Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte

Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte
28 Nisan 2021

Kahramanmaraş'ın meşhur lezzeti sömelek köfte, çiğ köftelik bulgur ve irmik ile hazırlanan bir yemektir. Protein ve demir değeri yüksek olan bu yemek, genellikle havuçlu pilav ile birlikte servis edilir. Üst kısmında baharatlı sos veya yoğurt kullanılır. Malzemeleriniz hazırsa, akşam menüsünü güzelleştirecek havuçlu pilav ile sömelek köfte tarifine başlayabiliriz.

Hazırlanma Süresi : 40 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte için

Malzemeler

KÖFTE HAMURU İÇİN

  • 3 su bardağı çiğ köftelik bulgur 
  • 1 çay bardağı irmik 
  • 300 g yağsız et (Sinirleri alınmış, çiğ köftelik et) 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 

ÜZERİ İÇİN

  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane 

HAVUÇLU PİLAV 

  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 2 adet orta boy rendelenmiş havuç  
  • 1.5 su bardağı sıcak su (Tavuk veya et suyu) 
  • Tuz, karabiber 
Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte

Nasıl Yapılır



  1. Pilav için, pirinci 1 çay kaşığı tuz ve limon suyu ilave edilmiş ılık suda 20 dakika bekletin. Daha sonra akan suyun altında birkaç kez yıkayıp süzün. 
  2. Tereyağı ile sıvı yağı tencerede ısıtın. İlave ettiğiniz havuç ile pirinci sürekli karıştırarak yaklaşık 5 dakika kadar kavurun.
  3. Sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyip, orta ateşte birkaç taşım kaynatın. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.   
  4. Eti, bulguru, irmiği, pul biberi ve tuzu geniş bir kaba alın. Sakız gibi olana kadar arada bir kontrollü olarak su ekleyerek iyice yoğurun.
  5. Hazırladığınız köfte harcından nohuttan biraz daha büyük parçalar koparın. Elinizi hafif ıslatarak yuvarlayın ve silindir şekli verin. 
  6. Tencereye suyu aktarın. Kaynayınca tuzu ilave edin. Köfte hamurlarını da kaynar suya atın ve yumuşayana kadar 4-5 dakika haşlayıp, süzün. 
  7. Tavada tereyağını eritin. Köpük köpük olup ısınınca pul biberi ve naneyi ekleyin.
  8. Süzdüğünüz köfteleri tavaya alıp sosla beraber 1 dakika kadar çevirin. Havuçlu pilavla birlikte sıcak olarak servis yapın.
  9. Sömelek köfte ve havuçlu pilavı, patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Havuçlu Pilav İle Sömelek Köftenin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Sömelek köftesini hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta yoğurma işlemidir. Bulgur ve irmik ile hazırlanan harcı kıvam alıncaya kadar yoğurun.
  2. Yoğurma işleminin ardından 10 dakika dinlendirin ve tekrar yoğurarak şekil verin.
  3. Pilavın tane tane olmasını sağlamak için tereyağı kullanın ve tahta kaşık ile karıştırın.
  4. Pilavın sararmaması için içerisine birkaç damla limon suyu ekleyin.

1 Porsiyon Havuçlu Pilav İle Sömelek Köfte Kaç Kaloridir?

  1. Sömelek köftenin bir porsiyonu 190, havuçlu pilavın porsiyonu ise yaklaşık 175 kaloridir. Tek başına veya birlikte sunabileceğiniz bu tarifi, küçük porsiyonlar halinde tüketebilirsiniz.

Akşam menüsü hazırlamak için köfte yemekleri veya pilav tariflerinden yararlanabilirsiniz.

Tarif Kategorileri
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo