Astımı tedavi edecek gizli bir silah olmasa da beslenmenizde doğru besinleri almak astım semptomlarının sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Belirli bir diyetin astım ataklarının şiddetini önleyebileceğine veya azaltabileceğine dair kesin kanıt yoktur. Ancak astımlı bireyler için sağlıklı bir diyet, solunumun iyileşmesine ve genel sağlığın daha iyi olmasına yol açabilir.
Bu alandaki araştırmalara göre; tam, bitki bazlı gıdalar açısından zengin diyetler, astımı olan bireyler için özellikle faydalı olabilmektedir. Bulgular meyve ve sebzelerde bulunan antioksidanların serbest radikal hücre hasarını en aza indirebileceğini ve akciğerlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bunun dışında ideal kilonuzda olmak solunum sisteminin düzenli çalışmasına destek olur. Tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durmakta, kullanılan ilaçların yaratabileceği ödem sorunundan kurtulmada yardımcı olacaktır.
Astım Hastaları Ne Yemeli?
Astım ve semptomları üzerinde olumlu etkisi olabilecek, deneyebileceğiniz yiyecekler:
- Somon: Yüksek oranda omega 3 yağ asidi ve D vitamini içerir.
- Domates suyu: Bir antioksidan olan likopen içerir.
- Elma: Diyet lifi ve antioksidanlar açısından zengindir.
- Muz: Yüksek diyet lifi ve çözünür lif içerir.
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kale bitkisi, pazı, lahana..) ve hardal yeşillikleri: Besin öğesi açısından en yoğun gıdalardır. Folat, lif ve kalsiyum bakımından zengindirler. Hardal yeşillikleri E vitamini antioksidanından da zengindir. Hepsinde ise A vitaminin öncüsü olan beta karoten bulunur.
Tüm bu yiyecekler astımlı hava yollarında iltihap karşıtı etkilere sahiptir, akciğerlerdeki iltihaplanmayı ve şişmeyi, öksürük veya hırıltılı solunum gibi astım semptomlarını azaltabilir. Diğer yenebilecek yüksek lifli besinlere avokado, mercimek, yulaf, yağlı tohumlar (keten tohumu vb.) ve fındıkgiller örnek verilebilir. Daha şiddetli astımı olan bireylerde D vitamini seviyeleri düşük olabildiğinden, D vitamini eksikliğiniz var ise muhakkak uygun bir takviye kullanımını düşünün.
Astım Hastalarının Uzak Durması Gereken Besinler
- Sülfitler: Gıdalarda bulunan yaygın bir koruyucudur, astımı tetikleyebilir. Kırmızı şarap, bazı salamura yiyecekler, karides, maraska kirazı (şekerli kirazlar), şişelenmiş limon suyu ve alkol.
- Gaz yapan yiyecekler: Hem astım, hem asit reflüsü yaşayan bireylerde gaz veya şişkinliğe neden olan yiyecekler nefes almayı zorlaştırabilir, diyaframınıza çok fazla baskı uygulayarak göğüste sıkışmaya neden olabilir. Bakliyatlar, gazlı içecekler, soğan, sarımsak ve kızarmış yiyeceklerden durumunuza göre ya uzak durun veya alımınızı sınırlayın.
- Salisilatlar: Kahve, çay veya bazı bitkilerde doğal olarak oluşan bileşiklerdir. Nadir görülmesine karşın, bu salisilatlar hırıltı ve nefes almada zorluk gibi birden fazla astım semptomunu alevlendirebilir.
- İşlenmiş ve sentetik olarak üretilmiş gıdalardaki kimyasal koruyucular, tatlandırıcılar ve renklendiriciler: Ekmek, cips, kurabiye ve şeker gibi raf ömrü uzun gıdalarda yaygın olan bu maddeler çoğu astımlı birey için sakıncalıdır.
- Yaygın alerjenler (soya, süt ürünleri, kabuklu yemişler, buğday, kabuklu deniz ürünleri..): Şayet bu alerjenlerden herhangi birine sahipseniz, astım geliştirme riskinizde yüksek olabilmektedir. Dolayısıyla herhangi birine sahip olup olmadığınızı belirlemek için alerji testi yaptırma konusunda sağlık uzmanınıza danışın. Bu sayede, diyetiniz için ne tür değişikliklerin en iyi olabileceğini bilebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
- Tiroid hastaları nasıl beslenmeli?
- Çölyak hastaları için beslenme önerileri
- Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
- Böbrek hastalarının uzak durması gereken besinler