Diyetisyenlere Göre Bağırsak Sağlığı İçin En İyi 7 Bitkisel Gıda
Bağırsak sağlığı için, sağlıklı beslenmek çok önemlidir. İşte, diyetisyenlere göre bağırsak sağlığını korumak için beslenmenize eklemeniz gereken 7 süper besin:

Bağırsağınız çeşitli bakterilere ev sahipliği yapar. Bu bakterilerden bazıları sizin için iyi olsa da, diğerleri zararlı olabilir ve bu da kısa ve uzun vadeli hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, daha iyi bağırsak sağlığının püf noktası, bu iyi bağırsak bakterilerinden daha fazlasını yetiştirmektir. Ve bunu yapmanın en iyi yolu, bağırsak dostu belirli yiyecekleri yemektir. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik açısından zengin besinlerin bağırsak sağlığı için harika olduğunu duymuş olabilirsiniz. 

Bağırsak Sağlığı İçin Bitkisel Gıdalar

  1. Yulaf

Yulaf, zararlı LDL kolesterolü azaltabilen ve kan şekerini dengeleyebilen özel bir çözünür lif türü olan beta-glukan içerir. Ancak yulafın sağlık yararları kalp sağlığı ve diyabetin ötesine geçer. Yulaf, inanılmaz derecede çok yönlü bir besindir ve birçok tarifte kullanılabilir.

  1. Mantar

Beta-glukanlar sadece yulaf ve arpada bulunmaz. Mantarlarda da bulunurlar. Ancak mantar beta-glukanları yulaf ve arpadakilerden biraz farklıdır. Mantarlarda beta-glukan, iltihaplanmaya karşı koruma sağlayan koruyucu bağışıklık hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir.

  1. Meyveler

Ahudududan böğürtlene ve yaban mersinine kadar, meyveler iltihabı azaltabilen ve bağırsak dostu bakterilerin büyümesini teşvik edebilen polifenol adı verilen antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca lif deposudurlar. Örneğin, 1 su bardağı böğürtlen 8 gram sindirim dostu lif sağlar.

  1. Mercimek

Mercimekler küçük ama güçlü baklagillerdir. Sadece 1 su bardağı pişmiş mercimek 16 gram lif içerir. Ve herhangi bir lif türü değil. Mercimekler, bağırsak bakterilerinin ziyafet çekmeyi sevdiği dirençli nişasta adı verilen benzersiz bir lif içerir. 

  1. Tempeh

Tempeh, Endonezya'ya özgü fermente edilmiş bir soya ürünüdür. Fermantasyon süreci sayesinde bağırsakları destekleyen uzun bir probiyotik bakteri listesi içerir. Dahası, tempeh yarım fincan başına 17 gram protein içeren tam bir protein kaynağıdır.

  1. Badem

Araştırmalar, bademlerin bağırsak bakterilerinin çeşitliliğini artırırken bazı zararlı bağırsak bakterilerinin miktarını da azaltabileceğini ortaya koyuyor. Elbette, bademler lezzetli ve kullanışlı bir atıştırmalıktır.

  1. Kaju

Araştırmalar kajuların bağırsaklarınızın diğer kuruyemişlere göre daha fazla bütirik asit adı verilen özel bir SCFA üretmesine yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Şunlara da göz atın;

  1. Bağışıklığı güçlendiren besinler
  2. Bağırsak florasına iyi gelen besinler
  3. Çiğ tüketilmemesi gereken besinler
  4. Kolesterolü düşüren besinler
  5. Yorgunluğu azaltan besinler

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam

Lezzetli Haberler

Elma Nasıl Saklanır: 2 Farklı Yöntem
15 Ekim 2024 Masterchef: Kaptanlık Oyununu Kim Kazandı?
Neden Margarin Kullanmaktan Kaçınmalıyız?
Ruşeym Nedir, Nasıl Kullanılır?
Pudra Şekeri Yerine Ne Kullanılır: 5 Farklı Alternatif
Dut Kurusu Çayı Nasıl Yapılır?