Yumurta en temel besinlerden biridir. Ana yemek, kahvaltı ve tatlı olmak üzere farklı yiyeceklerin ana bileşenidir. Yumurta bozulabilen bir gıda ürünüdür. Çiğ yumurtalar, en yaygını salmonella olan bakterilerle kolayca kontamine olabilir. Yumurtalar marketlere gitmeden önce yıkansa bile, bazen tavukların içinde yumurtlamadan önce salmonella gelişebilir. Ve bu, günümüz dünyasında çok daha nadir olmasına rağmen, en iyi şekilde salmonelladan kaçınılır.
Yumurta güvenliği prosedürleri geçen yüzyılda büyük sıçramalar yapmış olsa da, daha gidecek çok yolumuz var. Araştırmalara göre salmonella, 2000 ile 2018 yılları arasında her yıl yaklaşık 1 milyon hastalığa ve tavuk ile ilişkili salgınlar neden oluyor.
Peki, güvenli yumurta işlemeyi nasıl sağlayabilirsiniz? Doğru saklama çok önemlidir. Güvenli yumurta için yalnızca soğutulmuş yumurta satın almanızı, satın almadan önce kabuklarının çatlamadığından emin olmanızı ve 4 derece veya altında bir buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalarınızın bozulup bozulmadığını kontrol ederken bu renk değişimine dikkat edin.
Yumurtalarınızın bozulup bozulmadığını dışarıdan anlamak zor olabilir, bu nedenle sabah omletinizin size salmonella vermemesini sağlamak için önce yumurtalardan birini bir kaseye kırmayı deneyin. İyi bir yumurtanın yarı kalın beyazı ve canlı turuncu veya sarı sarısı olacaktır. Bununla birlikte kötü bir yumurtanın pembe, hafif yeşil veya yanardöner bir yumurta beyazına sahip olabileceğini paylaşır. Yumurtanızı kırdıktan sonra bu gölgelerden herhangi birini görürseniz, atın.
Yumurtanızı kırmadan önce kötü olup olmadığını anlamanın birkaç yolu vardır. Yumurtalarınızı soğuk su dolu bir kaseye yavaşça kaydırmayı içeren bir yüzdürme testi yapmayı deneyin. Ve eğer çürük yumurta kokusu alıyorsanız, muhtemelen cevabınızı orada bulmuşsunuzdur - ekstra test gerek.
Şunlara da göz atın;