Çiğ Köfte

Çiğ Köfte
16 Ekim 2024

İsot, bulgur, et ve baharatlarla hazırlanan çiğ köfte, Şanlıurfa'nın en meşhur yemeğidir. Özellikle Adıyaman, Adana, Diyarbakır ve Gaziantep yörelerinde sık sık tüketilir. Pişirilmeden hazırlanan etli çiğ köfte, genellikle marul, limon ve lavaş ile birlikte servis edilir. İsteğe göre aynı malzemeler kullanılarak etsiz çiğ köfte de yapılır. Malzemeleriniz hazırsa, evde çiğ köfte nasıl yapılır birlikte görelim.

1 Porsiyon Çiğ Köfte Kaç Kaloridir?

  • Orta boyutlu bir adet çiğ köfte, yaklaşık 55 kaloridir. 125 gramlık bir porsiyon çiğköfte ise 225 kalori değerine sahiptir. Bu tarifi diyet listenize ekleyebilirsiniz.

Videolu mercimek köftesi tarifini de defterine ekleyin.

Hazırlanma Süresi : 1 saat 30 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 12 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 2 Kişi Kaydetti
Çiğ Köfte için

Malzemeler

  • 1 kg gülle karası kemiksiz koyun budu
  • 2 kg çiğ köftelik bulgur
  • 2 soğan
  • 1 demet taze nane
  • 4 demet maydanoz
  • 8 taze soğan
  • 4 yemek kaşığı domates salçası
  • 20 gr pul biber
  • Biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Tuz
  • Karabiber
  • Marul yaprakları
Çiğ Köfte

Nasıl Yapılır

  1. Koyun etini tahta tokmakla döverek macun haline getirin. Ete tuz ekleyip yoğurun. Bulguru ayıklayıp bir tepsiye yayın.
  2. Kuru soğanların kabuğunu soyup kıyın. Nane ve maydanozu temizleyip kıyın. Domates salçasına çok az su ekleyip karıştırın.
  3. Soğan, kırmızı pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar ve biber salçasını ekleyip yoğurun. Yoğurmaya devam ederken bulguru azar azar ekleyin.
  4. Kıvama gelen karışıma hafifçe elinizle serperek su ve domates salçasını ilave edin.
  5. Bulgur tamamen yumuşayınca kıyılmış taze soğan, nane ve maydanozu ekleyin. Biraz daha su ekleyip bir süre daha yoğurun.
  6. Köfteleri küçük sıkımlar halinde marul yapraklarının içlerine yerleştirin. Afiyet olsun.
Servis Önerisi

Çiğ köfteyi, ev yapımı şalgam ile birlikte servis edebilirsiniz.

Püf Noktası
  • Çiğ köfteyi etli hazırlamak istiyorsanız, eti yumuşayana kadar dövün. Bu sayede et, sadece aroma verecektir.
  • Tarifte, çiğ köftelik esmer bulgur kullanın. Bulgurun kaliteli olmasına dikkat edin.
  • Bulgura su döktükten sonra, bulguru avcunuza alın ve sıkın. Bulgur şekil alıyor ve dağılmıyorsa kıvamı tutmuş demektir.
  • Bulgurlar cıvık kaldıysa, üzerine kaynar su ilave edip üstünü örterek bekleyin.
  • Tarifte kullanacağınız isotu, hazır paket yerine aktardan alın. Özellikle parlak görünümlü olanlardan tercih edin.
  • Çiğ köftenin tadını korumak için, soğanları ince ince doğrayın. Ardından suyunu sıktırın. Aksi takdirde soğan suyu çiğköftenin lezzetini bozacaktır.
  • Çiğ köfte yapımında en önemli nokta, yoğurma işlemidir. Malzemeleri ekledikçe bulguru yoğurun ve kıvam alıncaya kadar bu işleme devam edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo