Mayıs ortasında çiçek açan, haziran başı tomurcuğa dönüşen, Temmuz da meyveleri baş veren, Ağustosta çekirdekleri sertleşip taneleri irileşen zeytin ağaçlarının hasadı geçtiğimiz ay başladı. Mart ayına kadar devam edecek olan hasadın ilk şenliğini 140 yıllık zeytinyağı üreticisi Komili’nin zeytine ve zeytinyağına değer katmak için düzenlediği etkinlikte deneyimledik... Zeytinyağı hakkında bilgiler öğrendik. Ve size Elif Edes’den şahane tarifler getirdik...
Ülkemizdeki ve dünyadaki zeytinyağı üretimi ve tüketimi ile ilgili Komili Genel Müdürü Erman Erol’dan kısa bazı bilgiler....
‘Ülkemizde kişi başı zeytinyağı tüketimi açısından diğer üretici ülkelere kıyasla oldukça geri durumda. Avrupa’da kişi başı zeytiyağı tüketimi ortalama 15 litre iken ülkemizde bu rakam neredeyse 2 litre seviyelerinde.
Ülkemiz, zeytin ağacı sayısı bakımından ise dünyada ikinci sıraya gelmiş durumda.
Türkiye’deki üretim
Dünyada...
Malzemeler;
Yapılışı: 1 kase suya zeytinyağı konur. Yufka tezgaha serilir. Yarısına zeytinyağlı su sürülür. Yufkanın diğer yarısı üzerine kapatılır. 10 cm çapında bir bardak veya kap ile yufkalar kesilir. Yufkalar küçük muffin kaplarına bastırılarak yerleştirilir. Kalıptan çıkmamaları için içine ağırlık olsun diye nohut, fasulye konur. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-12 dakika renk alana kadar pişirilir. Kabuğu soyulmuş taze incirleri dilimleyin, keçi veya Bergama tulumunu bıçak ucuyla kırarak kesin. Yufkaların içine yerleştirdiğiniz peynir ve incirin üzerine, değirmen karabiber, taze kekik, limon kabuğu rendesi serpin ve erken hasat zeytinyağı gezdirerek servis yapın.
Malzemeler;
Yapılışı: Zeytinyağını, şekeri, limon rendesini ve biberiyeyi bir kapta karıştırın. Yumurta ilave edip çırpın. Un, kabartma tozu, karbonat ve tuz karıştırılır. Kuru malzeme zeytinyağı karışımı ile birleştirilir. Krema kıvamında bir karışım elde edilir. Pişirme kağıdı kaplı tepsiye yuvarlaklar yapılarak dizilir. Arzu edilirse üzerine toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-17 dakika pişirilir.
Şunlara da göz atın;