Bezdirme

Bezdirme
14 Eylül 2023

İnce bulgur ve kıyma ile hazırlanan bezdirme, Kayseri mutfağıyla özdeşleşmiştir. Yöre halkı tarafından çok sevilen bezdirme, 'bulgurlu köfte' ismiyle de bilinir. Yapımında karabiber, kekik gibi baharatların kullanıldığı bezdirme, isteğe göre kızartma veya fırınlama usulüyle pişirilebilir. Kızartılarak pişirilen bezdirme, fırınlama yöntemine göre daha fazla kalori içerir. Listedeki malzemeler hazırsa, Kayseri usulü bezdirme nasıl yapılır birlikte görelim.

Kayseri mutfağına özgü cıvıklı pide, Kayseri mantısı ve yağlama tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Bezdirme için

Malzemeler

  • 2 çay bardağı ince bulgur
  • 500 gr. yağlı kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 buçuk su bardağı kaynar su (bulguru ıslatmak için)
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 2 adet orta boy soğan (ince kıyılmış)
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon 
Bezdirme

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle bulguru bir tepsiye koyun ve üzerine kaynar su ekleyin. Tepsinin üzerini başka bir tepsi ile kapatarak bulgurun şişmesini bekleyin.
  2. 15 dakika bekledikten sonra bulgurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, salça, ince kıyılmış sarımsak ve baharatları ekleyerek yoğurun.
  3. Lezzetini arttırmak için isteğe göre 1 tatlı kaşığı sirke de ilave edebilirsiniz.
  4. Hazırladığınız harcı 10-15 dakika kadar yoğurun. Ne kadar çok yoğurursanız köftenin lezzeti o kadar fazla olacaktır.
  5. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak köfte şekli verin ve elinizle hafifçe bastırın.
  6. Köfteleri fırın tepsisine dizin. Aralarına isteğe göre dilimlenmiş patates ve biber de ekleyebilirsiniz.
  7. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında köftelerin üzeri kızarana kadar pişirin.
  8. Eğer fırın yerine yağda kızartmak istiyorsanız; Tavanın içerisine sıvıyağ dökün ve ısıtın.
  9. Isınan yağın içerisine köfteleri tek tek atarak arkalı önlü kızartın.
  10. Kızartma işleminin ardından köfteleri yağlı kağıtta bekletin. Bu sayede fazla yağını süzebilirsiniz.
  11. Pişen bezdirmeleri, pirinç pilavı ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo