal bir yaşından küçük bebekler için tehlikeli olabilir. Bunun nedeni bebeklerde botulizme neden olabilecek bakteri sporları içermesidir. Ayrıca balın yapışkanlığı, onu küçük çocuklu aileler için karmaşık bir seçim haline getirebilir.


Şeker Temelleri

Şeker, sakkaroz oluşturmak üzere bir araya gelen glikoz ve fruktozun birleşiminden oluşur. İlave vitamin veya besin maddesi yoktur. Kalorisi yoğun bir karbonhidrat olan şeker, şeker pancarı ve şeker kamışı bitkilerinden elde edilir. En sık kullandığımız rafine, toz sofra şekeri haline gelmeden önce çok aşamalı bir işlem gerektirir. Pek çok şeker türü arasında beyaz, esmer ve ham şeker en yaygın kullanılanlardır.

Esmer şeker, beyaz şeker ve pekmezin birleşimidir ve bazı eser besin maddeleri içerebilir. Esas olarak pişirmede kullanılır. Ham şeker, beyaz şekerin daha az rafine edilmiş halidir. Açık kahverengidir ve daha büyük kristaller içerir. Ham şekerin besin değeri beyaz şekerden farklı değildir. Diğer şeker türleri arasında toz şeker, turbinado ve muscovado şekeri bulunur.


Şekerin Faydaları Nelerdir?

  1. Şeker doğal olarak oluşan bir maddedir.
  2. Porsiyon başına kalorisi baldan daha düşüktür.
  3. Uzun raf ömrüne sahiptir.

Bir karbonhidrat olarak şeker potansiyel bir hızlı yakıt kaynağıdır. Beyninizin çalışması için günde 130 gram karbonhidrata ihtiyacı vardır. Doğal olarak oluşan bu maddenin kalorisi de düşüktür; bir çay kaşığı yaklaşık 16 kalori içerir. Beyaz şekerin raf ömrü uzundur ve pişirme ve pişirmede kullanımı kolaydır. Şeker genellikle düşük maliyetlidir ve kolayca erişilebilirdir.


Şekerin Zararları Var Mı?

  1. Şeker bazı hastalıklara yakalanma riskinizi artırabilir.
  2. Kilo alımına katkıda bulunabilir.
  3. Çok miktarda yemek enerjinizin hızla yükselip düşmesine neden olabilir.

Çok fazla şeker yemek, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskinizi artırabilir. Şeker, işlenmiş gıdaların çoğunda yaygın olarak bulunan bir maddedir, bu nedenle düşündüğünüzden daha fazlasını yiyebilirsiniz. Bu kilo alımına ve obeziteye yol açabilir. Diyabetli kişilerin şeker tüketimine dikkat etmesi gerekir çünkü şeker kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktardan daha fazla tüketilirse şeker, hızlı bir yakıt patlaması ve ardından enerjide keskin bir düşüşe neden olabilir.

Tatlandırıcıları Azaltmak İçin İpuçları

Birçok insan alışkanlıktan dolayı şekere ve bala yönelir. İçeceklerimizin ve yiyeceklerimizin tadına alışırız ve bunlardan vazgeçtiğimizde o tatlılık hissini özleriz. Her ikisini de tamamen ortadan kaldırmak yerine, alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.

Tam porsiyon yerine çaya yarım çay kaşığı bal veya kahveye yarım paket şeker kullanmayı deneyin. Aynı yöntemi kahvaltılık gevrek ve yoğurtla da deneyebilirsiniz. Pişirmede şeker kullanıyorsanız miktarı üçte bir oranında azaltmak, tadı beklediğinizden daha az etkileyebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Petek bal nasıl süzülür?
  2. Balı ısıtmadan önce bilmeniz gerekenler nelerdir?
  3. Şeker çeşitleri ve özellikleri neledir?
  4. Son kullanma tarihi geçmiş şeker tüketilir mi?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Farklı Kek Tarifleri: Çay Saatlerine Özel 15 Nefis Kek Tarifi
Sigara Böreğinin Yanına Ne Gider: Sigara Böreğinin Yanına Çok Yakışacak 10 Tarif
Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Yılbaşı Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?
Yılbaşı Oyunları: Evde 14 Eğlenceli Aktivite
Karaköy Kahvaltı Mekanları: Karaköy'ün En İyi 10 Kahvaltıcısı