5 Çeşit Çevre Dostu Gıda Ambalajı
Dünya çapında üretilen tüm plastiklerin yaklaşık %60'ı gıda ambalajı için kullanılmaktadır. Bu sebeple gıda ambalajlarını çevre dostu kullanmak doğaya büyük bir katkıdır. İşte, 5 çeşit çevre dostu gıda ambalajı:

Dünya çapında üretilen tüm plastiklerin yaklaşık %60'ı gıda ambalajı için kullanılmaktadır. Bu, 2015 yılında üretilen 380 milyon mt plastiğin 228 milyon mt'unun yalnızca gıda ambalajı olduğu anlamına gelir. Bozulmayan plastik ambalajların çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri nedeniyle, birçok kişi plastik üretimini büyük ölçüde azaltmak ve geri dönüşümü artırmak ve daha sürdürülebilir gıda ambalajlarını teşvik etmek için mücadele ediyor. Bu yazıda, çevre dostu gıda paketleme ihtiyacını açıklıyor, denenecek 5 türü listeliyor ve kaçınmanız gereken birkaç tanesini anlatıyor.

Sürdürülebilir Gıda Ambalajı Neden Önemlidir?

Plastiklerle ilgili özel endişeler arasında okyanuslarda ve çöplüklerde birikmeleri, mikro ve nanoplastiklerin oluşumu ve gıda ambalajındaki kimyasallar gıdalara geçtiğinde insanların toksinlere maruz kalması yer alır.

Plastik üretmek için kasıtlı olarak kullanılan kimyasallara ek olarak, gıda paketlerinde birçok kasıtlı olmayan madde (NIAS) bulunur. Bu kimyasallar insanlarda toksisite ve endokrin bozucu riskler oluşturur. Ancak çevre dostu ambalaj alternatifleri her geçen gün yaygınlaşıyor.

Bu çevre dostu gıda paketleri genellikle biyolojik olarak parçalanabilen, yeniden kullanılabilen ve tehlikeli kimyasallar içermeyen buğday, ağaç ve bambu gibi sürdürülebilir biyoplastikler ve bitki bazlı özler kullanır.

Ayrıca kimyasallar ve NIAS içerdikleri gösterilmiş olsa da araştırmalar, kimyasalların gıdaya ve vücudunuza hareketinin çevre dostu ambalajlarla plastiklere göre çok daha düşük olduğunu ve bu da onları çevre ve insan sağlığı için daha güvenli hale getirdiğini gösteriyor. Gıda ambalajlarında kimyasallara maruz kalmak kaçınılmazdır ancak bu kimyasalların gıdaya geçişini azaltmak insan sağlığı için hayati önem taşımaktadır.

Sürdürülebilir Gıda Paketleme Seçenekleri

İşte gezegen ve sağlığınız için daha iyi olan 5 çevre dostu gıda paketleme seçeneği.

  1. Cam Kaplar

Camın günlük yaşam için çok sayıda kullanımı ve faydası vardır. Yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir ve dayanıklı bir malzemedir ve aynı zamanda temizlenmesi ve taşınabilir gıda ambalajı olarak kullanılması da kolaydır. Cam yiyecek ve içecek kapları arasında su şişeleri ve bento kutuları bulunur.

Bununla birlikte, cam kapaklar sızdırmaz değildir, bu da onları işe, okula veya geziye götürmek için taşınabilir kaplar için ideal değildir. Bu nedenle, bu taşınabilir cam gıda kaplarının çoğu, taşınabilir kesme tahtaları olarak ikiye katlanan silikon contalı geçmeli kilitlenen plastik kapaklar veya bambu kapaklar kullanır. Hem erkek hem de kadın kısırlığında ve tümör gelişiminde rol oynadığı bilinen bir endokrin bozucu olan bisfenol-A (BPA) içermeyen kapaklar seçtiğinizden emin olun. Kırılmadıkları takdirde, bu kaplar plastiğinkinden 3,5 kat daha uzun ömürlüdür ve atıldıklarında geri dönüştürülebilir, bu da plastiğin olumsuz çevresel etkisini azaltır.

  1. Paslanmaz Çelik

Gıda sınıfı paslanmaz çelik dayanıklı, paslanmaz ve ısıya dayanıklıdır, bu da onu gıda saklama için güvenli bir seçim haline getirir. Aynı zamanda yeniden kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir. Paslanmaz çelik bento öğle yemeği kutuları yaygın olarak bulunur, ancak çoğu ürün, kilitlenebilir çelik klipsli bir silikon conta veya renkli, BPA içermeyen, gıda için güvenli silikon kapaklar yoluyla sızdırmaz hale getirmek için silikon kullanır. Un, tahıl ve baharat gibi dökme gıdaları saklamak için paslanmaz çelik, hava geçirmez kapaklı cam saklama kavanozları her iki dünyanın da en iyisini sunar.

  1. Bambu

Bambu biyolojik olarak parçalanabilir ve dayanıklı ve ısıya dayanıklı olduğu için gıda ambalajları için arzu edilen birçok özelliğe sahiptir. Bambu içeren gıda ambalajları arasında bambu kapaklı tezgah üstü cam kavanozlar, bambu kapaklı taşınabilir plastik içermeyen öğle yemeği kutuları, bambu ekmek kutuları ve bambu servis kaseleri bulunur. Bambudan veya diğer bitki liflerinden yapılan yemek kaplarının cam veya paslanmaz çelikten daha az dayanıklı olduğunu ve daha kolay aşınıp yırtıldığını unutmayın.

  1. Pirinç Kabuğu

Pirinç kabuğu, pirinç tarımının düşük maliyetli, yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen bir yan ürünüdür. Bir çalışmada, pirinç kabuğunun biyo-adsorban özelliklere sahip olduğu gösterildi, bu da çevredeki kirleticileri emdiği anlamına geliyor. Bu bileşikten yapılan ürünler arasında, sızdırmaz öğle yemeği kutuları ve kırılmaz servis kaseleri bulunur.

  1. Jelatin Filmler

Jelatin filmler, toksik olmayan özellikleri, düşük maliyetleri ve güvenilir film oluşturma kapasiteleri nedeniyle gıda ambalajları için daha popüler hale geliyor. Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) göre, jelatin genellikle bir gıda katkı maddesi olarak güvenli (GRAS) olarak kabul edilmektedir.

Jelatin filmler, Staphylococcus aureus ve E. coli dahil olmak üzere gıda kaynaklı hastalıklara neden olan yaygın patojenlerin büyümesini engelleyen antimikrobiyal selülozla doldurulur. Bu aktif dolgu maddeleri, jelatin filmleri geleneksel plastiklere göre daha güvenli alternatifler haline getirir. Mikrokristalin selüloz (MCC) ve kolofan aşılı selüloz nanokristaller (r-CNC'ler), jelatin gıda ambalajı için iki ana dolgu maddesidir.

Kaçınılması Gereken Plastik Türleri

Geleneksel plastikler, stabilizatörler, dolgu maddeleri, plastikleştiriciler, alev geciktiriciler ve son zamanlarda antimikrobiyaller gibi birçok katkı maddesi içerir. Bu petrol bazlı plastik ürünler biyolojik olarak parçalanamaz, yani doğal maddelere ayrışmazlar. Bunun yerine, çevreyi kirleten ve doğal ekosistemleri ve insan sağlığını tehdit eden mikro ve nanoplastikler olarak bilinen parçalara ayrılırlar.

Bu katkı maddeleri, gıdanın depolanmasını ve taşınmasını sağlayan daha arzu edilen bir plastik ürün üretebilirken, içerdikleri kimyasallar kirliliğe yol açar ve insanlarda endokrin bozuklukları ve kanser riskini artırır. İşte kaçınmanız gereken 3 petrol bazlı plastik:

  1. Tek kullanımlık plastikler

Pipetler, içecek şişeleri, şişe kapakları, Strafor bardaklar ve plastik poşetler en yaygın, sürdürülemez ve uygun olmayan şekilde atılan tek kullanımlık plastiklerdir.

Okyanuslar ve kıyı bölgeleri, Pasifik Okyanusu'nda Japonya ile Hawaii arasındaki bir plastik döküntü birikimi olan Büyük Pasifik Çöp Alanı'nda örneklendiği gibi, tek kullanımlık plastiklerin neden olduğu hasara özellikle eğilimlidir.

  1. BPA'lı Plastikler

Bisfenol-A (BPA), birçok plastik üründe kullanılan bir malzeme olan polivinil klorür (PVC) yapmak için kullanılan bir plastikleştirici katkı maddesidir.

BPA sadece çevrede birikmez, aynı zamanda gıda ambalajından gıdanın kendisine geçer. Yutulduğunda kısırlık, polikistik over sendromu (PKOS) ve diğer metabolik bozukluklar riskinizi artırabilir.

  1. Plastik Paket Servis Kapları

Tek kullanımlık paket servis kaplarının yaygın kullanımı, kirliliğe ve çevresel toksinlere yol açan büyük miktarlarda atığa katkıda bulunur.

Şunlara da göz atın;

  1. Çevreyi korumak için neler yapmalıyız?
  2. Mutfakta su israfı nasıl önlenir?
  3. Soğuk kompost nasıl yapılır?
  4. Bulaşık makinesi nasıl tasarruflu kullanılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?