Petek bal, polen ve bal depolamak için arıların yaptığı doğal bir üründür. Genelde bal mumundan yapılan petekler, altıgen hücrelerden oluşur. Petek bal filtrelenmediği için, normal baldan daha yoğun bir kıvamdadır ve petek hücreleri çiğnenebilir. Petek bal arı sütü, propolis ve polen içerebileceği için dikkatli bir şekilde tüketilmelidir.
Kovandan alınan petek ballar, üretici firmalar tarafından makinelerle süzülür. Ancak süzme işlemini evde yapmak istiyorsanız, iki farklı yöntemi deneyebilirsiniz. Arılar bal üretirken, balı sır adı verilen zarla örter. Eğer petekte sırlar varsa, önce bıçak yardımıyla bu sırları sıyırmanız gerekir. Daha sonra temiz bir tülbent ile peteği sarın. Peteği toz almayacak bir yere asın ve altına geniş bir kap yerleştirin. Bir süre sonra bal petekten ayrılır ve alttaki kabın içine doğru süzülür.
İkinci yöntem ise sebze kurutma aparatını kullanmaktır. Bal peteğini sebze kurutucusuna koyun ve hızlıca çevirin. Peteği çevirdikçe içindeki ballar ayrışacaktır. Eğer tamamen peteksiz olmasını istiyorsanız, sebze kurutucunun içine tülbent koymayı unutmayın.
Bal, bozulmayan besinlerden biridir. Ancak zamanla oda sıcaklığına bağlı olarak kristalleşmeler görülebilir. Doğal ve katkısız ballar, soğuk havalarda donabilir. Bazı eski haline getirmek için, ılık suyla dolu bir kabın içinde bekletmeniz yeterlidir. Petek bal, doğru şekilde saklanmazsa kurtlanabilir. Petek balı, kesinlikle buzdolabında saklamayın. Bal için ortamın ne çok soğuk, ne de çok güneş gören bir yer olmaması gerekir.
Petek balı serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Ancak saklarken ağzını mutlaka kapatın veya kapaklı bir saklama kabına aktarın. Eğer petek bal hava alırsa, bozulmalar ve nemlenmeler meydana gelecektir. Petek bal, nemli ve tozlu ortamlarda küflenebilir. Bu yüzden saklama sürecinde özellikle metal eşyalardan uzak durun. Cam kavanozlar sağlık açısından daha iyidir. Aynı şekilde petek balı servis ederken, tahta kaşık kullanmaya dikkat edin. Petek balı varsa kiler veya dolap gibi serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Önemli Not: Petek bal, hamile kadınlar ve küçük çocuklar için sakıncalıdır. Bu yüzden kronik rahatsızlığı olanlar, arı ve polen alerjisi olanlar, hamileler ve emziren kadınlar, petek bal tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Ayrıca çok fazla petek yemek, mide tıkanıklıklarına yol açabilir. Petek balının şeker içeriği yüksektir. Diyabet hastaları ve diğer kişiler, mutlaka ölçülü bir şekilde tüketmelidir.
Şunlara da göz atın;