Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve sindirimi için anne sütü gereklidir. Bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkı sağlayan anne sütü, bebeklerin ihtiyaç duyduğu besin kaynaklarını içeriğinde barındırır. Bu nedenle bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmelidir. Peki, çalışan bir anneyseniz veya evde olmadığınız bir zamanda bebeğiniz anne sütüyle nasıl beslenir? Önceden sağdığınız anne sütünü doğru bir şekilde saklayarak bebeğinize verebilirsiniz. Özellikle çalışan annelerin sık sık tercih ettiği bu yöntem ile bebekler anne sütü ihtiyacını tamamıyla karşılayabilir. Peki, anne sütü nasıl saklanır ve tekrardan nasıl kullanılır? İşte, anne sütünü saklama koşulları:
Öncelikle anne sütünü saklayacağınız kap seçimi oldukça önemlidir. Bunun için anne sütü saklama poşeti, cam kavanoz ve cam saklama kapları tercih edilmelidir. Eğer plastik kapların içerisinde toksik madde olmadığından eminseniz, bunları da kullanabilirsiniz. Anne sütünü saklamak için cam kavanoz veya cam saklama kabı kullanacaksanız, kabın tüm parçalarını sıcak suda sabun ile yıkamanız gerekir. Sterilize ettiğiniz kapları kurutmayı da ihmal etmeyin.
Anne sütünü sağarken, bir sağma makinesi kullanabilirsiniz. Ancak bu makineleri kullanmadan önce sıcak su ile sterilize etmeyi unutmayın. Aynı şekilde anne sütünü sağmadan önce göğsünüzü silmeniz ve ellerinizi yıkamanız da sütün hijyeni açısından oldukça önemlidir. Sağdığınız sütü bebeğin bir öğünde tüketebileceği şekilde bölmelisiniz. Böldüğünüz sütleri kaplara koyduktan sonra ağzını sıkıca kapatmayı unutmayın.
Sağlık Bakanlığı anne sütünü saklamak için gerekli koşulları açıkladı. Anne Sütü Saklama Talimatına göre anne sütü oda sıcaklığında (19-26 C) 3 saat, buzdolabının içerisinde (0-4 C) 3 gün, derin dondurucuda (-18 C) ise 3 ay boyunca saklanabilir. Eğer uzun süre saklanacaksa kapların üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Sağılan süt oda sıcaklığında 5-8 saat tazeliğini korur. Ancak hava sıcaklığı arttıkça bu süre azalır. Eğer bebek saklama kabındaki sütü bitiremez veya bir miktar artarsa, bu sütün ağzını kapatarak buzdolabında bekletebilir, tekrardan kullanabilirsiniz. Farklı saatte sağılan sütleri de bir araya toplayabilirsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta sütün soğuk olmasıdır. Yeni sağılan sütü, önceki süte karıştırmadan önce mutlaka soğutmanız gerekir. Bebeklerin bir öğünde tükettiği süt miktarı ortalama 60-120 mililitredir. Bu nedenle kapların boyutlarını bu miktara göre ayarlayabilirsiniz.
Eğer anne sütü oda sıcaklığında beklediyse, bebeğe direkt olarak verebilirsiniz. Buzdolabında bekletilen anne sütünü sıcak suyun altına tutarak ısınmasını sağlayabilirsiniz. Derin dondurucuda bekletilen anne sütü ise oda sıcaklığında bekletilmemeli veya ısıtılmamalıdır. Bunun yerine derin dondurucudan çıkartılarak bir gece buzdolabında bekletin. Ardından sıcak suyun altında tutarak ısıtabilir ve bebeğe verebilirsiniz. Anne sütünü ısıtmamaya ve mikrodalgaya atmamaya özen gösterin. Bu durumlar sütün içerisindeki besin değerlerinin kaybolmasına neden olur. Derin dondurucudan çıkartılan anne sütü tekrardan dondurulmamalıdır.
Şunlara da göz atın;