Zeytinyağı, Türk mutfağında yaygın olarak kullanılır. Özellikle Ege ve Akdeniz'de çok sevilen zeytinyağı, sağlık açısından son derece faydalı bir besindir. Genellikle şişelerde satılan zeytinyağının farklı çeşitleri mevcuttur. Yeni aldığınız zeytinyağının, bir süre sonra bozulup bozulmadığını merak ediyor olabilirsiniz. O halde yazımıza zeytinyağının son kullanma tarihi olduğunu belirterek başlayalım. Uzun süre muhafaza edilebilen bir ürün olsa da, zamanla bozulmalar görülebilir.
Botanik olarak zeytin bir meyve olarak kabul edilir. Meyvelerin raf ömrü vardır ve dolayısıyla zeytinyağının da raf ömrü vardır. Çoğu zeytinyağı, şişelendikleri andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle biraz daha az dayanır, şişelendikleri andan itibaren yaklaşık 12-18 ay sürer. Bu zaman dilimlerinin ötesinde, zeytinyağları buruk veya acı notalar geliştirebilir ve bu da yemeklerinizde hoşunuza gitmeyebilecek şekillerde ortaya çıkabilir. Bazı zeytinyağı şişelerinde bir şişeleme veya son kullanma tarihi belirtilir. Eğer şişede son kullanma tarihi yazmıyorsa, zeytinyağını aldığınız tarihi üzerine not edin. Bu sayede raf ömrünü daha iyi bir şekilde takip edebilirsiniz.
Zeytinyağı, buzdolabı, dolap, kiler gibi serin ve karanlık bir yerde uzun süre muhafaza edilir. Şişenin yeşil veya kehribar renginde olması, ışığı engelleyeceği için daha iyi olacaktır.
Zeytinyağınızın kötü olup olmadığını belirlemenin birkaç yolu vardır.
Şunlara da göz atın;